Filodendrai (Philodendron) yra aroninių šeimos Aroideae pošeimio augalų gentis. Visi filodendrai skirstomi į dvi dideles grupes – į medelius primenančius filodendrus ir vijoklius. Filodendrų genties pavadinimas kilęs iš graikiškų žodžių phileo – „myliu“ ir dendron – „medis“, nes vijokliniai filodendrai vyniojasi aplink medžius.

Filodendrų rūšys ir veislės

Dauguma filodendrų rūšių yra kilę iš drėgnų Pietų Amerikos atogrąžų miškų. Patalpose auginamos kelios populiariausios vijoklinių filodendrų ir kelios medingų filodendrų rūšys. Tačiau pastaruoju metu buvo išvesta daugybė dekoratyvinių hibridų. Kai kurie iš jų yra tokie neįprasti ir gražūs, kad kolekcininkai yra pasirengę vykti į pasaulio kraštą arba mokėti didžiulius pinigus, kad tik juos įsigytų.

Rausvasis filodendras (Philodendron erubescens)

Tai nesišakojantis vijoklis iš Kolumbijos, kurio ilgis gali siekti iki pusantro metro. Jis lipa pridėtinių šaknų pagalba. Jauni stiebai ir lapkočiai yra rausvi. Lapai dideli, tamsiai žalios spalvos su rausvais krašteliais, iki 25 cm ilgio.

Žiedynai primena baltą burbuolę su tamsiai violetiniu požiedlapiu. Jų ilgis gali siekti iki 15 cm.

Rausvasis filodendras yra nereiklus ir gali augti šešėlyje. Galima auginti ir šviesioje vietoje, bet ne po tiesioginiais saulės spinduliais. Jiems būtinai reikia tvirtos atramos.

Iš rausvojo filodendro išvesta beveik dvi dešimtys hibridų.

Gebeninis filodendras (Philodendron hederaceum) / Laipiojantysis filodendras (Philodendron scandens)

Tai viena iš nepretenzingiausių rūšių. Iš jos išvesta daug įdomių dekoratyvinių veislių.

Gebeninis filodendras yra vijoklinis augalas, natūraliai augantis Centrinėje Amerikoje ir Karibų jūros regione. Jo ūglių ilgis gali siekti 2 m. Lapai širdelės formos, tamsiai žalios spalvos, užaugantys iki 15 cm ilgio. Kiekvieno lapo pažastyje išsivysto orinės šaknys, kurios priauga prie bet kokio drėgno paviršiaus.

Philodendron Hederaceum Micans yra filodendro su širdelės formos lapais atmaina. Jis labai panašus į įprastą filodendrą, tačiau pasižymi dailiais aksominiais lapais. Ši veislė labai mėgsta ryškią, bet netiesioginę šviesą (tiesioginiai saulės spinduliai gali nudeginti lapus).

Philodendron Brazil – filodendras su išskirtiniais geltonais ir kitų atspalvių dryžiais ant lapų. Tai ne atskira rūšis, o natūrali gebeninio filodendro mutacija. Augdamas šis augalas praranda margumą ir tampa visiškai žalias.

Žvynuotasis filodendras (Philodendron squamiferum)

Tai visžalis iki 2 metrų ilgio stambialapis vijoklis, kilęs iš Brazilijos. Sumedėjęs stiebas yra rausvai žalio atspalvio. Lapai stipriai karpyti, labai dideli – iki 60 cm ilgio. Paprastai padalyti į penkias, įvairios formos dalis.

Žiedynas – burbuolė su rausvu požiedlapiu.

Dėmėtasis filodendras (Philodendron selloum / Philodendron bipinnatifidum)

Tai didžiausias iš namuose auginamų filodendrų, natūraliai augantis Bolivijoje, Argentinoje, Brazilijoje ir Paragvajuje. 1852 metais ši rūšis buvo pavadinta Philodendron selloum ir dažnai parduodama šiuo pavadinimu, nors tas pats filodendras dar vadinamas ir Philodendron bipinnatifidum.

Tai daugiametis augalas su į medį panašiu stiebu. Gali užaugti iki 2 m aukščio ir turi didelius, nuo 40 iki 90 cm ilgio lapus, su plunksniškai pasiskirsčiusiomis skiautėmis. Žiedynas – burbuolė su žaliu požiedlapiu.

Kaip ir kiti filodendrai, ši rūšis yra gana nepretenzinga: jai reikia išsklaidytos šviesos ir saikingo laistymo. Tačiau kitaip negu kitos rūšys, šie filodendrai blogai dauginasi auginiais. Tačiau gali išauginti šoninius ūglius – „vaikus“.

Philodendron xanadu

Tai medžio tipo filodendras, kilęs iš Brazilijos. Esant palankioms atogrąžų sąlygoms, gali suformuoti karpytas lapų plokšteles iki 1,5 m ilgio, bet patalpose jos užauga iki 40 cm. Žiedynas – burbuolė su raudonai violetiniu požiedlapiu.

