Nors pjūklas gali patikimai tarnauti kelias dešimtis metų, tokio ilgaamžiškumo nereikėtų tikėtis iš pjovimo metu daugiausiai dirbančių ir labiausiai dylančių šių jo dalių. Ženklai, kad jos nusidėvėjo ir laikas keisti, gali būti ir pjuvenų dydis, ir daugiau fizinių pastangų reikalaujantis pjovimas.

„Darbas su nauja grandine atliekamas greičiau, reikalauja mažiau pastangų, neapkraunamas grandininio pjūklo variklis. Ne mažiau svarbi ir kokybiška kreipiamoji pjovimo juosta, nes naudojama nusidėvėjusi gali sugadinti grandinę. Todėl dirbant būtina stebėti, kaip veikia grandininis pjūklas, o pastebėjus požymius, kad grandinė ar juosta nusidėvėjo, jas keisti. Kitaip darbas nebus sklandus ir efektyvus“, – sako „Husqvarna“ ekspertas Simas Bairašauskas, rašoma pranešime.

Požymiai, kad grandinė sensta

Svarbiausias dalykas, ką reikia žinoti apie grandinės naudojimą, pasak eksperto, yra elementarus, tačiau dažnai ignoruojamas. Naudojama grandinė šimpa ir ją reikia reguliariai galąsti. Tai daryti rekomenduojama maždaug kas vieną sudegintą grandininio pjūklo kuro bakelį.

„Apie grandinės aštrumą daug pasako ir pjaunamo medžio pjuvenų dydis. Kai grandinė aštri, pjovimo metu susidaro stambios pjuvenos. Jei grandinė atšipusi, pjuvenos tampa smulkios ir tai ženklas, kad reikia galąsti grandinę. Jei pjuvenos susmulkėja iki dulkių, norint išgauti nors kokį pjovimą, pjūklą tenka stipriai spausti. Taip padidinama grandinės trintis į juostą, dėl to susidėvi grandinės jungiantieji nareliai ir ji pradeda trūkinėti. Tuomet grandinės galąsti jau neverta, ją reikia keisti nauja“, – atkreipia dėmesį S. Bairašauskas.

Intensyviai naudojama grandinė dėvisi, plonėja, mažėja jos tvirtumas, todėl ji gali nutrūkti. Specialistas sako, kad nutrūkimas yra apskritai dažniausias grandinės gedimas, susijęs ne tik su jos nusidėvėjimu. Grandinės labai dažnai nutrūksta, kai pjaunamoje medienoje būna kietų svetimkūnių – vinių, kitokių metalinių detalių.

Dažnai grandinės, ypač jau nusidėvėjusios, nutrūksta žiemą, nes pjaunant grandinė įkaista, o netyčia užkabinus sniego susidaro didelis temperatūros skirtumas, kurio grandinė neatlaiko.

Be to, pjaunant pjūklu grandinė ne tik dėvisi, bet ir išsitampo. Gerai įtempta grandinė turi būti prigludusi prie pjovimo juostos, o ne laisvai kaboti. Grandinės įtempimą profilaktiškai patariama patikrinti po kiekvieno kuro papildymo ją galandant. Grandinė įtempiama specialiu raktu sukant įtempimo varžtą tol, kol ji standžiai priglunda prie apatinės juostos briaunos.

„Jei pjaudami pastebite, kad grandinė pernelyg laisva, išjunkite pjūklo variklį ir leiskite pjovimo įrangai atvėsti. Įkaitusios grandinės įtempti negalima todėl, kad kaisdama ji kiek pailgėja ir gali atrodyti laisvesnė nei yra iš tikrųjų. Atsiranda riziką, jog ją pernelyg įtempsite, o pertempta grandinė greičiau dyla ir gadina pjovimo juostą bei kitas pjūklo dalis, be to, nuo pertempimo gali ir trūkti“, – pataria ekspertas.

