Apie tai, kaip jais pasirūpinti, kalbėta laidoje Delfi tema.

Sodininkas sako, kad reikia nepamiršti šilauogių. Nors dabar skinamas jų derlius, tačiau jas būtina lieti. Retai, bet gausiai. Kartą per savaitę krūmui rekomenduojama „sugirdyti“ 30-40 litrų vandens. Tai būtinas darbas.

Kalbant apie avietes reikia pasirūpinti, kad kitiems metams liktų ne per daug ūglių. Viename metre vagos turi likti 10 stipriausių ūglių, o ne 30-40, kiek auga natūraliai.

Remontantinės avietės leidžia ūglius, kurie derės rugsėjį ir jas reikia būtinai tinkamai lieti, kad užtektų drėgmės.

T. Gurskas įvardina ir gana dažną klaidą, kurią daro sodininkai – kai pjauna veją, žole mulčiuoja vaismedžius ir vaiskrūmius. Lyjant iš žolės išplaunamos organinės medžiagos, be to, tai tarsi apsauginis sluoksnis, kuris neleidžia perkaisti šaknims ir, prasidėjus pirmoms šalnoms, saugo nuo šalčio.

Tačiau žolė negali liesti kamieno ir sluoksnis neturi būti per storas. Kita klaida – lapkritį šis mulčas neišvežamas. Tai ideali vieta kurtis pelėms, kurios nugraužia šaknis ir pavasarį augalas žūsta.

Teisingas žolės mulčas – maždaug 5 cm atstumu nuo kamieno 30 cm skersmens ratas, tačiau ne per storas. Vienu kartu didelio sluoksnio žolės nedėti, nes ji pradeda kaisti. Užtenka vieno sluoksnio 5 cm aukščio. Per vasarą jie sukris. Rekomenduojama nepatingėti ir laikas nuo laiko mulčą ir pomedį subadyti šakėmis, kad šaknys gautų oro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)