Daigai su uždara daigų sistema: balandžio vidurys–spalio vidurys. Žemuogės nebijo šalnų, nėra būtinybės laukti, kol tokie daigai išvystys šaknų sistemą, jie jau įsišakniję. Nesunku iškasti duobutę pagal žemės kupsto dydį ir pasodinti krūmelį į tokį patį gylį, kokiame jis augo vazonėlyje.

Daigai su atvira šaknų sistema: rugpjūčio vidurys–rugsėjo vidurys. Įprastai tai yra paaugę ir įsišakniję daigeliai nuo ūsų. Jie kainuoja pigiau nei daigai vazonėliuose, juos lengviau atsivežti, nes užima mažai vietos ir mažai sveria. Tiesa, reikia laiko jiems prigyti – praeis maždaug mėnuo, kol užaugs šaknys.

Žemuoges su atvira šaknų sistema sodinti po rugsėjo 15 d. – didelė rizika, nes po spalio vidurio prasideda stiprus atšalimas ir augalai gali žūti, nepadėtų nė dengimas. O jei ir nežūtų, sunkiai peržiemotų.

Savi ūsai: rugpjūčio vidurys–rugsėjo vidurys. Šiuo atveju galioja ta pati taisyklė, kaip ir daigams su atvira šaknų sistema.

Kur sodinti žemuoges rudenį?

Žemuogės jautriai reaguoja į žemę, kurioje yra pasodintos. Jų šaknys yra viršutiniame dirvos sluoksnyje, taigi jautrios drėgmei, o jei drėgmės trūks, nudžius. Taigi, žemuogėms netinka žemumos, pelkės, kalvos ir statūs šlaitai.

Tinkamiausia vieta žemuogėms – lygus, nuo vėjų apsaugotas plotas. Idealu, jei būtų lengvas nuolydis vandens pertekliui nutekėti.

Žemuogėms patinka puri žemė. Geriausia – priemolis arba priemolis su smėliu.

Kaip paruošti sklypą žemuogių sodinimui rudenį?

Pirmiausia žemuogėms numatytą sklypą reikia patręšti. 1 kvadratiniam metrui reikia 1 kibiro perpuvusio mėšlo arba komposto, 700–800 g kompleksinių trąšų ir pusės litro pelenų. Paskui žemę reikia suvarpyti ir išlyginti grėbliu.

Jei žemė rūgšti, reikia įmaišyti kalkių (200 g vienam arui), tiesa, tai reikia padaryti prieš metus–dvejus iki žemuogių sodinimo.

Kaip sodinti žemuoges rudenį?

Žemuogių krūmelius su atvira šaknų sistema patogiausia sodinti į griovelius, 60–70 cm atstumu tarp griovelių. Žemę gausiai paliekite. Krūmelius dėkite ant griovio kraštelio 15–20 cm atstumu vienus nuo kitų, šaknis palyginkite tada apkaskite šlapia žeme. Jeigu šaknys labai ilgos, jas geriau patrumpinti iki 6–7 cm, antraip pasodintos jos gali užsilenkti, o tada augalai sunkiau prigis.

Žemuoges geriausia sodinti, kai apsiniaukę. Jeigu lauke sausa, karšta, sodinkite kuo anksčiau ryte arba po 18 val. Apatinius lapus reikia nukirpti, palikti tik vieną, viršutinį. Priešingu atveju, per juos išgaruos per daug drėgmės, dar neprigijusioms šaknims drėgmės trūks ir augalai žus.

Nepamirškite pagrindinės taisyklės – sėklalizdis turi būti ties žeme, o jei įkasite giliau, žemuogės prastai augs arba apskritai žus.

Kaip prižiūrėti žemuoges rudenį?

Pasodintoms žemuogėms nereikia per daug priežiūros. Pakanka 1–2 kartus per savaitę palieti ir periodiškai papurenti žemę. Augalų dengti nereikia, o lysves patartina mulčiuoti perpuvusiu mėšlu arba nukritusiais lapais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)