Ką dar ir kaip galima išgelbėti laidoje Delfi tema kalbėjome su profesionaliu sodininku Tautvydu Gursku.

„Kol vaismedis ar vaiskrūmis neapnikęs amarais, tol gali pakakti ir namuose paruoštų prevencinių priemonių. Tai stiprų kvapą skleidžiantys tirpalai ir vadinamosios ištraukos, pagamintos žalio muilo, levandų, česnakų, dilgėlių pagrindu“, – aiškina agronomas T. Gurskas ir sako, kad prieš ligas kaip prevencija naudojamas ir sodos tirpalas, naudojamas prieš miltligę.

Kvapai atbaido kenkėjus, tačiau jos tinka tik kaip prevencija – kad amarai nerastų kelio į jūsų sodą. Jei lapai jau „garbanojasi“, o jų apačioje matosi kenkėjų sankaupos, namudinėmis priemonėmis nieko nepasieksite. Teks ieškoti cheminių preparatų, kurie kenkėjus jau naikins, o ne baidys.

„Kai jau imatės chemikalų, naudokite tiek, kiek parašyta instrukcijoje. Kai žmonės nori sutaupyti ir sumažina dozę, amarai tiesiog pripranta, nes jų nenužudome. Be to, patartina į skiedinį įdėti specialaus lipalo, kuris chemikalus „prilipdys“ prie lapu. Purkšti reikia iš apačios, nes amarai slepiasi po lapų apačia. Purkšti lapų viršų klaida, nes kenkėjai tokios kovos su jais net nepajunta. Be to, svarbu, kad oro temperatūra neviršytų 22 laipsnių, nelytų bent 2-3 valandas ir nebūtų vėjo. Realiai tai 7-8 valanda vakaro“, – aiškina T. Gurskas,

Jis nuliūdina braškių mėgėjus – liaudiškomis priemonėmis kovoti su puviniu, kuris ypatingai paplito šį lietingą sezoną, nepavyks. Prevenciškai su juo kovojama sodinant uogas ne taip tankiai, tačiau vėdinimas ir ventiliacija vis tiek jau neišgelbės.

Tie, kas augina vaismedžius ir vaiskrūmius turi nepamiršti, kad žolė auga labai greitai ir reikia šienauti tarpueilius. Kai kurie sodininkai tą jau darė keletą kartų.

„Reikėtų tarpueilius perkasti ar pabadyti su šakėmis, kad po lietaus prie šaknų patektų daugiau oro. Tada greičiau pradžius dirva ir vaiskrūmiai greičiau atsigaus. Šis metodas tinka serbentas, sauskrūmiams, šilauogėms. Drėgmės buvo daug, augalai žydi gausiai, tačiau jei šaknys negaus deguonies, derlius bus prastas, o tą žmonės paprastai pamiršta“, – aiškina T. Gurskas ir sako, kad mūsiškiai, kai pamato, jog vaismedis sunkiau auga, skuba jį tręšti, tačiau prieš tai verta išsiaiškinti kas jam nutiko.

Kas kita stimuliatoriai, kurie stresą patyrusius vaiskrūmius gelbsti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)