Taisyklingais, it skriestuvu nubraižytais kupstais augančios ir smulkiais ryškiaspalviais žiedeliais žydinčios chrizantemos priklauso korėjietiškų gausiažiedžių chrizantemų grupei.

Vardijant pagrindinius šių gėlių pliusus, paprastai minimas apvalainas jų krūmas, kurio skersmuo varijuoja nuo 20 (žemaūgės veislės) iki 50–70 centimetrų (aukštaūgės veislės), neįtikėtina gausybė žiedų, ryški ir sodri jų spalva bei pakankamai geras išsilaikymas per žiemą.

Minusams dažniausiai priskiriama tai, kad šios (kaip ir visos kitos) chrizantemos nėra daugiametės, gali nunykti, jei žiemą užeina stiprūs šalčiai, be to, net ir patalpoje jų išlaikyti iki kito sezono kartais nepavyksta.

Kodėl gausiažiedes chrizantemas reikia pirkti rudenį?

Kadangi pavasarį jos paprasčiausiai nepardavinėjamos – toks būtų pats paprasčiausias atsakymas. Būtent rudenį lengviausia išsirinkti ir įsigyti rausvais, geltonais, violetiniais, baltais arba raudonais žiedais apsipylusį krūmą.

Kaip galima panaudoti vazone augančią žydinčią chrizantemą?

1. Apvalus chrizantemos kupstas laisvai gali atstoti puokštę, kitaip sakant, su juo galima visiškai nieko nedaryti, o tiesiog pasistatyti ir mėnesį arba du džiaugtis gėlės grožiu, o kai žiedai nuvys, tiesiog išmesti. Ši rekomendacija labiausiai tinka tiems, kurie neturi sodo sklypo, kadangi per žiemą šios rūšies chrizantema namuose neišsilaikys – ji nėra kambarinis augalas. Nepaisant šito, rudeninių gėlių puokštės vaidmeniui ji tinka kuo puikiausiai.

Tiesa, tiems, kurių butas su balkonu arba šaltoka lodžija, galima pasiūlyti ir sudėtingesnį variantą, t. y. per žiemą laikyti chrizantemą balkone, o atėjus pavasariui pasodinti į vazoną.

2. Chrizantemos kerą galima pasodinti gėlyne. Šis variantas nėra optimaliausiais, kadangi pasodinta chrizantema dar kurį laiką džiugins nuostabiais žiedais, bet kitais metais taip gausiai ir įspūdingai nepražys.

3. Optimalus ir pats racionaliausiais sprendimas – nužydėjusios chrizantemos krūmu pasinaudoti kaip medžiaga daigynui įveisti. Jei turite tokį planą, iš parduotuvėje siūlomo asortimento išsirinkite ne tiktai gražiausiai atrodanti krūmą, bet ir (tai svarbiausia!) patį sveikiausią – neužpultą ir ligų nepažeistą kenkėjų. Jį atpažinti pavyks iš sodriai žalios spalvos lapų, ant kurių nėra dėmių ir kurių kraštai neapdžiūvę.

Kaip chrizantemos krūmą išlaikyti iki kitų metų?

1. Jei įsigyta chrizantema auga laikinoje taroje, ją reikia persodinti į tikrą vazoną. Geriausia, jei vazonas bus dvigubas, t. y. plastmasinis, įstatytas į, pvz., keraminį arba didesnio skersmens plastmasinį. Į tarpą tarp vazonų sienelių reikia įterpti baltos spalvos agroplėvelės sluoksnį: jis padės per žiemą nenunykti augalo šaknims.

Chrizantemas galima sodinti į standartinę sodo dirvą – joks ypatingas mišinys joms nereikalingas.

2. Kai chrizantema nužydi, jai reikia sukurti ramybės laikotarpiui palankias sąlygas, pavyzdžiui, nugabenti į rūsį ar kitą vietą, kurioje laikosi maždaug 2 laipsnių temperatūra. Dvigubas vazonas su apšildymu taps tinkama apsauga, jeigu temperatūra nukristų žemiau nulio.

Reguliariai tikrinkite, kaip laikosi į rūsį perneštas augalas, ir kartkartėmis šiek tiek jį paliekite: neleiskite, kad vazone esanti žemė visiškai perdžiūtų. Vasario arba kovo mėnesį, kada chrizantema pradės nubudinėti, įneškite ją į įprastą patalpą.

3. Skirstykite krūmą ir ruoškite ūglius. Būtent šiuo tikslu chrizantema ir buvo saugoma per žiemą – kad atėjus pavasariui pavyktų pasisodinti galybę naujų krūmelių, kurių įsigyti kaip tik tada bus ypač sudėtinga.

