Kokiomis dienomis Mėnulio kalendoriuje rekomenduojama užsiimti medžių ir krūmų priežiūra?

Įprastai spalio pabaigoje–lapkričio pradžioje medžiai aktyviai meta lapus, o tai – signalas, kad metas apdoroti medžius nuo ligų ir kenkėjų.

Palankios dienos apdoroti medžius pagal Mėnulio kalendorių:

Spalis

Palankios dienos apdoroti medžius: 1 – 3, 7 – 9, 21 – 31,
Neutralios dienos bet kokiems darbams: 4, 10 – 13, 17–18,
Nepalankios sodo darbams dienos: 5 – 6, 14 – 15, 20.

Lapkritis

Darbai bus naudingi, jei oro temperatūra – ne žemesnė nei +5 laipsniai.

Palankios dienos apdoroti medžius: 1 – 4, 19 – 20, 23 – 24, 27 – 28,

Neutralios dienos bet kokiems darbams: 1 – 4, 6 – 7, 12 – 24, 27,

Nepalankios sodo darbams dienos: 5, 19, 26.

Kaip paruošti medžius rudeninėms procedūroms

Didžiausią žalą medžiams padaro lapus graužiantys ir pan. vabzdžiai, grybelinės ligos, iš kurių dažniausios – rauplės ir fitoftorozė, plintanti per nukritusius vaisius. Todėl, prieš pradėdami darbus, susitvarkykite: sugrėbkite lapus, nuvalykite medžių žievę, nupjaukite pažeistas, senas šakeles, surinkite sudžiūvusius, supuvusius vaisius, krituolius. Nupurškimui reikia sausos dienos, o po jos mažiausiai dvi dienos turėtų būti be lietaus.

Rudenį, kai nukrenta lapai, svarbiausia nupurkšti medžius nuo rūdligės ir kitų grybelinių ligų. Rūdligė gali apnikti visus vaismedžius ir dekoratyvinius medelius. Ši liga labai klastinga – nuo medžiai nežūva, tačiau ji susilpnina augalų imunitetą, mažina atsparumą, kenkia derliui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)