Kad grandinė nesudiltų per greitai, pašnekovas pataria pjaunant grandininio pjūklo juostos su grandine pernelyg nespausti į medieną. Efektyviam pjovimui turi pakakti paties pjūklo svorio, kuomet grandinė pjauna vos prilietus medį. Atsiradęs pojūtis, kad darbui atlikti reikia daugiau pastangų ar fizinės jėgos spaudžiant pjūklą, taip pat yra ženklas, kad reikia patikrinti, ar nenusidėvėjusi ir neatšipusi grandinė.

Kreipiamoji pjovimo juosta – ne mažiau svarbi

Kreipiamoji pjovimo juosta – ilga metalinė plokštelė, ant kurios dedama pjūklo grandinė, yra vienas svarbiausių komponentų, kuris taip pat dėvisi ir dyla. Paprastai labiau dyla apatinė juostos pusė, kuriai tenka didesnis krūvis pjovimo metu. S. Bairašauskas sako, kad abi juostos pusės turi dilti vienodai, o kad taip ir būtų, po kiekvieno grandinės galandimo ar keitimo rekomenduojama pjovimo juostą paprasčiausiai apversti.

„Nudilusios kreipiamosios juostos atnaujinti neįmanoma, todėl ją būtina keisti. To nepadarius laiku galima sugadinti ir naują ant jos uždėtą grandinę. Juostą patariama keisti, kai pastebite, kad jos takas yra išdilęs, o jei juosta yra su žvaigždute jos priekinėje dalyje – kuomet pastaroji ima strigti. Be to, rekomenduoju vienai juostai visuomet turėti dvi grandines ir jas keisti. Tuomet grandinės ir juostos takas dils tolygiai ir tarnaus ilgiau“, – komentuoja jis.

Renkantis naują pjovimo kreipiamąją juostą ir grandinę svarbu, kad šios dalys būtų tinkamos pjūklui, nes tik su teisingai parinkta juosta ir grandine jis dirbs našiausiai. Ekspertas pataria visuomet rinktis patikimo gamintojo originalią juostą ar grandinę, kuri bus kokybiškesnė už nežinomo gamintojo.

„Jei reikia pasikeisti tik grandinę, ji turi būti parenkama pagal tuo metu naudojamą pjovimo juostą. Atsižvelgiama į juostos ilgį, plotį, taip pat ir į pjūklo varančiąją žvaigždutę. Todėl visuomet rekomenduojame perkant grandinę su savimi turėti pjūklo pjovimo juostą, nes taip bus galima tiksliausiai parinkti gaminį“, – aiškina pašnekovas.

Mediena, kurią ketinama pjauti, taip pat gali tapti lemiamu grandinės pasirinkimo faktoriumi. Nešvariai medienai, kurioje gausu svetimkūnių, geriau rinktis grandinę pusapvaliais pjaunančiaisiais nareliais – tokia grandinė ne taip greitai atšimpa. Pjaunant švarią medieną galima rinktis grandinę turinčią stataus kampo pjaunančiuosius narelius, kurie leis medį nupjauti greičiau.

S. Bairašauskas sako, kad grandinių ir kreipiamųjų juostų tiek benzininiams, tiek akumuliatoriniams pjūklams asortimentas yra itin platus, kuriant jas taikomos ir naujausios technologijos, gaminiai išbandomi laboratorijose ir realiomis sąlygomis.

„Rinkoje vis labiau populiarėja atsarginės dalys su „x“ ženklu, tinkančios bet kokiems grandininiams pjūklams. „X-force“ ir „X-precision“ kreipiamosios juostos yra patvaresnės ir ilgaamžiškesnės, lėčiau dėvisi, pagamintos taip, kad sumažintų pjūklo atmetimą atgal kai pjaunama kreipiančiosios juostos galu ir užtikrintų tikslesnį pjovimą. Kartu derinamos „X-cut“ grandinės dar gamykloje yra specialiu būdu įtempiamos ir išgalandamos, todėl ilgiau neatsilaisvina ir neatšimpa“, – privalumus vardija ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)