Gegužę dienos būna jau tokios ilgos, jog net nesinori išeiti iš savo sodų: juk šviečiant saulei ir čiulbiant paukščiams, dirbi sode yra vienas malonumas. Tačiau būna ir taip, kad net tuomet, kai sodas būna sutvarkytas, sėklos pasėtos, o sodinukai pasodinti į daržo dirvožemį, gegužė sugeba priblokšti mus šalnomis ar net… sniegu. Kad nepasimestumėte gegužės darbų sąmyšyje, mes atrinkome jums rekomendacijas, ką reikėtų atlikti savo sode gegužės mėnesį.

Darbai gėlynuose

Jeigu balandžio mėnesį dar nepasodinote žiemos šalčiams atsparių augalų ir krūmų, tai būtinai padarykite gegužės pradžioje, kad augalai spėtų prikaupti jėgų.

Sausu oru sodinkite svogūnines gėles – tulpes, narcizus.

Jei ilgą laiką nebuvo lietaus, palaistykite visą sodą. Labai svarbu atsižvelgti į tai, ar žiemą buvo daug sniego. Smėlėtame dirvožemyje augalams gali pritrūkti drėgmės, ir jie gali žūti.

Norėdami sustiprinti augalus, laistykite juos mėšlo srutomis ar specialiais nuovirais augalams. Dirvožemis tręšiamas trichoderminu ar kitais junginiais. Sodininkų parduotuvėse galite įsigyti specialių mineralinių mišinių kiekvienai gėlių grupei: rožėms, rododendrams, lelijoms, spygliuočiams ir kt.

Sode sodinami spygliuočiai, rododendrai, dekoratyviniai krūmai.

Gegužės antroje pusėje ir rudenį sodinami žydintys svogūniniai augalai: frezijos, lelijos, kardeliai, o po šalnų – jurginai ir kanos.

Gegužę išdalijamos ir persodinamos žiemai atsparios gėlės. Pavyzdžiui, gludai ir šlamainiai persodinami kas 3 – 4 metus, flioksai, astros ir kitos vidutinio atsparumo gėlės – kas 5 – 10 metų, o pačios ilgaamžiškiausios daugiametės gėlės (plukės, viendienės, astilbos, melsvės) – kas 15 metų, kai gėlės jau praranda dekoratyvią išvaizdą ir apauga piktžolėmis.

Gegužę taip pat persodinamos snieguolės ir pakalnutės.

Į gėlynus sodinamos vasarinės gėlės – medetkos, kosmėjos, nasturtės, aguonos, leukonijos, razetos, rugiagėlės, sulėgrąžos ir kt.

Taip pat sodinamos dvimetės ir daugiametės gėlės.

Gegužės antroje pusėje, praėjus šalnų pavojui, sodinami vasarinių gėlių daigai. Prieš sodinant daigai yra grūdinami: pirmiausia jie paliekami porai valandų nuo saulės ir vėjo apsaugotoje vietoje, o tada pamažu šis laikas ilginamas, kol augalai pripranta prie tiesioginių saulės spindulių, vėjo ir vakaro vėsos.

Po žydėjimo apgenimos forsitijos, lanksvos, nulaužomi nužydėję alyvų žiedynai.

Mėnesio gale, gai pasirodo pumpurai, papildomai patrešiamos rožės.

Tvarkomi gėlynai, esant reikalui, jie mulčiuojami.

Pradedama pjauti veja. Pirmą kartą žolę reikėtų nupjauti tuomet, kai jos aukštis pasiekia 8 – 12 cm. Labai svarbu nupjauti ne daugiau kaip ketvirtį žolės aukščio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)