Portale laidas rasite čia.

Suspėti iki Joninių

Pasak Linos Liubertaitės, dabar yra puikus metas sodinti įvairius dekoratyvinius augalus taip susikuriant ar atsinaujinant jau turimą gėlyną. Ji pabrėžia, kad vazonuose auginti dekoratyviniai augalai gali būti persodinami visu šiltuoju sezonu, nes jų šaknys jau yra susiformavusios ir persodinant nėra pažeidžiamos. Priešingai yra su žemėje augusiais augalais – šie turėtų būti sodinami pavasarį – persodinant jų šaknys pažeidžiamos ir dėl to, tikėtina, jie prigis sunkiau, rašoma pranešime.

„Vis tiek turėkime omenyje, kad pirmoje metų pusėje augalų vegetacija yra pati aktyviausia. Tai reiškia, kad ir augalus, kurie buvo auginti vazone, geriausia būtų sodinti iki Joninių. Dabar kaip tik tas metas. Skatinu nepirkti impulsyviai, o apgalvoti, suplanuoti, įsigyti augalus ir pagražinti savo gėlynus, kad dar šiais metais galėtumėte džiaugtis pokyčiais savo kieme“, – siūlo „Delfi TV“ laidos „Geltonas karutis“ vedėja.

L. Liubertaitė sako, kad be dekoratyvinių augalų pradedantieji sodininkai lengvai užsiaugins ir prieskoninių žolelių. „Dalį prieskoninių žolelių galima auginti tiesiog ant palangės. Net jeigu neturite daržo, jūs vis tiek galite auginti ir mėgautis jų aromatais. Jeigu daržą turite, žolelės bus laimingesnės augdamos ten, todėl, kad turės geresnes sąlygas tiek dėl dirvožemio, tiek dėl lietaus, tiek dėl vėjo – visa tai augalams reikalinga.

Kalbant apie tai, ar skirtingų sąlygų reikia prieskoniniams žolelėms ar ne, reikėtų pasidomėti apie kiekvieną iš jų. Pavyzdžiui, bazilikai reikalauja drėgno, turtingo dirvožėmio, o čiobreliai, rozmarinai gali augti nederlingame dirvožemyje, drėgmės jiems reikia gerokai mažiau“, – žiniomis dalinasi tinklaraščio autorė. Ji pabrėžia, kad žoleles reikėtų auginti skirtingose lysvėse ar atskiruose vazonuose – čia kiekvienas turės palankias sąlygas augti.

Uogakrūmiai – ir sode, ir vazone

Uogakrūmių auginimas – iš užsienio atėjusi, bet ir Lietuvoje nepamiršta tendencija. Laidos vedėjos teigimu, vis daugiau naujakurių šiuolaikiško dizaino kiemuose nori turėti agrastų, serbentų, šilauogių ar kitų uogų krūmų – jų auginimas nesudėtingas, o rezultatas – smagus.

„Uogakrūmių užsiauginti galime net ir vazonuose. Jeigu ieškosite įsigyti, galite paklausti medelynuose arba būna parašyta, kad veislė skirta būtent tam. Tada jų šaknys nesivysto taip plačiai.“ – pataria L. Liubertaitė.

„Aišku, daug paprasčiau užsiauginti tiesiog pasodinant į žemę“, – tęsia ji. Tačiau, jos teigimu, čia iššūkiu gali tapti genėjimas. Jis svarbus norint palaikyti gerą krūmo sveikatą, kiekvienais metais turėti vis didesnių ir saldesnių uogų derlių. „Genėjimas yra vienas iš tų dalykų, ką mes turėtumėm padaryti anksti pavasarį. Na, kitas dalykas, su kuriuo susiduriame, tai, be abejo kenkėjai“, – priduria ji.

Pasiteiravus, ką svarbu žinoti apie uogakrūmių ar kitų augalų derinimą tarpusavyje, „Delfi TV“ laidos vedėja sako, kad kol kas nėra pakankamai duomenų norint drąsiai kalbėti šia tema, bet augalų, kurie nėra patenkinti augdami drauge su kitais, yra. Tačiau L. Liubertaitė į alelopatiją siūlo nežiūrėti sudėtingai ir pradėti nuo paprastų sprendimų: „Jeigu auginame vazonuose, vienas iš jų būtų auginti atskirai ir stebėti, kad išmoktumėte suprasti, kokius ženklus siunčia kiekvienas augalas ir kaip reikia juos prižiūrėti. Šitų dalykų galima surasti internete, bet geriausiai dalykas, ką galite padaryti – patys tą patirtį pasisemti ir taip išmokti pažinti augalus.“

Asociatyvioji nuotr.

Didžiausios pradedančiųjų sodininkų klaidos

„Dažna klaida, kuri yra daroma – augalai pasirenkami neatsižvelgiant į esamas sąlygas. Užsimerkiama į tai, kad augalas augs pavėsyje, nors yra saulėmėgis arba gyvatvorės augalai sodinami į mažas duobutes, nes sklype yra molis, sunku kasti, bet nepagavojama, kad augalui bus lygiai taip pat sunku augti ir duobę reikėtų paruošti geriau. Dažnai žmonės galvoja, ką gražaus pasodinti prie tvoros, klausia specialistų patarimų, bet gero patarimo jie negali tikėtis neįvertinę esamų sąlygų – kiekvieno sitaucija yra individuali“ – sako moteris.

Pasak „Delfi TV“ laidos vedėjos, kita dažnai daroma klaida yra nevisavertė vejos priežiūra. Jos teigimu, žmonės nepakankamai gerai prižiūri veją siekdami ją auginti ekologiškai, norėdami nenaudoti trąšų ir jos auginimą palikti natūraliai atrankai, tačiau vėliau pastebi, kad veja nėra tokia išvaizdi, kokios jie norėtų – vietomis išplinka, apeina samanomis ar piktžolėmis. Ji pabrėžia, kad laistymo sistemos, trąšos vejoms yra sukurtos ne be priežasties – jos, kaip ir saulė bei nuolatinis vejos šienavimas, yra būtini visavertės vejos priežiūros elementai. „Jeigu dar leidote sau patinginiauti pirmoje metų pusėje, tai dabar tikrai imkit jautį už ragų ir skirkite dėmesio vejai, jeigu norite, kad ji būtų tobulai graži“, – pataria L. Liubertaitė.

„Dažnai taip atsitinka, kad naujakuriai nori kuo įdomesnių augalų, kad jų kiemas neatrodytų toks, kaip pas kaimyną. Bet tai dažnai lemia ne augalų pasirinkimas, o jų sukomponavimas ir dizaino sprendimai. Tų dizaino sprendimų galima išmokti, juos pritaikyti, bet jeigu nepritaikome – mes puolame ieškoti įspūdingų augalų. Ir žmonės dažnai nusivilia, nes pasirenka lepius, neatsparius, tuos, kurie serga, kuriuos žiemai reikia dengti ir pan“, – pristatoma dar vieną pradedančiųjų sodininkų klaida.

Žinoma sodininkė rekomenduoja rinktis mažiau lepius augalus, iš kurių galima sukurti gražias kompozicijas ir vengti tų, kurie reikalauja ypatingos priežiūros. „Visterijos yra daugelio trokštamas augalas, bet mažai pas ką sugeba augti ir žydėti. Laipiojančias rožes taip pat ne visur galima auginti ir reikia labai atidžiai atsirinkti veislę“, – du iš pastarųjų pamini „Delfi TV“ laidos vedėja.

Naują „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 9:30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)