Kada išskirstyti chrizantemos krūmą?

Chrizantemos krūmą reikia dalyti tada, kai ūgliai išauga iki 5–10 centimetrų. Jaunus ūglius reikia išsodinti į atskirus vazonėlius, kuriuose jie turės augti iki gegužės. Tada juos jau bus galima perkelti į sodą, konteinerius arba įprastus vazonus. Iš vieno chrizantemos krūmo gali pavykti gauti bent dešimt jaunų krūmelių.

Kada ūgliai tampa tinkami sodinti?

Tinkamais sodinti laikomi jau 5 centimetrų ilgio ūgliai. Chrizantemų ūgliai nesunkiai išleidžia šaknis tiek dirvoje, tiek vandenyje. Jei norite būti užtikrinti sėkme, galite panaudoti šaknų augimą stimuliuojančią priemonę.

Palankiomis sąlygomis chrizantemos išleidžia šaknis per dvi savaites. Taigi, persodinkite jaunus augalus į atskirus vazonėlius ir laukite gegužės.

Kad ūgliai sėkmingai išleistų šaknis, patalpoje turi tvyroti 20 laipsnių temperatūra. Vasario ir kovo mėnesiais augalams būtinas papildomas apšvietimas. Laistyti reikia tiek, kad žemė nebūtų nei perdžiūvusi, nei pernelyg drėgna.

Ar galima viso šito nedaryti, o tiesiog pasodinti visą chrizantemos krūmą? Žinoma, galima, tačiau toks krūmas geli neįgauti gražios, taisyklingos formos ir nežydėti taip gausiai, kaip norėtųsi. Didžiausias visų rūšių chrizantemų auginimo sunkumas ir yra nuolatinis jų dalijimas ir dauginimas ūgliais.

Jaunų augalų priežiūra iki gegužės, kai juos bus galima pasodinti sode

Užtikrinus vidutinę temperatūrą ir laistymo režimą, chrizantemos puikiai auga namų sąlygomis. Jei langas, prie kurio jos sustatytos, – ne šiaurinis, jau nuo balandžio papildomas apšvietimas pasidaro nebūtinas. Vis dėlto tręšti reikia. Tiks bet kurios kompleksinės mineralinės trąšos, skirtos daigams arba žydinčioms kultūroms.

Vienas iš sferinių chrizantemų ypatumų yra tas, kad jos ir negenimos išauga į rutulinį krūmą, tačiau kai kurie sodininkai visgi rekomenduoja pakirpti pagrindinį ūglį, kai išsiskleidžia 5–6 lapai. Tada, jų teigimu, augalas intensyviau šakojasi.

Kada ką tik susiformavusius krūmelius galima išnešti į sodą?

Jaunus chrizantemų krūmelius sodinti lauke galima tada, kai pasibaigia naktinių šalnų laikotarpis. Paprastai taip nutinka po gegužės 15–20 dienos.

Ko pavyks sulaukti iš karto lauke pasodinus visą įsigytos chrizantemos krūmą?

Jei tai padarysite rugsėjį, iki stabilių šalčių krūmas kuo puikiausiai žydės. Tada bus galima jį iškasti ir persodinti į vazoną, kad vėliau pasitarnautų kaip medžiaga sodiniams, arba palikti žiemoti lauke. Atsižvelgiant į dabartinių žiemų specifiką, galima spėti, kad chrizantema, apdengta šiokiu tokiu dangalu, ar net visai be jo sugebės peržiemoti ir pavasarį ims augti. Deja, kaip jau minėta, gausaus ir įspūdingo žydėjimo sulaukti veikiausiai nepavyks: chrizantemas būtina nuolatos dauginti.

Krūmą, kuriam nutarėte leisti žiemoti lauke, reikia nupjauti paliekant ne daugiau kaip 10 centimetrų ir apiberti durpėmis. Iš viršaus jį galima apkloti agroplėvele.

Kas nutinka su mieste pasodintais chrizantemų krūmais?

Dažniausiai jie panaudojami kaip puokštės vazonėlyje. Labai dažnai jie net neišimami iš transportuoti skirų vazonų, o tiesiai su jais perkeliami į žemę, mat taip, pasibaigus sezonui, juos daug lengviau pašalinti iš gėlynų.

Ar įmanoma išlaikyti chrizantemą namuose?

Jei turite balkoną arba šaltoką lodžiją, chrizantemą galite pamėginti išsaugoti ir namuose. Laikymo principai nesiskiria nuo čia suminėtų. Taigi, žaliąją augalo masę nupjaukite ir tai, kas liko, pastatykite šaltoje ir tamsioje vietoje. Kartkartėmis tikrinkite augalo būklę ir, jeigu reikia, palaistykite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)