Profesionali sodininkė, portalo edaigai.lt, savininkė neslepia – dažnai neverta vadovautis internete rastais patarimais, kurie būna skirti ne mūsų klimato juostai.

Šiandien, asmeniškai aš, dar nedengiu nieko. Mano augalai vazonuose, daugelis jų tik pirmamečiai, bet puikiai jaučiasi esant tokiai temperatūrai ir lengvam sniegeliui.

Kai oro temperatūra nukris žemiau -5, t.y. ir dieną, ir naktį laikysis tokia, eisiu dengti. Uždengę anksčiau, nei nukritus temperatūrai, rizikuojate, kad augalas po dangomis sušus. O tai lygiai tokia pati mirtis, kaip ir sušalus.

1. Dengsiu lepesnes rožes (tas, kurios skirtos IV-V-VI zonoms. Jei auginate II-III klimatinės zonos rožes, jų dengti tikrai nereikia, nebent užpilkite žemių papildomai ant skiepo vietos. Vis tik skiepas po žeme turi likti 7-10 cm, tada net po labai šaltos žiemos jums kitais metais pražys rožė, o ne erškėtrožė.)

Dengsiu visus pirmamečius augalus(pirmametis augalas tas, kuris dar neturėjo nė vienos žiemos) papildomu žemės sluoksniu, pavasarį prakapstysiu.

3. Bijūnų, sodintų iš rudens, nedengsiu visai. Jie nelepūs. Nedengsiu ir medėjančių bijūnų, nei ITOH bijūnų.

4. Nereikia dengti nei veigėlių, nei lanksvų, nei alyvų,nei budlėjų, nei daugiamečių tradicinių gėlių, nei viksvinių/smilginių augalų (išskyrus kordaterijas, bet su jomis mano patirtis liūdna ir su dengimu, ir su žiemojimu patalpoje.)

5. Nereikia dengti rododendrų, jie nelepūs, japonines azalijas vertėtų pridengti prie -15. Kaip ir pierius.

6. Būtinai dengsiu didžialapes hortenzijas, skaičiau, kad ir jaunoms ąžuolialapėms, kalninėms hortenzijoms pradžioje dengimo reikia.

7. Šluotelinės ir šviesiosios hortenzijos lai žavi savo burbulais irgi be dengimo.

Dar viena labai svarbi blogo augalų peržiemojimo savybė, kad sausą žiemą augalams žemėje trūksta drėgmės. Atkreipkite dėmesį į rudeninio augalų sodinimo patarimus: pamerkite augalų šaknis į vandenį parai, paskui iškaskite duobę, pripilkite vandens. O juk rudenį tikrai lietaus pakanka, tačiau, šaknų mirkymas ir papildomas laistymas leidžia augalui per šaknis pasiimti kaip galima daugiau drėgmės lengvesniam peržiemojimui. Kai augalo šaknys pilnos drėgmės, šaltis sukausto šaknis, vanduo, esantis šaknyse, užšąla, o pavasarį atšilus, jis lengvai ima toliau cirkuliuoti po šaknyną. Sauso augalo šaknynas sutrūkinėja, drėgmės likučiai ledo pavidalu pavasarį išdrasko šaknyną. Ir atrodo, jūs dengėte augalą pagal visas taisykles, o augalas pavasarį negyvas... Dažnai matau, kad taip nutinka su tujomis, kurios žiemą žaliavo, o pavasarį nurudavo. Kodėl? Juk tujos nelepios. Atsakymas: sodinimo metu, žiemos metu tujų šaknims pritrūko vandens.

Didelis vandens perteklius taip pat neigiamai veikia augalą. Esu praradusi taip pernai gal 40 viendienių, auginamų vazonuose. Ir nors buvo dengiamos, neatkreipiau dėmesio, kad pastačiau į dėžę, kuri nelaidi vandeniui. Mano viendienių šaknys tiesiog paskendo. Tad jei jūsų teritorija dažnai užliejama, drėgna, su papildomu laistymu reikia atsargiai.

Kuo dengti augalus, atėjus laikui?

1. Medžių lapais. Vaismedžių lapai netinka, nes ten daug ligų ir kenkėjų. Visai neblogus patapus jie padaro, puikiai apsaugo lepesnes veisles, leidžia orui cirkuliuoti tarp augalo šakelių.

2. Aš labai mėgstu dengti balta agroplėvele. Jau man dengimo priemonė nr. 1. Pavasarį ją naudoju dengdama kitus augalus nuo pirmų šalnų. Agroplėvelė praleidžia drėgmę, bet puikiai padaro „kailinukus“ augalams. Stengiuosi dengti taip, kad plėvelė nesiliestų su augalo šakelėmis, ar karkasą kokį padarau, ar šiaip kokius pagalius pamėtau, o ant jų lyg palapinę.

3. Skaičiau senesnius žurnalus, kad seniau ant lepesnių augalų užmestavo kibirus ar dėžes. Nebandžiusi, negaliu komentuoti. Šiais metais pabandysiu dengti su dėžėmis didžialapes hortenzijas, žiūrėsiu, ar pasitvirtins toks būdas.

Ir jei dar kas turite neišsodintų augalų vazonuose, nesirūpinkite, laikykitės tų pačių taisyklių, tiesiog apdenkite balta agroplėvele ir laistykite papildomai sausą žiemą, kad vazonuose žemė neperdžiūtų. Medelynuose niekas augalų netampo į jokius šiltnamius, tikrai nieko baisaus jūsų augalams nenutiks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)