Tačiau vien idėjos nepakanka – kaip sukurti vietos bendruomenei patrauklų viešą sodą, pataria specialistai, rašoma pranešime.

Pasak agronomo Tautvydo Gursko, medis yra gyvas organizmas, kuriuo būtina rūpintis, tad verslui sodinant medžius reikėtų iš anksto pagalvoti ir apie jų priežiūrą.

„Jei žmogui, gyvenančiam bute, padovanotume arklį – kažin ar tai būtų gera idėja. Tas pats yra ir su sodinamais medžiais – dovanojant miestui ar bendruomenei medžių, reikėtų ne tik parinkti jiems tinkamą vietą, tvarkingai susodinti, bet ir gerai apgalvoti, kas tuos medžius prižiūrės ištisus metus. Kitu atveju graži idėja baigiasi tuo, kad pasodinti ir neprižiūrimi medeliai apželia žole, juos apninka kenkėjai, išlūžta negenimos šakos“, – teigia T. Gurskas.

Daugiausiai iššūkių kyla sodinant vaismedžius – nors pavasarį jie savo žiedais puošia aplinką, šiems reikia kur kas daugiau priežiūros. Žiemą tenka saugoti medžių kamienus nuo saulės smūgio, kad nesutrūkinėtų, ir nuo kiškių bei stirnų, kad nenugraužtų. Pavasarį dažniausiai tenka apgenėti šakas, vasarą – rūpintis derliumi ir apsauga nuo amarų bei kitų kenkėjų, rudenį – grėbti lapus ir ruošti medelius žiemojimui.

„Labai svarbu atsakingai parinkti vietą. Jei vaismedžius sodinsime arti kelio ar pėsčiųjų takų, o uogos ir vaisiai bus neskinami, jie kris žemyn ir pus. Be to, prie kelio augantis vaismedis dažniausiai nevilioja žmonių savo derliumi dėl automobilių keliamų dulkių ir išmetamųjų dujų“, – pasakoja T. Gurskas.

Pasak agronomo, geriausia vaismedžius sodinti atokiau nuo kelio ir sukurti poilsio erdves, kur bendruomenė galėtų ne tik grožėtis ir mėgautis derliumi, bet ir įsitraukti į edukaciją bei užimtumo skatinimą. Šiuo tikslu vis daugiau vaismedžių sodinama tiek prie mokyklų, tiek prie globos ir slaugos namų, tiek laisvalaikio erdvėse.

Padovanojo trešnių sodą

Atsakingai įveisto vaismedžių sodo pavyzdį demonstruoja 25-ąjį gimtadienį mininti bendrovė „Eckes-Granini Lietuva“. Įmonės kolektyvas Žiežmariuose, kur veikia „Elmenhorster“ sulčių gamykla, pasodino 25 trešnes. Vieta vaismedžiams parinkta pasitarus su vietos bendruomene – naujas trešnių sodas papuošė prie Kakavos tvenkinio vietinių pamėgtą poilsio zoną, šalia kurios jau yra krepšinio ir vaikų žaidimo aikštelės.

„Pasirinkome sodinti trešnes ne tik dėl gražių žiedų pavasarį, bet ir dėl uogų, kuriomis galės vaišintis visi norintys – pasodinome 5 rūšių medelius, bus įdomu paragauti ir patiems. Net jei kurios nesuvalgytos uogos nukris žemyn, jas iš žolės išles paukščiai, tad problemų vietos bendruomenei neturėtų kilti“, – komentuoja bendrovės vadovas Marius Gudauskas.

Trešnių sodą planuojama vėliau plėsti kasmet pasodinant po naują medelį įmonės gimtadienio proga. Pasak M. Gudausko, sodas augs kartu su įmone – po 25 metų šioje vietoje žydės 50 vaismedžių.

„Sutarėme su Žiežmarių bendruomene dėl trešnių priežiūros – ji tvarkys aplinką, o mes savo ruožtu samdysime agronomus ir specialistus, kurie prireikus suteiks pagalbą, jei vaismedžius užpultų kenkėjai ar kokios ligos, taip pat kasmet genės šakas. Su kolegomis šnekėjome, kad mielai prisijungsime į lapų grėbimo talką rudenį“, – atskleidžia vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)