Apskirtai, didelio skirtumo renkantis laiką nėra, o, pavyzdžiui, laistyti iš aukštai galima ir ryte, ir vakare, bet tik ne dieną! Šios nuostatos būtina ypač griežtai laikytis, kai nusistoja karštas, sausas ir saulėtas oras, mat pilant vandenį iš viršaus, ant lapų gali atsirasti nudegimų.

Laistymas lauke

Dieną laistyti augalus iš viršaus galima tiktai tada, jei debesuota, apsiniaukę. Vis dėlto jei išimties tvarka karštą vidudienį paliesite vystantį augalą apliedami jo lapus, tai bus ne taip pavojinga kaip leisti augalui džiūti. Svarbiausia – nedaryti šito reguliariai.

Lieti augalus prie šaknų galima bet kuriuo paros metu.

Tręšti geriausia prieš tai palietus augalus: jei trąšas bersite ant sausos žemės, jų koncentracija gali būti per didelė.

Laistymas šiltnamyje

Šiltnamyje augančius pomidorus, agurkus, paprikas ir baklažanus reikia laistyti pirmoje dienos pusėje, kad iki vakaro suspėtų išgaruoti drėgmės perteklius: dėl pernelyg didelės drėgmės ir temperatūros šuolio gali užsiveisti infekcijų.

Kokiu vandeniu laistyti?

Šis klausimas aktualus, jei laistomi augalai auga šiltnamyje.

Laistymas iš viršaus, t. y. vandens liejimas ant lapų, pomidorams gali pakenkti: šis būdas skatina grybelinių ligų išplitimą.

Nei šiltnamyje, nei lauke augančių augalų negalima lieti šaltu, pavyzdžiu, šulinio, vandeniu: jo pasisėmus reikia palaukti, kol pašils. Norint visada turėti drungno vandens, jį galima kaupti sklype įtaisytuose rezervuaruose (pavyzdžiui, statinėse). Atminkite, kad naudingiausiu laikomas lietaus vanduo, kadangi jame yra daug ištirpusio deguonies.

Optimali daržovėms, gėlėms ir krūmams laistyti skirto vandens temperatūra

Daugelio rūšių daržovės (žalumynai, šakniagumbiai, kopūstai, bulvės), taip pat vaisius ir uogas nokinantys bei dekoratyviniai krūmai nebijo šalto vandens.

Vandens temperatūrai kiek reiklesni pomidorai, paprikos, baklažanai ir kai kurių kultūrų, pavyzdžiui, burokėlių, daigai. Šiems augalams laistyti skirtas vanduo turėtų būti ne šaltesnis kaip 17–18 laipsnių.

Patys jautriausi laistymo vandens temperatūrai – moliūginių šeimos augalai – agurkai, aguročiai, moliūgai, melionai. Jų nepašilusiu (šaltesniu nei 20 laipsnių) vandeniu laistyti nereikėtų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)