Tačiau jo užteks tik kolektyvo degustacijai – dėl šalto pavasario sezonas kiek vėlyvesnis ir į parduotuves derlius iškeliaus ne šį, bet sekantį savaitgalį.

„Šiltnamius galime prišildyti, tačiau trūksta saulės. Galime naudoti dirbtinį apšvietimą, tačiau tada savikaina sparčiai didėja ir žmonės paprasčiausiai nepirks derliaus. Kai tik pradedame savo sezoną, kaip tik importuojamos graikiškos ir ispaniškos braškės ir su jomis negalėtume konkuruoti ir taip parduodame už tiek, kiek žmogus gali mokėti“, – aiškina ūkininkas ir sako, kad jis pats pernai realizavo produkciją po 6 eurus už kilogramą. Panaši kaina bus ir šiemet.

Lietuviškos braškės desertinės ir jas realizuoti reikia per porą dienų, todėl tinklai neskuba beprotiškai didinti kainos, kad tik greičiau išparduotų uogas. Importinės kitų veislių, tinkamos ilgam laikymui ir transportavimui.

Braškės auginamos hektare šiltnamių, kur bus nuskinta 60-80 tonų šių uogų. Bendras šiltnamių plotas 10 ha. Auginami agurkai ir pomidorai. Vieno hektaro modernaus šiltnamio įrengimas kainavo apie milijoną eurų.

„Kiek žmonių dirba viename hektare priklauso nuo to, koks gamybos ciklas. Kol auga, jos gali augti be priežiūros. Laistymo sistemos automatinės. Žmonių reikia skinti“, – pasakoja ūkininkas.

Pirmas derlius bus skinamas mėnesį, kitas vėlai rudenį. Žiemai šiltnamiuose bus sumažinta temperatūra ir uogos „užmigs“, o pavasarį bus pažadintos.

„Toks klimatas kaip šiuo metu braškėms patinka, nes turi ryškiai skirtis dienos ir nakties temperatūra. Dėl to anglai šių uogų augina daugiau nei olandai, nes dėkingesnės klimatinės sąlygos. Naktį, kai vėsu, formuojasi krūmo šaknų sistema“, – specifiką aiškina ūkininkas.

Ideali temperatūra naktį 8 laipsniai, dieną kiek virš 20 laipsnių šilumos. Pakelti temperatūrą nesudėtinga, tačiau jei karšta atvėsinti šiltnamio praktiškai neįmanoma. Geras derlius apie 80 t per metinį ciklą iš kiekvieno hektaro.

Tačiau derliaus nebus be apdulkinimo. Dėl to šiltnamiuose apgyvendinamos bitės ir kamanės. .

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)