URM antradienį buvo išsiųstos ir laikinojo krašto apsaugos ministro Gedimino Kirkilo patvirtintos Karinių oro pajėgų (KOP) atlikto tyrimo išvados.

"Matyt, reikia gilesnio tyrimo, reikia kalbos, nes buvo gana trumpas laiko tarpas ir reikia aiškintis toliau. Bet kuriuo atveju, mūsų užfiksuotas pažeidimas, matyt, atkreips jų valdžios dėmesį, ir atsakys į tuos klausimus, kuriuos mes keliame notoje", - trečiadienį žurnalistams sakė laikinasis užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

Kaip antradienį pranešė naujienų agentūra BNS, KOP atliktas tyrimas nepatvirtino ir nepaneigė versijos, kad birželį pasieniečių užfiksuotas Lietuvos oro erdvės pažeidimas, kuomet į ją du kartus įskrido Baltarusijos karinis sraigtasparnis, galėjo būti provokacija.

Pasak dienraščio „Lietuvos rytas", birželio 19 dieną Baltarusijos KOP sraigtasparnis Lietuvoje pasirodė apie 17 val. 30 min. Jis nuskrido į Lazdijų rajono Kapčiamiesčio seniūnijos Varviškės kaimą, esantį maždaug už 3 km nuo valstybės sienos. Keliolika minučių manevravęs jis perskrido Nemuną ir sugrįžo į Baltarusiją.

Maždaug po 20 minučių baltarusių orlaivis vėl grįžo, tačiau šįkart į Lietuvos teritoriją įskrido tik apie 100 metrų. Maždaug 300 metrų aukštyje skraidantį sraigtasparnį pasieniečiai ėmė apžiūrinėti pro žiūronus - ant jo aiškiai buvo matyti Baltarusijos kariuomenės atpažinimo ženklai.

Baltarusijos teritorijoje, Nemuno upės pakrantėje, per kurią į Lietuvą įskrido sraigtasparnis, stovėjo keli kariniai sunkvežimiai, kateriai ir apie 50 kareivių.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba, kurios Lazdijų rinktinės Kapčiamiesčio užkardos pareigūnai pasienio ruože pirmadienį pastebėjo manevruojantį Baltarusijos sraigtasparnį, apie numanomą oro erdvės pažeidimą informavo KOP budėtojus ir prokurorus.

Kaip DELFI sakė politologas Lauras Bielinis, sunku vertinti šį Baltarusijos sraigtasparnio poelgį, nes iki galo ir liko neištirta, ar sraigtasparnio skrydis į Lietuvos teritoriją buvo provokacija ar klaida.

„Nemanau, kad šįkart į notą bus reaguojama labai aštriai, įskridęs malūnsparnis nėra didžiulis nusikaltimas“, - prognozavo politologas.

Baltarusijos atstovai iš pradžių neigę, kad pasienyje kas nors skraido, antrąkart paskambinus patvirtino, kad vyksta planiniai sienos apžiūros skrydžiai, tačiau neigė oro erdvės pažeidimo faktą.

Kaip DELFI jau rašė, taip pat birželio 29 dienos vidurdienį Lietuvos karinių oro pajėgų Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos radarai užfiksavo Lietuvos oro erdvės pažeidimą. Pagal orlaivio judėjimo greitį įtariama, kad tai buvo naikintuvas. Rusijos kariškiai, iš pradžių neigę Lietuvos informaciją, kad jų naikintuvas pažeidė Lietuvos oro erdvę, vėliau pranešė, kad atlieka galimo incidento tyrimą. Valstybinės sienos pažeidimo faktą vizualiai užfiksavo ir Valstybinės sienos apsaugos tarnybos pasieniečiai.

Šiemet krašto apsaugos biudžete 18 mln. litų skirta naujam radarui įsigyti – trečdalis sumos, reikalingos šiam tikslui.