Kuokštinis chlorofitas (chlorophytum comosum)

Chlorofitai kilę iš Pietų Afrikos, o kambariniais augalais tapo daugiau nei prieš 200 metų. Chlorofitų lapai išlinkę, žiedynkočiai gali pasiekti metro ilgį. Iš pradžių susiformuoja keli žiedai pačioje viršūnėje, vėliau peržydėjęs chlorofitas ant žiedkočio taip pat užaugina po keletą skrotelių – jaunų ūglių su lapeliais ir orinėmis šaknimis.

Dideliuose vazonuose subrendę chlorofitai užaugina tiek naujų ūglių, kad atrodo – augalas suformavo aplink save žalią skraistę. Smulkūs chlorofitų žiedeliai nėra labai įspūdingi, bet šalia margų lapų atrodo dekoratyviai.

Šiuo metu išvesto kelios chlorofitų rūšys. „Variegatum“ lapai per vidurį žali, iš šonų – balti kraštai, „Vittatum“ lapai per vidurį turi baltą juostą, „Mandaianum“ – su geltona juosta per vidurį, „Bonny“ lapai užsiraitę, banguoti, „Maculatum“ lapai – su geltonais dryžiais. Išskirtinai žavūs „Curty Locks“ rūšies chlorofitai – jų dryžuoti lapai susisukę į plačią spiralę.

Chlorophytum сapense

Tai didesnis augalas (aukštis – iki 80 cm). Žiedai balti su dviem–trimis apsauginiais lapeliais, užauga ant žiedynkočių, kurių ilgis – iki 1,2 m. Skrotelių šios rūšies chlorofitai nesuformuoja, dauginami dalinant augalą.

Chlorophytum amaniense

Šis augalas kilęs iš tropinių Rytų Afrikos miškų – jo išvaizda nepanaši į kitų rūšių chlorofitus. Tai nedidelis augalas (30–40 cm) su plačiais tamsiai žaliais lapais. Lapkočiai įvairių atspalvių – nuo rožinio iki raudonai oranžinio. Žiedynkotis neilgas, o subrendusios sėklos panašios į kukurūzo burbuolę. „Green Orange“ ir „Fire Flash“ rūšių ryškiai oranžiniai lapkočiai kontrastuoja su tamsiai žaliais lapais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)