Kadangi žiemom dalis erkių ir baltasparnių mano šiltnamyje neiššąla per žiemą, nutariau dezinfekuoti siera. Sudeginom, gerai išvėdinom. Po kelių dienų perkėliau paletes su daigais iš kambario į šiltnamį. Aišku, jis šildomas. Ryte atėjusi vėl pajaučiau nestiprų sieros kvapą. Ir – o siaube – mano daigai dauguma papilkėjusiais, nusvirusiais skilčlapiais.

Supanikavau. Tiesiog nežinojau kas yra, už ko griebtis. Pirmiausia mintis, šovusi į galvą – apšalo. Bet kodėl ne visi, o toje pačioje paletėj pasirinktinai pagal veisles. Be to, nebuvo nukritusi temperatūra. Tada prisiminiau tą sieros kvapą.

Ėmiau galvoti iš kur jis gali sklisti. Viskas vyko žaibiškai – per kelias minutes galvoje pralėkė daugybė minčių. Apžiūrėjau visą šiltnamį ir radau – prie krosnies, ant plytelės, prilipę keli gabalėliai išsilydžiusios sieros. Krosniai kaistant, ji toliau garavo. Aišku, kuo greičiau viską pašalinau. O ką daryti su augalais?

Prarasti jau nebeturėjau ko. Žinojau, kad blogiausiu atveju teks sėti iš naujo, bet puoliau gelbėti. Visas paletes paliejau mielių raugu. Paskui nupurškiau augimo reguliatoriumi, o dar po poros dienų, paliejau bio humusu. Gal pora savaičių mano daigai svarstė ką daryti – mirti ar gyventi, o aš per dieną po kelis kartus vis su viltimi juos stebėjau. Ir – bingo! Žinoma, kai kurie žuvo, bet tie, kurie išgyveno, puolė augti stebėtinai gražiai. Apdegę lapeliai nudžiūvo ir nubyrėjo, o nauji augo sveiki. Tik keli paprikų daigai tapo margalapiais. Labiausiai džiugina gražiai besivystančios, stiprios šaknys. Tai leidžia tikėtis sulaukti ir stiprių augalų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)