Dėmesio – kaip ir bet kokios organikos, vermikomposto aromatas nebus itin kvapnus. Bet jei turite šiltą lodžiją ar sodybą su techninėmis patalpomis, pabandykite atlikti šį eksperimentą.

Jūsų dėmesiui – patarimai, kaip patiems pasigaminti biohumuso su sliekais.

Kur gauti sliekų

Išrinkite namuose tinkamą vietą, kurioje būtų kambario temperatūra ir reikiamas drėgmės kiekis. Oro temperatūra turi būti nuo 15 iki 25 laipsnių šilumos. Jei bus šilčiau, sliekai greičiau dauginsis, o esant 36 laipsnių karščiui, sliekai žūsta.

Jokiu būdu nelaikykite komposto indo virtuvėje, šalia orkaitės, šalia kondicionieriaus ar prie ventiliacijos angos. Sliekus laikykite toliau gyvenamųjų patalpų – skalbykloje, tualete ar sandėliuke. Konteinerių laikymui galima nusipirkti sodo reikmenų parduotuvėse ar iš gamintojų.

Koks turi būti konteineris biohumusui

Konteineris vermikompostui yra padarytas taip, kad sliekai sudedami į apačią, ant įtiesalų, kitame lygmenyje dedama organika. Sliekai instinktyviai migruoja ir greitai turėsite biohumuso, kurį galėsite naudoti augalams. Humuso gamyba – nuolatinis procesas, nuolat reikės išimti pagamintą humusą, dėti naujų šviežių produktų ir įtiesalų.

Apatinė talpa naudojama kaupti drėgmei, kuri atsklinda iš viršaus. Tą skystį iš biohumuso galite nupilti iš apatinio kibiro ir patręšti juo augalus.

Konstrukciją galite pasigaminti ir patys. Jums reikės trijų plastikinių neperregimų kibirų.

1 Dviejuose kibiruose ant dugno padarykite angas – 3 cm atstumu viena nuo kitos. Trečiame kibire angos nedarykite, šiame kibire kaupsis drėgmė, kuri susidarys gaminantis kompostui.

2 Dviejuose kibiruose padarykite ir angų viršutinėse dalyse – 3 cm atstumu viena nuo kitos, tada geriau cirkuliuos oras, greičiau vyks irimas.

3 Pragręžkite skylučių dangtyje – tai pagerins oro cirkuliavimą.

4 Vieną indą įtalpinkite į kibirą be angų.

Į kibirą be angų pridėkite 5-10 cm sluoksnį smulkintų laikraščių ar kartono, paskui sudėkite sliekus. Sliekai ne tik kvėpuoja, bet ir gyvena drėgnoje terpėje, todėl svarbu, kad įtiesalai būtų sudrėkinti, prieš sudedant sliekus. Įteisalus apipurkškite kambario temperatūros pastovėjusiu vandeniu, siekite 70-80 proc. drėgmės.

Sliekai jausis tarsi natūralioje aplinkoje, jeigu įbersite į kibirą šiek tiek žemių; tiks gatavas mišinys gėlėms be priedų. Tolygiu sluoksniu išdėliokite žemę ant įtiesalų. Galite pridėti šiek tiek maisto atųliekų.

5 Uždenkite šiukšles dangčiu ir palaukite dvi savaites. Tegu sliekai atlieka savo natūralią funkciją – perdirba atliekas ir paverčia jas kompostu. Kad tinkamai veiktų sliekų virškinimo sistema, periodiškai reikia užberti upės smėlio ir smulkinto kartono.

6 Kai tik dalį šio sluoksnio sliekai perdirbs, pastatykite kitą kibirą su angomis ant viršutinio kibiro, į naują kibirą įdėkite įtiesalų, maisto ir uždenkite dangčiu. Kai sliekai perdirbs antro kibiro turinį, jie ims migruoti į viršutinį kibirą, ieškodami šviežio maisto ir įtiesalų.

7 Kai tarpinis kibiras užsipildys, išimkite kompostą. Atidenkite talpą, padarykite sliekams ertmę įtiesaluose. Lėtai perdėkite sliekus į ją, kad jiems būtų komfortiška.

Kaip surinkti kompostą

Kai tik didžioji dalis sliekų pereis į viršutinį kibirą, bus galima surinkti tarpinio kibiro turinį.

Laikas, per kurį sliekai perdirba pirmo kibiro turinį su įtiesalais ir maisto atliekomis, priklausys nuo sliekų kiekio, taip pat nuo organinių medžiagų tipo, kiekio.

Žiūrėkite, kad įtiesalai per daug nepermirktų. Jei taip nutiktų, įdėkite kažkiek šviežių įtiesalų.

Turinys neturi ir perdžiūti, nes tada sliekai žus.

Dažnai tuštinkite kibirą. Kiekvieną dieną reikia įdėti maždaug 225 g maisto 1000-iui sliekų.

Kai įtiesalai perdirbami į kompostą, metas nurinkti derlių . Įdėkite naujų drėgnų įtiesalų. Lėtai surinkite kompostą, palikę sliekus šiukšlių kibire.

Ką dėti į konteinerį

Galima dėti praktiškai visas organines atliekas, negyvūninės kilmės, taip pat laikraščius ir kartoną. Geriausia – lapai, vaisių ir daržovių žievelės, sėklos. Tinka ir susmulkinti kiaušinių lukštai, arbatos pakeliai, kavos tirščiai.

Nedėkite gyvūninės kilmės atliekų (mėsos, pieno, kiaušinių). Sliekai perdirbs jas, tačiau procesas truks kur kas ilgiau, klestės bakterijos, sklis nemalonus kvapas. Tinkamai maitinant sliekus, vermikompostas kvepia žeme.

Kur gauti sliekų

Specialių sliekų nusipirkite internete, parduotuvėje žvejams ar sodo reikmenų parduotuvėje.

Specialūs sliekai gyvena iki 16 metų, greitai dauginasi ir aktyviai perdirba maistą.

Nepatartina namuose naudoti sliekų iš daržo. Jie pagamins kur kas mažiau maistinių atliekų, be to, linkę iššliaužti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)