Tuo labiau, kad tai ne toks jau ir pigus pirkinys – didesnė kainuoja nuo 600 iki 800 eurų. Be to, norint jas išsaugoti mūsų žiemomis daugelis sodybų puošėjų griebėsi ir papildomų priemonių – vyniojo kamienus specialiais šildymo laidais, siautė šiltomis medžiagomis. Tačiau ir tai nuo lietuviškos žiemos gležnų augalų neapsaugojo.

Kodėl taip nutiko, nuomonės skiriasi. Egzotinių augalų pardavėjas tikina, kad kalti patys pirkėjai, kurie nepakankamai rūpinasi savo augalais. Apželdintojas sako, jog iš šiltų kraštų atkeliavę augalai tiesiog nepritaikyti mūsų klimatui ir šaltesnę žiemą neišgyvena.

„Turim, vyniojom kabelius, dėjome apsiaustus, kol kas neaišku ar atlaikė, laukiam ar išleis naujų lapų“, – rašo viena internautė.

„Vėliau nepatingėsiu ir nufotkinsiu kaimynų palmes ... išmesti pinigai“, – tautą informuoja kita.

„Po šios žiemos buvau pas žmones, kurie augino tris palmes, jas dengė – visos iššalo“, – rašo kitas.

„Jeigu pasiryžę įrangai, apšiltinimams kiekvienam medžiui išleisti nuo 1000 eurų galit bandyti“, – rašo dar vienas internautas.

Apželdinimo specialistas Tautvydas Gurskas, paklaustas, ar verta palmes sodinti lietuviškose sodybose, tik kraipo galvą.

„Kiek mačiau, palmės, kurios buvo pasodintos Lietuvoje, negyvos. Man keista, kodėl žmonės sodina tokius brangius augalus, kurių augimo zona, geriausiu atveju, Pietų Europa, galbūt Didžiosios Britanijos pakraštys. Palmės pakenčia iki dešimt laipsnių šaltį, tačiau mūsų sąlygomis per keletą metų jos tikrai žus. Galbūt kartais trūksta ir suvokimo, kokie augalai kur gali augti“, – dėlioja T. Gurskas ir sako mes jau tampame panašūs į naujuosius rusus.

Tautvydas Gurskas

Ten apželdintojai pas turtingus klientus pavasarį atveža milžiniškus rododendrus, palmes, juos pasodina, tačiau niekas nesitiki, kad jie sulauks kito pavasario. Klientai taip pat to nesitiki ir kitą pavasarį vietoj žuvusių gabenami bei sodinami nauji augalai. Senieji, žuvę, tiesiog išmetami. Mūsiškiai dar viliasi, kad šie augalai peržiemos.

„Tikėtis, kad tokie augalai gyvens ilgai naivu. Nebent turime elgtis kaip naujieji rusai ir kasmet sodinti vis kitus, arba galvoti, ką darome“, – konstatuoja T. Gurskas ir sako, jog girdėjęs, kaip pardavėjai tikino, kad palmė gali peržiemoti, tik kamieną reikia apvynioti šildomais laidais.

Tačiau reikia atminti, kad tai ne mūsų kraštų augalas ir mūsų platumose negyvens. Gėlavandenės žuvies niekas neaugina jūroje, sūriame vandenyje. Apželdintojas šaržuoja, kad jei norisi savo sodyboje sukurti nelietuvišką aplinką, reikėtų ir prie iškasto tvenkinio ne lietuvišką riedulį dėti, o atsivežti vulkaninės kilmės uolienų ir smėlio.

„Net jei norit sukurti Viduržemio jūros aplinką, tačiau tam nereikia palmių. Palmes galima imituoti ir augalais, kurie auga pas mus. Pavyzdžiui, katalpas, milžiniškus paparčius, kurių lapai didžiuliai, sodinti vadinamąsias „velnio lazdas“, kurių net lapai panašūs į palmės. Taip sukursite kampelį, panašų į Pietų Europą“, – aiškina T. Gurksas.

