"Apie 7-8 tūkst. litų vidutiniškai kainuoja žmogaus pargabenimas į Lietuvą. Kalbėjome apie tai, kad kartais į Lietuvą pargabentas pilietis arba išteisinamas, arba nubaudžiamas švelnia bausme. Iškyla proporcingumo klausimas - proceso kaštai ženkliai būna didesni, negu nusikaltimu padarytos žalos dydis", - spaudos konferencijoje kalbėjo generalinis prokuroras.

Penktadienį Vilniuje vyko Generalinės prokuratūros ir teritorinių prokuratūrų išplėstinis kolegijos posėdis. Jame prokurorai kalbėjosi apie ikiteisminio tyrimo organizavimą, viešojo intereso gynimą ir prokurorų kvalifikacijos kėlimą, apžvelgė bausmių skyrimo praktiką, aptarė Europos arešto orderio taikymo problemas.

"Būna tokių situacijų, kad būdamas kitoje valstybėje žmogus net nežino, kad yra ieškomas. Tačiau jį reikia parsigabenti į Lietuvą, nors žmogus sako, kad jeigu būtų žinojęs, būtų pats pargrįžęs. Todėl mes ieškome būdų ir galimybių, kaip šitą problemą išspręsti", - sakė generalinis prokuroras.

Jo pavaduotojas Gintaras Jasaitis pridūrė, kad reiktų dažniau rengti procesus, kai kaltinamasis nedalyvauja bylos nagrinėjime.

"Jei jis nuolat gyvena užsienyje, jeigu tinkamai procesiškai yra informuojamas apie bylos tyrimą, jos pabaigimą, kaltinamojo akto įteikimą jam, tai yra apie Lietuvoje vykstančius procesus, tai tokią bylą galima išnagrinėti jam nedalyvaujant", - mano G.Jasaitis.

Jis pridūrė, kad tokie procesai kitose Europos valstybėse yra praktikuojami dažniau nei Lietuvoje. Siekiant dažniau rengti tokius procesus, taisyti įstatymų nereikės, nes Baudžiamojo proceso kodekse yra atskiras skyrius, kuris reglamentuoja bylos nagrinėjimą kaltinamajam nedalyvaujant.

Žurnalistams paklausus, ar tokiu atveju yra galimybė išnagrinėti JAV sulaikyto bankrutavusio EBSW koncerno vadovo Gintaro Petriko bylą, G.Jasaitis atsakė, kad kol kas nėra išspręstas įtariamojo ekstradicijos klausimas.

"Jeigu nebūtų buvusios vykdomos ekstradicijos procedūros, tada galbūt apie tai galima ir būtų šnekėti. Kai bus išspręstas ekstradicijos klausimas, tada ir spręsim dėl tolesnių veiksmų", - sakė G.Jasaitis.

G.Petriką JAV Federalinių tyrimų biuro pareigūnai sulaikė 2004-ųjų pavasarį. Septynerius metus nuo teisėsaugos slapstęsis G.Petrikas kaltinamas iššvaistęs EBSW koncerno turtą ir pasisavinęs apie 80 mln. Lietuvos gyventojų indėlių.

Kada bus įtariamasis pargabentas į Lietuvą ir apskritai tai įvyks, dar nežinoma. Amerikoje kalintis G.Petrikas gegužę apskundė Kalifornijos valstijos centrinės apygardos teismo sprendimą išduoti jį Lietuvai. Skundas dar neišnagrinėtas.