Kiek laiko egzistuoja žemdirbystė, lygiai tiek pat laiko vyksta kova su kurmiais. Jų veikla ypač tampa pastebima pavasarį. Ką tokiu atveju daryti?

Kodėl darže reikia kovoti su kurmiais?

Kurmiai – maži ir mieli gyvūnėliai, tačiau visi sodininkai jų nepageidauja. Taip yra todėl, kad pora tokių gyvūnų gali sunaikinti visą derlių. Žinoma, kurmiai nesugrauš jūsų daržovių ir augalų – jie minta sliekais, lervomis ir vikšrais. Tačiau ieškodami maisto, kurmiai išrausia didžiulius požeminius urvų labirintus, sunaikindami viską, kas pasitaiko jų kelyje.

Kurmių veiklos rezultatu tampa iškeltas dirvožemis, įgriuvos po takų plytelėmis, tuščios ertmės medžių ir krūmų šaknų zonoje, skylės pievelėje ir panašiai.

Kuo naudingi kurmiai?

Tačiau kurmiai ne tik žalingi, bet ir naudingi. Svarbiausia – jie naikina kurklius! Be to, jų pastangomis darže gali žymiai sumažėti spragšių lervų, kopūstinių baltukų ir kitų kenkėjų populiacijos.

Taigi kurmiai labiau žalingi ar naudingi?

Jeigu jūsų sklypo plotas siekia 20 arų ir jame gyvena vos vienas kurmis, tuomet jis veikiausiai duos daugiau naudos, negu pridarys žalos. Tačiau vienas ar du kurmiai bus neilgai – greitai jų atsiras kur kas daugiau, ir tuomet jūsų sklypas virs ištisiniu požeminiu labirintu. Tai tikrai nepatiks nei jūsų augalams, nei jums. Turėkite galvoje, kad per vieną dieną kurmių šeimyna aukštyn kojom gali apversti visą standartinį 6 arų sodo sklypą (per valandą darbo kurmis išrausia 3 m ilgio urvą, o jau gatavu tuneliu jis gali judėti 25 m/min greičiu).

Rausdami urvus, kurmiai pažeidžia sklypo komunikacijas, vaismedžių ir dekoratyvinių augalų šaknis. Jei pažeidimai nėra dideli, gali sumažėti vaismedžių ir krūmų derlius, bet jei šaknys bus sužalotos stipriai, augalai gali žūti. Atviros šaknys išdžiūsta ir dėl to sutrinka augalo mitybiniai procesai.

Dar viena sklype karaliaujančių kurmių šunybė – išnaikinti sliekai. Kurmiai juos labai mėgsta ir gali sunaikinti beveik visus daržo sliekus, o tai nėra naudinga. Deja, kurmiai yra baikštūs gyvūnai ir prisivilioti juos vienu kurkliu nepavyks. Taigi jeigu jūsų sode pasirodė nors vienas kurmis, nedelsiant pradėkite su juo kovoti.

Štai keli liaudies siūlomi būdai:

1. Užpilti kurmių urvus vandeniu.

Kurmių urvus galima užpilti vandeniu, tačiau tokiu atveju jie tiesiog pasitrauks į kitas labirinto dalis. Kurmių labirintai būna labai platūs ir ilgi. Jei per kažkokį stebuklą jums pavyktų užpilti vandeniu visą labirintą, jūsų sklypas virs bala, o kurmiai, greičiausiai, pasislėps giliau arba pergyvens potvynį kaimyno darže.

2. Gaudyti kurmius ir juos fiziškai naikinti.

Tai padaryti taip pat galima tik per stebuklą. Kartais pavyksta pagauti kurmį, tačiau išgaudyti juos visus tikrai nepavyks – patelės su jaunikliais gali tūnoti net 1,5 – 2 m gylyje!

3. Pasodinti augalus, kurie atbaido kurmius.

Manoma, jog kai kurie augalai atbaido kurmius. Tai gali būti svogūnai, česnakai, serenčiai, ricinmedis, narcizai, sibirinės scylės, daugiažiedės margutės, siauralapės karpažolės.

