Norint, kad malkinė krosnis ar židinys veiktų tinkamai, kaminą reikia reguliariai valyti. Suodžiai, susidarantys deginant medieną, nusėda ant vidinio kamino paviršiaus, dėl kurio susiaurėja jo anga.

Dėl storo suodžių sluoksnio kamino sienos nepakankamai šildomos, o trauka sumažėja ir tampa nepakankama. Dėl to anglies monoksidas ir dūmai gali patekti į patalpų vidų bei kyla gaisro pavojus, nes dūmtraukyje pradeda degti suodžiai, o vamzdis išspjauna kibirkštis ant stogo. Degant suodžiams dūmtraukyje, jo sienos gali būti pažeistos mechaniškai.

Net jei židinys ar krosnis ilgą laiką nebuvo naudojami ir dūmtraukyje nėra suodžių, yra tikimybė, kad į kaminą pateko voratinkliai, lapai, šiukšlės, plunksnos ir paukščių lizdo šakelės. Todėl kartą per 6 mėnesius būtina atlikti kamino vamzdžių patikrinimą ir valymą. Ir atminkite, kad geriausias krosnių ir židinių kuras yra sausos malkos, kurios jau pusantrų metų guli sausoje vietoje. Bet koks kuro deginimas yra oksidacijos procesas, kuriam reikalingos dvi sąlygos: deguonis ir aukšta temperatūra. Jei trūksta bent vieno, tai lemia suodžių susidarymą.

Tradiciniai, „naminiai“ kaminų valymo receptai

Norėdami išvengti suodžių susidarymo degant malkoms, galite ant jų užpilti šiek tiek akmens druskos.

Vienas iš populiariausių tradicinių suodžių pašalinimo būdų yra bulvių lupenų naudojimas. Į katilą ar židinį įmeskite apie puse kibiro bulvių žievelių arba supjaustytų bulvių ir užkurkite ugnį. Dėl bulvėse esančio krakmolo susidaro krakmolo turintys garai, kurie minkština ir skaido suodžius, padėdami jiems atsiskirti nuo kamino sienelių. Šis senovinis metodas naudojamas kaip priedas prie mechaninio valymo būdo.

Esama ir daugiau tradicinių, paprastų kaminų valymo metodų, tačiau nederėtų pasikliauti tik jais. Tai gali būti puikus būdas prevencijai, kad nereikėtų kamino valyti kas kelis mėnesius, tačiau mechaninis valymas ir kamino apžiūra bet kokiu atveju yra būtina 1-2 kartus metuose.

Pirmiausia, be abejonės, tai turėtų būti sausa mediena. Antra, pats blogiausias variantas – kūrenti beržo medieną. Tai viena labiausiai dūminančių, dervas ir apnašas sukeliančių medienos rūšių.

Pagrindinės mechaninio valymo taisyklės

Laikas kviesti kaminkrėtį? Jei norite, kad malkinė krosnis ar židinys nekeltų rūpesčių, kaminų valymas yra privaloma reguliari procedūra. Tačiau šiuolaikinių kaminkrėčių naudojami prietaisai ir įrankiai nėra panašūs į klasikinį vaizdą, kurį žinome iš Anderseno pasakų. Norėdami patikrinti kamino būklę ir įsitikinti, kad nėra įtrūkimų ir užsikimšimų, šiandieninio tikras kaminkrėčio arsenale yra net vaizdo kamera.

Daugelis krosnių ir židinių savininkų nori patys valyti kaminus. Besidomintys kaminų valymo metodais turėtų atsiminti keletą pagrindinių taisyklių:

●Bendras kamino valymas reikalingas, jei teršalų storis ant kamino sienelių viršija 2 milimetrus. Kaminus valyti galima tik tuo atveju, jei nelyja ar nepučia vėjas, kitaip stogas gali įgriūti. Namo ir sveikatos draudimas yra būtina sąlyga. Nes tai pavojingas užsiėmimas, tad reikia imtis visų saugumo priemonių.

●Kad valymo procedūros metu suodžiai nepatektų į namus, visos valymo angos ir židinio durys turi būti sandariai uždarytos. Atviro židinio krosnis turi būti uždengta dideliu gabalu tankaus šlapio audinio.

●Prieš valydami, patikrinkite kaminą ir įsitikinkite, kad viduje nėra paukščių lizdų ar bet kokių šiukšlių. Jei tokių yra ir jūs negalite jų pasiekti iš viršaus, naudokite lazdą, kad patrauktumėte vamzdžiu aukštyn.

Pagrindinis vamzdžių valymo įrankis šiandien, kaip ir prieš daugelį metų, yra vielinis kamino šepetys. Tokių įrankių galima įsigyti specializuotose parduotuvėse.

Verčiau kviestis kaminkrėtį

Nors iš pirmo žvilgsnio kamino valymas neatrodo sudėtinga užduotis, tačiau realybėje ji reikalauja tiek fizinio pasiruošimo (reikia karstytis stogais), tiek mokėjimo elgtis su įrankiais, tiek žinoti kaip išvalyti „užsispyrusius“ suodžius. Tad geriau valymą patikėti profesionalui, kuris žino atsakymus į visus su kaminu susijusius klausimus.