Virtuvė gali būti pati šilčiausia ir jaukiausia namų vieta, arba ji gali susilieti su svetaine ir skleisti šaltą aukštųjų technologijų stilių. Natūralu, kad virtuvės erdvę puošiantys kambariniai augalai taip pat turėtų derėti prie bendro interjero.

Kalbant apie dizainą, įprastai jaukiai virtuvei tinka bet kokie kambariniai augalai. Svarbiausia, kad virtuvėje jiems būtų tinkamos sąlygos – reikiamas apšvietimas, oro temperatūra ir oro drėgmė. Jei planuojate auginti stambius augalus dideliuose vazonuose (fikusus, dracenas, citrusinius augalus), teks praplatinti siauras palanges.

Kokie augalai tinka virtuvei?

Kadangi virtuvė yra ta vieta, kurioje tenka itin kruopščiai rūpintis švara, kambarinių augalų priežiūrai taip pat keliami ypatingi reikalavimai. Arti maisto ruošimo vietos neturėtų stovėti vazonai su atviromis, nemulčiuotomis žemėmis. Vazonų su padėkliukais taip pat nedėkite ant paviršių, kur pjaustote maisto produktus.

Norėdami sukurti komfortišką atmosferą, rinkitės skirtingų grupių augalus. Auginkite tiek žydinčias kambarines gėles (falenopsius, sanpaulijas, vaškuoles (Hoya kerrii)), tiek vaisių duodančius augalus (paprikas, granatus, prieskoninius žalumynus). Taip pat galite pasisodinti citrinmedį, jei jūsų netrikdys malonus, bet labai stiprus jo žiedų kvapas. Galite netgi susikurti mini sodą, bet labiau dekoratyvinį, negu naudojamą praktiškai.

Jei jūsų virtuvė primena senovinę dvaro patalpą su sijomis lubose, plytų mūru ar akmenimis sienose ir turi daug tam laikmečiui būdingų aksesuarų, kambarinių augalų kiekis turėtų būti minimalus, nes iš tikrųjų tais laikais virtuvės patalpos būdavo tamsios. Jums visiškai pakaks gebenės, lipančios siena ir apsivijusios lubų siją.

Kitas dalykas – šviesūs Pietų Europos variantai. Savo virtuvę galite dekoruoti taip, kad ji primintų lauko pavėsinę, apraizgytą vynuogėmis. Prie sienos tvirtinami vandenyje gulėję šiekštai, primenantys vijoklių kamienus, o į juos tegu kabinasi kambariniai vynmedžiai (labiausiai tinka tetrastigmos, bet gali būti ir lamstai (Rhoicissus)).

„Sterilioje“ virtuvėje tinka auginti orchidėjas, pasodintas į dirbtines orchidėjų drožles, arba bromelijas dekoratyviniame hidrogelyje. Tiesa, gali tikti ir kiti įprasti augalai, tačiau jie turi būti labai tvarkingi.

Jei esate linkę į minimalizmą, rinkitės vieną ar du augalus, bet labai kokybiškus ir įdomius. Atkreipkite dėmesį į kavamedį – jis labai nepretenzingas, neįprastos formos, nuolat žydintis, nokinantis tamsiai raudonus vaisius.

Fantazijos – nors vežimu vežk. Tropinės vitrinos, bromelijiniai augalai, sukulentų kompozicijos, vandens sodai – visa tai gali papuošti jūsų virtuvę ir suteikti jai išskirtinumo.

Kokius augalus galima rinktis virtuvei?

Virtuvei tinka augalai su blizgiais lapais (fikusai, monsteros, palmės, filodendrai). Ant jų lapų kaupiasi daug dulkių, bet jas lengva nuplauti ar nušluostyti.

Iš prieskoninių žolelių virtuvėje galima auginti kalendras, petražoles, bazilikus, čiobrelius. Tai gražūs ir fitoncidinėmis savybėmis pasižymintys prieskoniai, galintys turėti dar ir praktinės naudos – šviežios žolelės visuomet bus ant jūsų stalo.

Tačiau kaktusams ir subtropiniams augalams, kuriems žiemos metu reikia vėsesnio oro, taip pat daugeliui svogūninių gėlių virtuvėje gali būti per karšta.

Kaip virtuvėje išdėlioti kambarinius augalus?

Kambariniams augalams virtuvėje labiausiai tiks plati palangė. Ant jos gali įsikurti našlaitės, kaktusai, gebenės, įsišakniję kitų augalų auginiai, prieskoninės žolelės, švieži svogūnų daigai, kambariniai pomidorai, agurkai, baklažanai ir citrinmedžiai. Vazonus su ampeliniais augalais (pasifloromis, stefanočiais, svyrančiomis begonijomis) galima statyti ant sieninių lentynų ar kabinti prie sienos.

Tačiau nepamirškite, kad virtuvė paprastai nėra labai didelė patalpa, ir kabantys vazonai neturėtų trukdyti judėjimui. Nestatykite vazonų ant stalviršių, nors tai ir atrodo gražiai žurnalų nuotraukose. Praktika rodo, kad tai yra nepatogu tiek šeimininkams, tiek patiems augalams.

Geriau apskritai neapkraukite virtuvės augalais. Daug įdomiau atrodys kruopščiai apgalvotas variantas, kuris vizualiai didins arba mažins patalpą. Aukštos lubos atrodys žemesnės, jei nuo jų pakabinsite vazoną su svyrančia gėle, o virtuvė su žemomis lubomis atrodys aukštesnė, jei ant grindų pastatysite vazoną su aukštu augalu. Išlenkti stiebai ir smulkūs lapeliai vizualiai praplės ankštą erdvę.

Vazonėlių su augalais neverta statyti ir prie plautuvės. Drėgmė šioje vietoje, žinoma, būna ideali, tačiau purslai su indų plovimo skysčiu sveikatos augalams tikrai nepridės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)