Tačiau šių augalų per visą sklypo plotą jūs neprisodinsite, be to, kurmiams nebus sunku juos apeiti ratu, prasirausti giliau ar tiesiog išstumti juos iš žemės.

4. Ties kurmių urvais padėti aitraus kvapo priemonių.

Kartais po sklypą išdėliojami skudurėliai, suvilgyti aitraus kvapo medžiagomis (žibalu, naftalinu, ricinos aliejumi ir kt.).

Tačiau šių medžiagų kvapas kurmius nuvaikys neilgam, o jums patiems sukels virtinę nemalonių pojūčių.

Ypatingi „genijai“ pataria darže primėtyti silkių galvų! Tačiau kurmius šiuo metodu vargu ar išbaidysite, o štai kaimyninių kačių viešnagė ir musių spiečiai bus garantuoti.

5. Savadarbės garsinės atbaidymo priemonės

Kurmiai nemėgsta ir bijo skardžių bei triukšmingų garsų. Dažniausiai triukšmui sukelti naudojamos paprasčiausios metalinės skardinės, užmautos ant metalinių strypų. Pučiant vėjui, jos pradeda barškėti, tačiau toks garsas nepatiks ne tik kurmiams, bet ir jums bei jūsų kaimynams.

Įdomų ir neįprastą kovos su kurmiais pasiūlymą galima rasti internete. Kažkas pasiūlė garsinį kurmių repelentą pasigaminti iš… žadintuvų! Tereikia įsigyti keletą žadintuvų, sudėti juos į sandarius stiklainius ir užkasti darže. Žadintuvai skambės skirtingu laiku ir taip baidys kurmius. Tačiau kaip ir kitų garsinių priemonių atveju, labai abejojame, ar jūs patys ilgai ištversite tokį kovos būdą…

6. Biologiniai kovos metodai – katės

Kai kurios katės sėkmingai medžioja kurmius. Tačiau priversti namines kates gaudyti šiuos gyvūnus yra praktiškai neįmanoma. Jeigu jūsų ar kaimynų katė tai daro, jums tiesiog pasisekė. Sveikiname!

Šiuolaikiniai kovos su kurmiais būdai

1. Ultragarsiniai atbaidymo prietaisai

Tai pakankamai efektyvios priemonės, kurios tikrai gali būti veiksmingos. Ultragarsiniai atbaidymo prietaisai būna su baterijomis, jų paprastai užtenka visam sezonui. Tačiau egzistuoja variantų ir su saulės baterijomis.

Nors daugelis gamintojų rašo, kad žmonės ultragarso negirdi, tai yra netiesa. Tačiau šie prietaisai tikrai yra tylesni nei žadintuvai ar metalinės skardinės. Jei, vis dėlto, šių prietaisų skleidžiamas garsas jus labai erzina, juos įjunkite tuomet, kai nebūnate sode. Išvaikyti kurmius padeda net perodinis triukšmas.

2. Kurmių nuodai

Gatavų kurmių nuodų galima įsigyti sodo centruose. Tačiau naudokite juos labai atsargiai, laikydamiesi visų saugumo priemonių, nes šie nuodai būna pavojingi ne tik kurmiams, bet ir naminiams gyvūnams.

Kurmių nuodai dažniausiai beriami giliai į urvą.

Nuodų variantai būna įvairūs: kai kuriuos nuodus kurmis turi praryti. Tačiau yra ir tokių nuodų, kurie reaguoja su dirvožemiu ir sukelia cheminę reakciją, kuri savo ruožtu priverčia kurmius atsitraukti kuo toliau. Rinktis jums.

3. Kurmių spąstai ir gaudyklės

Šiose srityje taip pat egzistuoja daug variantų. Jei nuspręsite naudoti šį metodą, nesunkiai išsirinksite spąstus pagal jus tenkinančią kainą ir veikimo pobūdį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)