Apie tai ir kas svarbu norint užauginti sveikus mėsinius viščiukus, patarimais dalijasi AB „Vilniaus paukštynas“ Paukščių auginimo tarnybos vadovas, vyr. veterinarijos gydytojas Tomas Miškinis ir AB „Kauno grūdai“ kombinuotų pašarų gamybos technologas, veterinarijos gydytojas dr. Žydrūnas Totilas, rašoma pranešime.

Paukščių įsigijimas

Kaip pažymi T. Miškinis, naminius paukščius būtina pirkti tik iš patvirtintų ir patikimų pardavėjų. „Tai šiuo metu ypač aktualu dėl plintančio didelio patogeniškumo paukščių gripo, kuris Lietuvą pasiekė, kai iš nelegalaus prekybininko buvo įsigyta iš Lenkijos pargabentų paukščių, užsikrėtusių šiuo virusu. Būtent Lenkijoje fiksuojamas rekordinis paukščių gripo atvejų skaičius. Todėl nesąžiningi prekeiviai skuba pigiai parduoti galimai užsikrėtusius lenkiškus paukščius Lietuvoje, siūlo mažą kainą ir netgi pristatymą į sutartą vietą.

Viščiukų auginimo sąlygos

Prieš įsigyjant viščiukus svarbu tinkamai paruošti ir pilnai įrengti auginimo patalpas. Kraikui rekomenduojama pasirinkti drožles, durpes ar šiaudus, svarbiausia, kad pagrindas būtų sausas, nesuplėkęs ar nesupelijęs.

Rekomenduojama viename kvadratiniame metre laikyti iki 26 viščiukų, sveriančių 1 kg, arba 16 suaugusių viščiukų, sveriančių 2 kg. Taip pat, auginimo patalpoje pasirūpinkite šviesos šaltiniais, nes maži viščiukai turi gauti pakankamą kiekį šviesos. Šaltuoju sezonu gali prireikti papildomo apšvietimo, tačiau 4-6 valandas būti skirti visiškai tamsai, nakties periodui – tai viščiukų poilsio laikas.

Kaip pažymi T. Miškinis, auginimo patalpose ypatingai svarbu palaikyti stabilią nuolatinę oro temperatūrą, kadangi temperatūros kaitai maži viščiukai yra labai jautrūs. Temperatūra nustatoma pagal paukščių amžių: iki 7 dienų viščiukus reikėtų auginti 31-33°C temperatūroje, nuo 8 dienos temperatūrą galima po truputį mažinti iki 27°C, iki 35 dienos paukštidėse reikėtų išlaikyti nuo 17°C iki 21°C. „Jautriausia mažų viščiukų kūno dalis yra kojytės. Norėdami įsitikinti, ar viščiukams nėra šalta, ar kraiko temperatūra pakankama – pakelkite viščiuką ir priglauskite kojyčių padukus prie žando. Jeigu viskas gerai, kojytės turi būti šiltos“, – patarimu, kaip patikrinti, ar temperatūra tinkama, dalijasi „Vilniaus paukštyno“ atstovas.

Kokį lesalą rinktis

Antras, itin svarbus žingsnis, jau pasirūpinus tinkama gyvenamąja patalpa – kad paukščiukai nuolat gautų kokybiško ir subalansuoto lesalo bei švaraus šalto geriamojo vandens. Vandens kokybė ir švara taip pat labai svarbi. Įrenkite viščiukams girdyklas, kurias bus lengva prižiūrėti, kasdien keisti vandenį. Vandenį papildomai galima praturtinti vitaminu C.

„Nuo pat pirmos dienos svarbu užtikrinti pilnavertę subalansuotą viščiukų mitybą, kad paukščiai augtų sveiki“, – sako dr. Ž. Totilas. Kaip jis pažymi, vienam viščiukui užauginti nuo vienadienio paukščiuko iki broilerio įprastomis sąlygomis, vidutiniškai sunaudojama apie 3,5 – 4,5 kg lesalų. Kad viščiukas broileris užaugtų sveikas – lesalo jam negali trūkti. Pačiomis optimaliausiomis sąlygomis viščiukai broileriai (iki 2,5 kilogramų svorio) užauga per 39-41 dieną.

Augdamas viščiukas turi gauti tinkamą baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, todėl tiksli lesalo rūšis priklauso nuo viščiuko amžiaus ir iki jam užaugant iki broilerio pasikeičia net keturis kartus. „Skirtingo amžiaus periodu paukščių tinkamam vystymuisi reikalingos skirtingos naudingosios medžiagos. Todėl kiekvienam auginimo periodui derėtų rinktis subalansuotą lesalą. Nuo to galiausiai priklauso mėsos kokybė“, – pažymi Ž. Totilas.

Pirminis lesalas (pre-start) duodamas viščiukams nuo 0 iki 10 dienų amžiaus. Šiame lesale gausu baltymų, aminorūgščių, vitaminų. Startinis arba auginimo lesalas duodamas viščiukams nuo 10 iki 25 dienų amžiaus. Startinio periodo lesalas broileriams – kaloringesnis, gausus baltymais, aminorūgštimis ir riebalais, praturtintas vitaminais, mineralais, kurie stiprina virškinimo funkciją ir imuninę sistemą, subalansuotas viščiuko augimui ir vystymuisi.

Vidurio lesinimo etape – nuo 25-32 augimo dienos – duodamas lesalas su daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų, jis subalansuotas raumenų masės vystymuisi. Pabaigos lesinimo periodas – nuo 32 viščiuko augimo dienos iki skerdimo. Šis lesalas broileriams turi daugiau riebalų ir yra subalansuotas taip, kad paukščiai priaugtų kuo daugiau svorio paskutinėmis auginimo dienomis.

Papildomai paukščiams galima duoti mineralinius briketus stipresniam kaulų vystymuisi prie intensyvaus augimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)