Kad grūdų derlius nepražūtų, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai atkreipia ūkininkų dėmesį į tai, kaip saugiai sandėliuoti grūdus ir tinkamai paruošti bei prižiūrėti jų sandėliavimo patalpas, rašoma pranešime.

„Svarbiausia, kad javų sandėliai, aruodai ar kitos talpyklos būtų kruopščiai išvalytos dar prieš pilant žaliavą. Verta pasitelkti licencijuotas įmones, kurios profesionaliai atlieka patalpų dezinfekciją, dezinsekciją, deratizaciją ir fumigaciją – apsaugo patalpas nuo mikrobų, vabzdžių, graužikų ir grybelių. Nepaisant šių reikalavimų, rizikuojama, kad grūduose atsiras kenksmingų priemaišų ir jie nebebus tinkami parduoti, o tuo labiau – tolesnei maisto ar pašarų gamybai“, – pataria VMVT Maisto skyriaus patarėja Diana Malinovskienė.

Parduodami javai turi atitikti visus kokybės ir saugos reikalavimus. Javų kokybę apibūdina ne vienas rodiklis – drėgnis, bet ir užkrėstumas kenkėjais, kvapas, temperatūra bei kiti faktoriai. Labai svarbu išvengti kenkėjų, pavyzdžiui, net vienas vabzdys, rastas 1 kg javų, kelia gana rimtą vabzdžių įsiveisimo riziką. Erkės yra smulkiausi sandėliuojamų produktų kenkėjai, kurios būdamos labai mažo dydžio ir blyškios spalvos, dažnai lieka nepastebėtos. Jos gali tiesiogiai pažeisti ir užkrėsti sandėliuojamus javus. Jos perneša grybų sporas ir bakterijas, tokias kaip salmonelės.

Be to, javų sandėlis turi būti ne tik švarus bei sausas, bet ir gerai vėdinamas. Sienos ir visi paviršiai, kurie gali liestis su javais, taip pat turi būti švarūs, prieinami valymui. Patalpų langai bei durys turi būti sandarūs, viduje neturėtų būti nevalomų kampų, kuriuose būtų palanku veistis kenkėjams. Augalų apsaugos priemonėms laikyti turėtų būti išskirta atskira vieta, kad jos nesusimaišytų su žaliava.

Nepaslaptis, kad grūdų sandėliavimas bei transportavimas gali būti pavojingas ne tik sanitarine, higienine, bet ir priešgaisrine prasme. Antai nutinka nelaimių, kai perpilant grūdus, dulkės ar smulkios jų dalelės įkaista tiek, kad įvyksta sprogimas arba gaisras kyla sandėliavimo patalpose, jei tarp grūdų susikaupia daugiau drėgmės ir jie ima pūti bei kaisti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)