Antrasis socialdemokratų šūvis buvo taiklus. G.Kirkilas, laikinai vadovaujantis Krašto apsaugos ministerijai, išlaikė Seimo pasitikėjimo egzaminą – 85 parlamentarų balsais jis patvirtintas premjeru.

Tikruoju Vyriausybės vadovu socialdemokratas taps tuomet, kai prezidentas Valdas Adamkus pasirašys dekretą. 14-ąjį premjerą jau turime, tačiau kas sudarys būsimąjį 14-ąjį ministrų kabinetą?

Norinčių atsisėsti į kai kurių ministerijos vadovų kėdes yra daugiau nei pačių kėdžių. Kol kas tvirtai žinoma tik tiek – į šešias iš trylikos ministerijų turėtų ateiti socialdemokratai. Planuojama, kad likusias ministrų kėdes pasidalys likę koalicijos partneriai – valstiečiai liaudininkai, liberalcentristai ir Pilietinės demokratijos atstovai.

Socialdemokratai Zigmantas Balčytis ir Petras Čėsna gali būti ramūs – partijos kolegos net neslepia, kad jie bus teikiami į ministrus. Valstiečių liaudininkų vadovė Kazimira Prunskienė taip pat lieka vadovauti Žemės ūkio ministerijai. O toliau? L.T. pateikia galimus kandidatus į ministrus, apie kuriuos jau vakar puse lūpų prabilo koalicijos partneriai.

Algirdas Butkevičius, socialdemokratas, ir Jonas Lionginas, pilietininkas, – Finansų ministerija. A.Butkevičius kartą jau vadovavo šalies finansams, o susikirtęs su tuomečiu ūkio ministru Viktoru Uspaskichu dėl iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų Lietuvai skirtų milijonų litų kontrolės atsistatydino.

J.Lionginas du kartus buvo finansų ministru, dabar vadovauja Seimo Biudžeto ir finansų komitetui.

Juozas Olekas, socialdemokratas, ir Rimvydas Turčinskas, pilietininkas, – Sveikatos apsaugos ministerija. Du kartus buvęs sveikatos apsaugos ministru J.Olekas vadinamas vienu iš „mirties reformos“ šioje sistemoje krikštatėvių. „Reformos“ rezultatai – tarptautiniai ekspertai teigia, kad Lietuva yra viena iš blogiausiai sveikata besirūpinančių valstybių. R.Turčinskas iki Seimo vadovavo Marijampolės ligoninei.

Vilija Blinkevičiūtė, socialdemokratė, – Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Ilgametė ministerijos vadovė dėl galimybės grįžti į šią kėdę paliko Artūro Paulausko vadovaujamus socialliberalus ir įsiliejo į socialdemokratų gretas.

Henrikas Žukauskas, pilietininkas, ir Algis Čaplikas, liberalcentristas, – Aplinkos ministerija. Abu politikai jau yra vadovavę šiai ministerijai. H.Žukauskas Seime garsėja kaip mėgstantis keisti partijas. A.Čaplikas vadinamas vienu ištikimiausių Vilniaus mero Artūro Zuoko bendražygių.

Gintautas Kėvišas, liberalcentristas, – Kultūros ministerija. Vilniaus miesto tarybos narys, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovas. Neoficialiai teigiama, kad jam jau pasiūlytos ministro pareigos, tačiau pats jis tai neigia.

Raimondas Šukys, liberalcentristas, – Teisingumo ministerija. Parlamento Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas, Seimo narių vadinamas stipriausiu parlamento teisininku.

Antanas Valionis, socialliberalas, ir Petras Vaitiekūnas, valstietis liaudininkas, – Užsienio reikalų ministerija. Prezidentas neslepia, kad dabar laikinai užsienio politikai vadovaujantį A.Valionį jis norėtų ir toliau matyti šioje kėdėje. Kalbama, kad A.Valionis jau artimiausiu metu gali pereiti pas socialdemokratus. Tačiau šio posto nenori užleisti valstiečiai liaudininkai, kurie į jį tebesiūlo Lietuvos ambasadorių Baltarusijoje Petrą Vaitiekūną.

Panašu, kad naujosios koalicijos partneriai nepuola varžytis dėl trijų – Krašto apsaugos, Švietimo ir mokslo bei Vidaus reikalų – ministerijų. Neatmetama galimybė, kad bus formuojama plačios daugumos Vyriausybė.

Jeigu prie koalicijos prisidėtų A.Paulausko vadovaujami socialliberalai, palaikantys G.Kirkilą, kelios ministerijos galėtų atitekti jiems. Panaši padėtis susiklostytų, jeigu į socialdemokratų glėbį perbėgtų dalis „darbiečių“, kurie taip pat pareiškė paramą naujam premjerui.