Paprastai taip sakome, kai iš ko nors nesitikime jokios naudos, juk visi žinome – ožys pieno neduoda. Tačiau Platelių seniūnijos Zobielų kaime laikomas ožys, kaip teigia ūkį prižiūrintis Artūras Stonkus, yra piendavys. Su sūnumi gal prieš kelias savaites, norėdami ožį pasverti, pavertė ant svarstyklių, o tada šalia sėklidžių pastebėjo lyg išpampusius spenius.

Pabandė melžti – pienas bėga! Nuo to karto jau melžė kelis sykius. Kaip su ožka suleistas ir palikuonių jau turintis ožys gali būti tarsi dvilytis, negali paaiškinti nei jis pats, nei veterinarijos mokslus baigęs jo sūnus. Gamtos sukurtas stebuklas?!

Kitas toks atvejis – Indijoje

A. Stonkus juokiasi, jog kai tik kokiam pažįstamam pasako, kad jo ožys ėmęs pieną duoti, pamato tik prie smilkinio sukiojamą pirštą. Net klausimo, ar nėra kokių velnio lašų išgėręs, jog tokius niekus tauškia, sulaukęs.

Iš kitų lūpų išgirdęs šį pasakojimą turbūt netikėtų ir pats. Tačiau kai tokie dalykai dedasi su jo paties
prižiūrimu gyvuliu, netikėti negali. Juo labiau kad tai, jog šį ožį būtų galima ir ožka vadinti, pastebėjo kartu su savo sūnumi, veterinarijos mokslų magistru Jonu Stonkumi. Jis jaunas, bet jau patyręs specialistas, ir tokių dalykų negirdėjo nei studijuodamas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijoje, nei vėliau, ją baigęs.

Profesinio smalsumo vedamas J. Stonkus ėmė domėtis, kas su gyvuliu galėję atsitikti, tačiau radęs tik vienintelį aprašytą atvejį apie viename Indijos vienuolyne laikomą pieno duodantį ožį. Kaip rašė tos šalies dienraštis, veterinarai nustatė, jog toks gyvulio virsmas įvyko dėl hormonų balanso pokyčių.

Norint pamelžti Zobieluose laikomą ožį, reikia pagalbininkų. Gal ne keturių vyrų, kaip aprašyta Indijoje, bet dviese jau būtų sunku. Mat ožiai – ne ožkos, ir prie tokių neįprastų procedūrų nepratę.

Todėl Stonkams tenka pasikviesti į pagalbą kaimo gyventojų, kurie, laikydami ožį ir savo akimis matydami bėgantį pieną, tik tarstelėjo: „Visokių tų problemų būna...“

Pats A. Stonkus primelžto pieno neragavo. Nesiryžo gurkštelėti ir jo sūnus. Tačiau buvo ir nepabijojusiųjų.

„Sako, pienas kaip pienas“, – tikina A. Stonkus.

Pienas

Prieš daugiau nei savaitę pradėtas melžti ožys pieno duoda stiklinę ar pusantros. Tuo tarpu iš ožkos galima primelžti litrą ir daugiau. Bet ožka pieno pradeda duoti po to, kai sukergta atsiveda jauniklių. Kaip paaiškinti atvejį su ožiu?

Elgiasi kaip patinas

Daug klausimų šiandien keliantis ožys į Zobielų kaimo ūkį pateko atsitiktinai – gal prieš pusantrų metų kažkas paskambino ir pasiūlė priglausti nereikalingą kelių mėnesių oželį. Ūkio šeimininkai turėjo ožką, tad pasiėmė ir ožiuką. Pamanė, šiam paaugus, sukergs su ožka, ši bus pieningesnė. Dabar sunku atsekti, kokia ožka jį atsivedė, gal tarp jos jauniklių buvo ir daugiau tokių neįprastų ožiukų.

O ožys elgiasi taip, kaip ir pridera vyriškai giminei. Ožiai šlapinasi ant savęs, todėl paskui ir dvokia.
Ir šis barzdotasis elgiasi būtent taip, o ožkos gamtinius reikalus atlieka pritūpusios.