Namuose Xanadu filodendras yra nereiklus, toleruoja šviesos ir drėgmės stoką, bet žydi retai.

Filodendras „Rožinė princesė“ (Philodendron Princess pink)

Tai vienas gražiausių kambarinių augalų. Dėl tamsiai žalių lapų ir ryškiai rožinių dėmių šis filodendras vadinamas „rožine princese“. „Pink Princess“ gerai auga vazonuose ar pakabinamuose induose, gerai apšviestoje (bet ne tiesioginių saulės spindulių) vietoje, drėgname, bet gerai drenuojamame grunte. Šie rododendrai labiausiai mėgsta vidutinę ir didelę drėgmę bei oro temperatūrą nuo 16 iki 29 laipsnių šilumos. Rožinę princesę tręškite kartą per mėnesį ir apkarpykite stiebelius, kad ji augtų tankesnė.

Filodendras „Rožinis Kongas“ (Philodendron Pink Congo)

Įdomus naujas filodendras su visiškai rožiniais lapais. Tačiau svarbu pažymėti, kad šio filodendro lapų spalva nėra natūralių procesų pasekmė: kad lapai taptų rožiniai, į augalą suleidžiama specialių cheminių medžiagų. Paprastai praėjus 6 – 12 mėnesių nuo įsigijimo, „Pink Congo“ filodendrų lapai pažaliuoja.

Philodendron Birkin

Tai dailus kambarinis augalas su margais, vaškuotais lapais: baltomis juostelėmis tamsiai žaliame fone. Šių filodendrų priežiūra yra standartinė. Jie auga lėtai ir tinka auginti terariumuose.

Gebeninis filodendras

Sidabrinis filodendras (Philodendron Silver)

Tai gana retas augalas patalpose. Jo lapai dideli, žvilgantys, ryškiai žalios spalvos, lancetiškos formos. Esant geram apšvietimui, lapai įgauna sidabrinį atspalvį, dėl kurio ir pelnė savo pavadinimą.

Patalpose sidabriniai filodendrai užauga tik iki pusės metro aukščio, tačiau jiems vis tiek reikia atramos.

„Sidabrinei“ filodendrų grupei priklauso bent kelios veislės, tačiau jų pavadinimuose visuomet figūruos žodis „silver“ (pavyzdžiui, Philodendron Silver Sword).

Filodendras „Juodasis kardinolas“ (Philodendron Black Cardinal)

Tai egzotiškas daugiametis augalas su įspūdinga lapija, sudaryta iš didelių lapų, kurių spalva – tamsiai žalia (beveik juoda) su purpuriniu – violetiniu atspalviu. Patalpų sąlygomis šio filodendro aukštis neviršija 1,5 – 2 m.

Beje, lapų spalva priklauso nuo šviesos intensyvumo: šešėlyje jie nėra tokie dekoratyvūs.

Filodendras „Žalioji pricnesė“ (Philodendron Green Prinсess)

Filodendras, kuris atrodo kaip mažas žalias krūmas su mėsingais stiebais ir tvarkingais; vienos spalvos tono žvilgančiais lapais.

Philodendron Billietiae

Šią pusiau epifitinę filodendrų rūšį pirmą kartą aptiko Frida Billiet 1981 metais Prancūzijos Gvianos atogrąžų miškuose. Natūraliomis sąlygomis Philodendron Billietia dažniausiai randamas prie upių ir mėgsta šviesias, atviras vietas su lengvai filtruojama šviesa. Patalpose sutinkamas retai.

Filodendrų priežiūra

Kaip jau sakėme, filodendrai yra lengvai prižiūrimi augalai.

Vieta namuose

Filodendrams reikia gerai apšviestos vietos, bet apsaugotos nuo karštų vidurdienio spindulių.

Oro temperatūra

Filodendrams tinka kambario sąlygos ir įprasta patalpų temperatūra: nuo 15 iki 30 laipsnių šilumos. Žiemą – ne mažiau kaip 12 laipsnių šilumos.

Laistymas

Filodendrai yra drėgmę mėgstantys augalai: nuo pavasario iki rudens laistomi gausiai, žiemą – saikingai. Pageidautina juos reguliariai apipurkšti.

Filodendrų vazonai PRIVALO turėti drenažo angas! Vandens perteklius privalo pasišalinti.

Filodendrų persodinimas

Pavasarį, kartą per dvejus metus, filodendrus reikia persodinti į lengvą, gerai drenuojamą substratą. Stambūs augalai persodinami retai – tokiu atveju pakeičiamas tik viršutinis dirvožemio sluoksnis.

Filodendrų dauginimasis

Filodendrai dauginami gegužės – birželio mėnesiais 10 – 15 cm ilgio viršūnių auginiais, kurie gali išleisti šaknis vandenyje, grunte arba šiltnamyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją