Ar žinote, kad liepą tikrai ne vėlu sėti daržoves ir žalumynus? Daugelis žolelių, daržovių gali duoti po kelis derlius per vasarą, tad pasėję vasaros viduryje, džiaugsitės derliumi rudenį. Nekalbame apie gausų antrą derlių. Tai daugiau eksperimentas.

Ką galima pasėti liepą?

Salotų, pipirnių, garžgarsčių, špinatų, burokėlių, pupelių, baltagūžių kopūstų, pekino kopūstų, brokolių.

Salotos, pipirnės ir garžgarstės

Salotines daržoves galima sėti visą sezoną. Pasirinkimas didelis. Įprastai būtent nuo lapinių salotų prasideda pavasarinis sėjimas, jų sėklos sudygsta jau esant 6–8 laipsniams šilumos, o daigeliai nebijo nestiprių šalnų. Lapinių daržovių sėklas galima sėti kas dvi savaites – tada visą laiką turėsite šviežių žalumynų. Jas skinti galima bet kada – tiesiog žalumynai bus arba mažesni, arba didesni. Pvz., vešliausia būna rugpjūtį pasėta pipirnė.

Turėkite omenyje, kad tarp daugelio salotų rūšių yra pavasarinių, vasarinių ir rudeninių salotų. Vasarinės ir rudeninės atsparios liepos karščiams. Vasarą svarbu berti sėklas į stipriai pridrėkintą dirvą, o jei oras sausas, vėliau gausiai laistyti. Jei trūksta drėgmės, salotos praranda minkštumą, darosi karstelėjusios.

Krapai

Krapų mėgėjai sėja juos nuo ankstyvo pavasario, paskui – kas 10–15 dienų iki rudens. Krapai geriausiai auga purioje dirvoje, kur daug šviesos. Patariama kartu su krapų sėklomis įberti kelias salotų sėklas – salotos bus tarsi žyma, ir galėsite ravėti, dar nepasirodžius krapų daigams. Jei sėklos niekaip neparuoštos, pirmi krapų daigai pasirodo po 13–18 dienų, tada augalai ima augti labai greitai. Jei prieš sėjimą sėklas pamirkysite 2–3 dienas (vandenį reikia keisti kelis kartus per parą), daigai pasirodys greičiau. Dar geriau prieš sėjimą 20 min. palaikyti sėklas karštame vandenyje (ne karštesniame nei 50 laipsnių). Tada iš sėklų išplaunamos dygimui trukdančios medžiagos. Turėkite omenyje – jei trūksta drėgmės, krapų šakelės kietėja.
Krapus galima sėti iki pat rudens.

Špinatai

Iki vėlyvo rudens (kol nėra sniego) galima sėti ir špinatus. Gausiai vitaminų turintys špinatai sėjami ir prieš vėlyvesnius, šilumą mėgstančius augalus, ir po žalumynų, ir greta daugelio augalų, nes dera praktiškai su visais daržo augalais.

Nuo kovo iki liepos valgomi užaugę špinatų lapai, o iki rugpjūčio vidurio – jauni lapeliai. Špinatai sėjami 20–30 dienų intervalu. Derliaus nuėmimui prieš žiemą renkamos rūšys, kurios mažiau šakojasi; jų sėklas sėja nuo liepos pabaigos iki rugpjūčio vidurio, kad susiformuotų lapeliai.

Burokėliai

Liepą galia pasėti ir augalų, kurie nelaikomi galinčiais duoti po kelis derlius. Pvz., burokėlius sėja anksti, o nurenka rugsėjį, o derlius ne visada būna gausus. Specialistai mano, kad valgomuosius burokėlius galima sėti tris kartus per sezoną: pavasarį – ir valgyti vasarą, birželį – kad užaugtų didel burokėliai žieminiam laikymui, liepą – kad būtų jaunų burokėlių rudenį. Turėkite omenyje, kad siaurose lysvėse burokėliai auga greitai, o sodinant daigus, burokėliai greičiau užauga.

Pupelės

Liepos pradžioje galima dar kartą pasėti ankstyvųjų rūšių pupelių, jeigu norite užsiauginti ne pačių pupelių, o žalių, jaunų ankščių. Net jei oras sutrukdytų užsiauginti ankščių, pupelės, kaip ir kiti ankštiniai, yra puikus sideratas.

Baltagūžiai, Pekino kopūstai ir brokoliai

Vasaros viduryje galima pasodinti ir kopūstų, pvz., ankstyvų baltagūžių kopūstų daigų.

Jei darže gausu vidutinio ankstyvumo ir vėlyvųjų rūšių, nėra prasmės sėti sėklų vasarą, bet jei vėlyvieji kopūstai nedera, sodinkite daigų vasarą. Ankstyviems, salotų skonio kopūstams pakaks 50–55 dienų.

Liepos pradžioje antrą kartą sodina ir brokolių daigų. Kai susiformuoja brokolių žiedynai, iš pradžių nupjaunama centrinė gūžė, vėliau – ir nuo šoninių šakelių. Tiesa, brokolių derlius nebus begalinis, todėl jų daigai sėjami du kartus – pavasarį ir liepos pradžioje. Brokoliai nebijos rudens šalnų ir duos derlių iki rudens vidurio.

Kininiai kopūstai, Pekino kopūstai ir pan. rūšys taip pat sėjamos vasaros viduryje, jos visos gana greitai užauga. Pvz., ankstyvosios rūšys subręsta per 50–60 dienų, tad per sezoną galimi du derliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)