Pasak Mocevičiaus firmos „Ginalas“ atstovo Žygimanto Jonaičio, padidėjęs šios technikos poreikis yra susijęs ne tik su ilgesniu buvimu namuose ir noru susikurti sau malonią aplinką, bet ir orais, rašoma pranešime.

Šiltajam sezonui lepinant palankiu oru žolei augti, Ž. Jonaitis dalijasi 5 patarimais, kurie padės išsirinkti tinkamiausią vejos priežiūros techniką.

Svarbu įvertinti savo laiką ir norus

Tinkamai pasirinkta įranga leidžia užtikrinti paprastą vejos priežiūrą be didelių pastangų, todėl, pasak Ž. Jonaičio, prieš įsigyjant bet kokį žoliapjovės ar vejapjovės modelį, pirmiausia reikia įvertinti, kiek laiko pavyks skirti vejos priežiūrai bei kokių rezultatų tikimasi.

„Jei žmogus turi laiko ir nori pjauti žolę pats, jam tinkamas variantas gali būti paprasta vejapjovė arba, esant dideliam sklypui – traktorius. Neturint laiko, labiau tiks robotas. Jis yra puikus sprendimas ir tuomet, kai norisi vienodo aukščio, patręštos vejos, nes su įprasta vejapjove ar traktoriumi to pasiekti nepavyksta. Juk dažniausiai veją daugelis pjauna kartą per savaitę, o robotas dirbs kasdien ir dar nepastebimai mulčiuos veją“, – sako vejos priežiūros technikoje besispecializuojančios įmonės atstovas.

Vejapjovės

Technikos pasirinkimą lemia sklypo ypatumai

Technikos pasirinkimui labai svarbus ir sklypo įvertinimas. Specialistas pataria atsižvelgti į pjaunamos vejos plotą, reljefą, esamas kliūtis, mat skirtingos sklypo savybės nulemia ir optimaliausią sprendimą.

„Įvertinus plotą, kiek kieme gėlynų, jau galima pagalvoti kokia technika bus efektyvesnė. Platesnė vejapjovė leis atlikti mažiau važiavimų, tačiau, jei kliūčių daug, jas apvažiuoti lengviau su siauresne įranga. Įkalnės sklypuose taip pat turi įtakos pasirinkimui. Verta žinoti, kad ir robotai gali įveikti šlaitus iki 45 proc. statumo“, – sako Ž. Jonaitis.

Kokią įrangą prižiūrėti lengviau?

Kiekvienas įrenginys reikalauja atitinkamos priežiūros, todėl svarbu įvertinti savo galimybes juo tinkamai pasirūpinti. Norintiems investuoti į mažiau priežiūros reikalaujančius sprendimus, specialistas pataria rinktis akumuliatorinius įrenginius arba robotą.

„Benzininių vejapjovių ir vejos traktorių priežiūra reikalauja daugiausiai dėmesio ir išlaidų – reikia pirkti benziną, rūpintis alyvos kiekiu, keisti žvakes ir oro filtrus. Pasirinkus akumuliatorinę vejapjovę, darbo mažiau – tereikia nepamiršti įkrauti akumuliatoriaus. Rekomenduojama jų turėti du – taip galima dirbti nepertraukiamai. Na, o mažiausiai dėmesio reikalauja robotai, nes jiems užtenka kartą per sezoną pakeisti pjovimo peilį“, – pasakoja Ž. Jonaitis.

Ž. Jonaitis ragina nepamiršti, kad nepriklausomai nuo to, kokia vejos priežiūros technika pasirenkama, nuo pjovimo prietaisų peilių būtina nuvalyti žolės likučius – taip užtikrinamas kur kas švaresnis pjūvis ir tylesnis įrenginio veikimas.

Dėmesys kaimynystei

Renkantis įrenginį vejos priežiūrai, vertėtų įsitikinti, kad jis netrikdys aplinkinių. Garsiai dirbanti technika ar nemalonus kvapas gali nepatikti kaimynams, todėl pasak Ž. Jonaičio, gyvenant mieste geriau rinktis akumuliatorinius įrenginius.

„Vejos robotai ir visi akumuliatoriniai įrenginiai yra tylūs, neskleidžia nemalonių kvapų, todėl idealiai tinka prižiūrėti tankiau apgyvendintas teritorijas mieste ar kitas triukšmui jautrias zonas, kaip sanatorijos, mokyklų kiemai ir panašios erdvės“, – sako specialistas.

Ateitis – robotams

Pasak Ž. Jonaičio, ateityje žmonės dažniau turėtų rinktis būtent robotus vejapjoves, nors šiuo metu rinkoje matoma priešinga tendencija. Remiantis „Inbank“ duomenimis, šiuo metu vejai prižiūrėti skirtų robotų finansuojama 4 mažiau nei traktorių ar vejapjovių. Vis dėl to, specialistas tikina, jog ilgainiui roboto privalumai turėtų tapti patrauklesniu sprendimu sodininkystės entuziastams tiek patogumo, tiek laiko taupymo prasme.

„Dėl technologijos patogumo ir sutaupomo laiko, ateityje robotų vejapjovių tik daugės. Mes paskaičiavome, kad tokiu atveju žmogus per metus vidutiniškai sutaupo beveik 6 valandas laisvos dienos, tad kodėl šio laiko neskyrus sau ir savo šeimai?“, – sako Žygimantas.

Ž. Jonaitis taip pat prideda, kad pasirinkus robotą vejapjovę, reikia atitinkamai paruošti savo kiemą – perimetrą bei gėlynus reikia apvesti laidu. Nors dažnai šios technikos įrengimo darbus atlieka meistras, pasidomėjus procesu detaliau, tą atlikti galima ir patiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)