Specialistams lengviau atsakyti ne į klausimą, ką galima auginti vazonuose, o kokių augalų nepavyks užauginti – tai daržovės su giliai augančiomis šaknimis, lėtai nokstančios, aukštos, didelės kultūros.

Vertėtų atkreipti dėmesį į žemaūgius pomidorus, baklažanus ir paprikas – jiems nereikės atramų, o blogu oru lengvai perkelsite juos į kitą vietą.

Iš žaliųjų kultūrų rinkitės kompaktiškas, greitai sunokstančias rūšis. Jei laikote save patyrusiu daržininku, pabandykite užauginti dėžėse žiedinių kopūstų, brokolių, nedidelių moliūgų. Turintys daugiau patirties augina statinėse ir medinėse dėžėse netgi bulves, aukštaūgius pomidorus.

Didelėms daržovėms, kurioms reikia daug maistingų medžiagų, dėžė turi būti mažiausiai 25 cm aukščio ir pločio. Bet ir nedideliems augalams geriausia parinkti mažiausiai 20 cm diametro dėžę, nes į mažus indus telpa nedaug žemės, tad tektų nuolat ją laistyti, tręšti.

Kokius vazonus ir dėžes rinktis

Medinės ir molinės talpos – tinkamiausios, šios medžiagos išlaiko šilumą, atrodo estetiškai. Medinių dėžių galima pasidaryti patiems. Tiesa, ilgamečiam naudojimui rinkitės kokybiškus variantus; medis greitai pūva, jį reikia apdoroti specialiomis medžiagomis, o neglazūruoto molio vazonai sugeria druskas.

Plastikinės dėžės greičiau įšyla, jų privalumas – yra lengvos, ilgai tarnauja. Labai tamsūs plastikiniai vazonai netinka auginti daržovėms; vis tik jei neturite kitokių, apsukite šviesia medžiaga ar pan., kad mažiau trauktų šilumą.

Plastikinius vazonus lengviausia plauti, patogu laikyti, jie praleidžia deguonį iki šaknų, pro sieneles neišgaruoja vanduo.

Pvz., mini pomidorams ir mini paprikoms reikės 2–3 l talpos vazonų, determinantiniams pomidorams, krūminėms paprikoms, baklažanams – 5 l talpos vazonų, agurkams, cukinijoms – 7–8 l talpos vazonų.

Kokią žemę rinktis

Galima naudoti pirktinę žemę, tik patręškite ją mėšlu ar įmaišykite komposto, rupaus smėlio, kad būtų puresnė. Vietoje smėlio dažnai naudojamas perlitas ar vermikulitas. Į substratą galima įmaišyti lėtai tirpstančių trąšų ir vandenį sulaikančio hidrogelio – kad nereikėtų taip dažnai laistyti augalų.

Hidrogelis ypač reikalingas pakabinamuose vazonuose auginamiems augalams – tokie vazonai nedideli, žemė juose greitai perdžiūva. Jeigu vazonai stovės lauke, pvz., vidiniame kieme, turėkite omenyje, kad esant karštam ir sausam orui žemė greitai išdžiūsta.

Naudinga augalu mulčiuoti, o jei žada karštą vasarą, nestatykite vazonų ant palangių ar prie šiltos sienos, iš anksto apgalvokite apsaugą nuo tiesioginių saulės spindulių atvirose vietose ir vidurdienį. Jei atvėsta, dėžes, vazonus galima pridengti agroplėvele, bet geriausia įnešti į patalpą.
Daigams auginti naudokite pirktinę žemę su neutraliu pH, o persodindami pasigaminkite mišinį iš pirktinio žemių su neutraliu pH (9 dalys), perpuvusio mėšlo (2 dalys) ir perlito ar vermikulito (1 dalis).

Substratas naminiams augalams

Kiek šviesos reikia daržovėms balkone

Daugiausia šviesos reikia arbūzinėms kultūroms, bulvinių šeimos daržovėms, pupelėms ir kukurūzams, mažiau – agurkams, šakniavaisiams, žalioms lapinėms kultūroms. Puiku, jei langai ir balkonas yra pietų, pietvakarių ar pietryčių kryptimis.

Šiaurinė, šiaurės vakarų pusė – mažiau tinkamos, bet galima bandyti auginti žalumynų.

Prieš statydami vazonus vidiniame kieme, pastebėkite, kaip parinktame plote keičiasi šviesa. Kad augalų šaknys neperkaistų, dėžes, ypač plastikines reikia taip sustatyti, kad karščiausiu metu ant jų tiesiogiai nešviestų saulė.

Daigus reikia grūdinti – palaipsniui pratinti prie oro ir saulės; iš pradžių išneškite juos į lauką dviem–trims valandoms, palaipsniui ilginkite šį laiką. Nuo balandžio antros pusės įstiklintame balkone augalus galima palikti visai dienai, jei tik stipriai neatvėsta ir neatsiranda šalnų.

Daigus reikia sodinti į vazonus, kai vidutinė temperatūra – daugiau nei +15 laipsnių.

Auginant daržoves balkone ir vidiniame kieme, būtinas drenažas. Indo dugne padarykite kelias vieno centimetro skersmens skyles, užberkite akmenėlių, žvyro. Kad vanduo lengvai nutekėtų, indą statykite ant pakylos.

Auginant kultūras vazonuose, maistingų medžiagų kiekis ribotas, todėl sezono metu augalus reikia patręšti trąšomis su didesniu fosforo ir kalio kiekiu.

Prieš tręšimą žemę gausiai paliekite, kad tirpalas neapdegintų augalams šaknų. Nepamirškite, kad trąšų į vazonus, dėžes reikės mažiau, nei rašoma instrukcijoje, antraip nudeginsite augalams šaknis.

Įvairių daržovių derlingumo paslaptys

Determinantines pomidorų rūšis formuokite į vieną stiebą, o žemaūgių rūšių apskritai nereikia formuoti ir genėti.

Baklažanų galima neformuoti, tik vaisius nupjaukite kuo greičiau, kad spėtų ataugti nauji daigeliai.

Jei norite aguročių, rinkitės partenokarpinius hibridus. Vaisius geriausia nupjauti dar jaunus, praėjus porai ienų po to, kai nuvysta žiedas.

Agurkų visus lapus ir šakeles nuskabykite tarp pirmų 4–6 tarpubamblių. Tada jie turės daugiau energijos stiprinti šaknų sistemą. Jei agurkų ūgliai džiūsta, augalas rodo, kad jų per daug ir pats riboja derlių.

Augindami žalumynus, kas vieną–dvi savaites pasėkite naują partiją.

Šakniavaisius sėkite į didelius (mažiausiai 20 cm skersmens) vazonus. Galima sėti tankiai, o kai daigai turi po du tikrus lapus, praretinti taip, kad tarp augalų būtų 4–5 cm atstumas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)