Palmės

Jau straipsniui pasirodžius komentarą atsiuntė ir palmių pardavėjas www.palme.lt valdytojas Aidas Nakčiūnas:

„Palmės Lietuvoje“ (www.palme.lt) atvežti augalai, kurie skirti sodinti lauke, puikiai prigyja Lietuvoje. Taip pat ir palmės. Ši žiema buvo išbandymas visiems augalams, kuriais reikia pasirūpinti užklupus šalčiams.

Parduodami palmes, klientams pateikiame smulkią instrukciją, kaip paruošti augalus žiemai, esant skirtingoms minusinėms temperatūroms, taip pat ir apie visas sąlygas, kurios turi būti norint šį nuostabų medį auginti savo kieme. Būtent netinkamos pasodinimo sąlygos ir priežiūra žiemą, gali nulemti, jog palmės sunyksta.

Pamačius rudą palmę pavasarį, nereikėtų išsigąsti, kadangi šiuo metu palmių vegetacijos periodas dar tik prasideda (šias metais tas periodas pailgėjo, kadangi užsitęsė žiema). Kiekvienai palmei kaip ir bet kuriam kitam augalui vegetacija yra individuali, kuri aktyviai prasidės, kai nakties temperatūra nenukris žemiau + 10 C ir dienomis bus daugiau saulės šilumos, nes kaip matome už lango vis dar žiemiški orai. Normalu, jog palmių lapai po žiemos dažniausiai būna rusvos spalvos, tačiau augalui pabudus, pradeda žaliuoti lapų kamienai, ir formuotis nauji lapai (pridedame nuotraukas gautas iš klientų, kurių palmės jau po šios žiemos). Pavyzdžiui, iš straipsnyje pateiktos nuotraukos akivaizdžiai matosi, jog palmė pasodinta netinkamomis sąlygomis – daug vandens ir balos, tai reiškia, kad nėra tinkamo drenažo, o palmė tokiomis sąlygomis augti negali ir dėl to galiausiai sunyksta.

Dirbdami su savo klientais, visą informaciją apie palmių sodinimą, dirvožemį, drėgmę bei kitas priežiūros sąlygas išsamiai pateikiame savo klientams, taip pat skelbiame savo puslapyje priežiūros skiltyje, socialiniuose tinkluose. Kaip ir kiekvienam augalui, net ir natūraliai augančiam Lietuvoje, kad jis prigytų ir vešėtų, gražiai atrodytų pasodintas sode ar kieme, reikalinga tinkama ir nuolatinė priežiūra.

Tiesą sakant, kartais žmonės įsigyja pradžiai vieną palmę tam, kad pasitikrintų, ar jiems užteks kantrybės ir noro ja tinkamai pasirūpinti, ir tikrai būna visko – vieni grįžta ir įsigyja daugiau, kiti pripažįsta, kad jiems tas augalas nėra tinkamas arba ieško augalų, reikalaujančių mažiau rūpesčio.

Labai gaila jog dažniausia neigiami komentarai yra išsakomi žmonių, kurie net neturi palmių ir niekada nebuvo jų įsigiję, arba patys netinkamai jas prižiūrėjo žiemos metu ar pasodino jas netinkamomis sąlygomis bei nesilaikė rekomendacijų. Ne visi pasidomi apie palmių vegetacijos ir ramybės periodus, bei kaip jie įtakoja augalo išvaizdą. Tačiau turėdami patirties, mes tai suprantame, ir, paskambinus susirūpinusiam dėl savo palmės klientui, patariame neskubėti su išvadomis anksčiau laiko ir kantriai sulaukti savo palmių žaliuojančių lapų.

Kalbant apie palmių kainas, pavyzdžiui, šiuo metu „Palmės Lietuvoje“ prekiaujamų palmių kainos prasideda nuo 400 Eur, o palmės apsaugos žiemai pilnas komplektas kainuoja apie 180 Eur. Kaip ir perkant kiekvieną daiktą, matyt, labai svarbu iš kur jį perki, pasidomėti, ar tai yra pardavėjo vienkartinė veikla, ar tas pardavėjas yra nuolat veikiantis rinkoje ir gali tau padėti iškilus priežiūros klausimams.

Juk norint turėti išskirtinį kiemą su egzotiniais augalais, reikia įdėti ir šiek tiek pastangų."

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (216)