Aviečių ūgliai auga gana sparčiai, bet šiam procesui prireikia nemažai energijos, vandens ir maistinių medžiagų. Deja, kuo krūmai tankesni, tuo mažiau uogų ant jų uždera. Štai kodėl rudenį avietes būtinai praretinti – išpjaustyti.

Rudeninis aviečių retinimas duoda trejopą naudą:

• šakos, ant kurių mezgasi uogos, gauna daugiau šviesos (kai krūmas sutankėja, ūgliai užstoja vieni kitus);

• sumažėja ūgliams augti būtino vandens bei maistinių medžiagų poreikis ir visi naudingi elementai panaudojami būsimam derliui;

• atsikratoma dalies kenkėjų – tų, kurie žiemoja stiebuose.

Tinkamiausias metas avietėms retinti

Kalbėti apie tikslią datą šiuo atveju neprasminga: avietes galima retinti bet kuriuo metu nuo rugsėjo iki lapkričio. Vis dėlto į oro sąlygas patartina atsižvelgti, kitaip nupjaustyti ūgliai ims atauginėti.

Šiam konkrečiam darbui rekomenduojama pasirinkti sausą, saulėtą orą, kad į patrumpintus stiebus nepatektų vandens, galinčio paskatinti puvimo procesą.

Kaip tinkamai išpjaustyti ūglius

Aviečių uogos dera ant ne jaunesnių kaip poros metų stiebų: pirmaisiais metais jie vien auga, na, o antraisiais pradeda šakotis. Tiktai tada ant šoninių šakelių užsimezga žiedeliai, iš kurių vėliau sunoksta uogos. Sunokus derliui ūgliai apmiršta.

Aviečių stiebai pjaustomi keturiais etapais ir ūgliai šalinami paeiliui.

Tie, ant kurių noko uogos. Pirmiausia reikia nupjaustyti visus dvimečius ūglius, nuo kurių ką tik buvo nuimtas derlius.

Skurstantys. Reikia išpjaustyti ir pernelyg tankiai suaugusias šakas: norimo derliaus jos vis tiek neduos, o ir avietynui nėra naudingos, vien jau todėl kad pasisavina dalį vandens ir maistinių medžiagų.

Paveikti kenkėjų. Dabar avietyną reikia atidžiai apžiūrėti ieškant kenkėjų pažeistų stiebų. Juos aptikti nėra sudėtinga: stiebų vietos, kuriose veisiasi lervos, yra akivaizdžiai sustorėjusios. Tokius stiebus reikia pašalinti, o tada – būtinai sudeginti.

Nereikalingi. Galutiniu etapu reikėtų pasirūpinti tinkamu ūglių skaičiumi. Tuo atveju, jei avietėmis apsodintas ištisas plotas, kvadratiniame metre jų turi būti 10–12. Jei augalai susodinti eilėmis, metro ilgio atkarpoje galima palikti 30–40 ūglių. Ūglius, dėl kurių šios normos viršijamos, būtina išpjaustyti, neatsižvelgiant į tai, kad jie tvirti ir sveiki. Jei to nepadarysite, stiebai užstos vieni kitus ir gausaus derliaus sulaukti nepavyks.

Ūglius reikia nupjaustyti taip, kad neliktų stagarų: juose dažnai žiemoja kenkėjai, pavyzdžiui, avietinės kandys. Stagaruose gali užsilikti ir patogenų sporų. Vadinasi, ūglius reikia nupjauti prie pat dirvos.

Kiek trumpinti stiebus

Vis dėlto pašalinti nereikalingus stiebus – dar tik pusė darbo.

Dar reikia nupjaustyti likusių stiebų viršūnes – patrumpinti ūglius 5–10 centimetrų. Pavasarį tokie stiebai ims sparčiau augti, o kaip tik ant jų ir užsimezga uogos. Jei viršūnės liks nenupjautos, avietės daug prasčiau krūmysis ir derlius bus menkesnis.

Kaip pasirūpinti praretintomis avietėmis

Tinkamai išpjaustytų aviečių augimas pavasarį gerokai suintensyvėja: ima formuotis šoninės šakelės ir jauni ūgliai. Kai šitai vyksta, augalams turi pakakti maistinių medžiagų. Beje, gausiai tręšti aviečių tikrai nereikia:

• spalio pabaigoje arba lapkričio pradžioje žemę, kurioje auga avietės, reikia apdėti (mulčiuoti) humusu arba kompostu: kvadratiniam metrui prireiks pusės kibiro mulčio;

• balandį, kai tik nutirpsta sniegas, dirvą reikia tolygiai apibarstyti karbamidu (kvadratiniam metrui prireiks 30 gramų (3 šaukštų) šių trąšų).

Ką daryti, jei avietės neauga

Avietės paprastai neauga, jei yra pernelyg užgožtos ir patiria šviesos bei maistinių medžiagų deficitą. Tokiomis sąlygomis augalai nepajėgia išleisti naujų ūglių. Štai kodėl svarbu kiekvienais metais krūmus praretinti – išpjaustyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)