Dėl ožio smarvės, kuri, kaip girdėjęs, gali atbaidyti vilkus, A. Stonkus jį laiko kartu su dideliu pulku – šimtu – avių. Vyras „Žemaičiui“ pasakoja ir tuoj pat per petį nusispjauna, kad kaimynystėje vilkai išpjovė veršius, o prie jo avių neatsėlino, nors pėdsakų aplink ir buvę.

Ne tik kvapeliu, bet ir produktyvumu ožys nesiskundžia – žiemą ožiavosi su juo suleista ožka, du ožiukus atsivedė. Gaila, bet šie netrukus padvėsė – gal per šalta buvę, gal dar kas atsitikę.

Gal tokių ožių buvo ir senovėje

Nuvykome į Zobielus savo akimis pamatyti to išskirtinio gyvulio. Iškart į akis krito jo spalva – juodas kaip anglis, be ragų.

Antradienį, kai ūkyje lankėmės, A. Stonkus pagalbininkų neturėjo, tad pademonstruoti, kaip ožys melžiamas, negalėjo. Tačiau sutiko parodyti, kad ožys daugiau organų turi, nei jam priklausytų. Ir išties – šalia sėklidžių matyti išpampę speniai, iš kurių ir bėga baltutėlis, bekvapis pienas.

Žurnalistus pasikvietęs vyras sako nesąs specialistas (jis – statybininkas) ir negalįs pasakyti, kas nutiko jo laikomam ožiui. Tik pasvarstąs, kad jį tiesiog taip gamta sukūrė – juk būna, kad ir vyrams pieno liaukos suaktyvėja, tai kodėl negalėtų gyvuliui?

„Būčiau koks burtininkas, sakyčiau, jog tai velnio siųstas padaras, juo labiau kad juodas, gal kokioms apeigoms tinkamas, o dabar nežinau...“ – juokėsi vyriškis. Ir pridūrė manąs, kad iš liaudies atėjusį posakį „kaip iš ožio pieno“ galbūt suprantame neteisingai. O gal ir gilioje senovėje tokių atvejų pasitaikydavo, kad ožys pieno duotų, tad gal ir šį posakį būtent taip ir reikėtų suprasti.

Tai ožys ar ožka?

O „Žemaičio“ kalbintas A. Stonkaus sūnus sakė spėlioti, kodėl ožys į ožką panašėja, nenorįs.

„Tikriausiai dėl hormonų disbalanso“, – veterinaras įvardino tik vieną galimą priežastį, tačiau ir to tvirtinti, sakė, negalįs.

Kiek kitokį paaiškinimą pateikė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos veterinarijos gydytoja Jurgita Autukaitė. „Žemaičiui“ ji sakė, kad tai tikriausiai sutrikimas.

„Iš nuotraukų matosi, kad tai yra ožys. Jis turi ginekomastiją. Tai sutrikimas, dažniausiai hormoninis, kuomet rudimentiniai speneliai padidėja ir gyvūnas pradeda laktuoti. Tai yra ganėtinai dažnas dalykas, pasitaiko ir vyrams. Pasauly tai plačiai žinoma, ne stebuklas, kad taip yra. Tiesiog
pas mus Lietuvoj į tai yra šiek tiek kitaip žiūrima. Dažniausiai tai būna nepastebėti atvejai, ne visi kreipiasi, bet nemanau, kad nepasitaiko“, – sakė veterinarė.

Anot jos, nei džiaugtis pieno duodančiu ožiu, įsivaizduojant, kad tai stebuklas, nei tuo labiau jo melžti nereikėtų. Nes tai yra gana rimta liga.

Kadangi nebuvo atliktas joks tyrimas, J. Autukaitė teigia negalinti atsakyti, kodėl taip nutiko Zobielų kaime laikomam ožiui. Nes priežasčių gali būti ne viena.

Kaip yra iš tiesų, galėtų atsakyti nebent atlikti išsamūs tyrimai. Tik J. Stonkus sako, jog būtų sunku kone šeimos nariu tapusį ožį kažkur leisti išvežti, tyrimams atiduoti. Tačiau jei universitetinė bendruomenė sugalvotų atvažiavę paimti kraujo, kad ištirtų, ar gyvulio organizme padaugėję kažkurių hormonų, – kodėl ne.