Natūraliai sodinti dar per anksti.

Apie tai kalbėjome laidoje Delfi Tema.

„Šiuo metu sėją baigiau ir augalus persodinu į vazonėlius. Sėją reikia nustatyti pagal tai, kokias sąlygas galite suteikti augalui. Šiltnamis šildomas į konteinerius sėju augalus. Jei šiltnamis nešildomas, dar sėją reikia tik planuoti ir rinktis veisles, kurios patinka“, – sako profesionalė.

Tam, kad daigas būtų stiprus, vos tik jis pradeda dygti, reikia jam pakeisti sąlygas. Jei daiginame kuo aukštesnėje temperatūroje, jam išdygus temperatūra sumažinama. Būtina, kad būtų pakankamai, bet ne per daug drėgmės. Kitaip užpuls grybelinės ligos ir daigas žus.

Nuo šios bėdos galima saugotis fungicidais. Jei susodinti ne per tankiai, gali būti, kad užteks sumažinti dirvos drėgnumą, padidinti temperatūrą patalpoje ir palaistyti stipriu česnako tirpalu arba kalio permanganato tirpalu. Blogiau jei augalai pasėti labai tankiai. Rekomenduojama sėti rečiau. Idealu į paletę, kur viename segmente dedama viena sėkla.

„Net jei augalą užklups liga, tikėtina, kad ji liks viename segmente ir neplis“, – patirtimi dalinasi V. Juškevičienė.

Kalbant apie temperatūrinius režimus, sėklas daiginti geriausia apie 25 laipsnių, išdygus apie 22, naktį 16-18.

„Kuo temperatūra žemesnė, tuo jie mažiau stypsta ir „neišbėga“, – sako V. Juškevičienė ir pabrėžia, kad iki indo, kuriame sodinama, viršaus turi būti maždaug centimetras.

Sodinant paletėje atskirais segmentais privalumas tas, kad tada persodinant nepažeidžiamos šaknys ir jis persodinamas su visomis žemėmis.

Moteris sako, kad nereikia žavėtis trąšomis ir daigų netręšti. Geriau naudoti profesionalų substratą, kuriame jau yra visko ko reikia, nors kai kas siūlo tręšti jei išstypo daigai. Stiebas nesutvirtės, o tik paskatins augimą. Geriau pernešti į vėsią patalpą ir padidinti apšvietimą. Be to, auginant daigus ant palangės pamirštama, kad ten pakankamai šalta. Patartina po vazonais padėti putų polistirolo lapą ir augalo šaknims bus šilčiau.

Pamirštama, kad jei daigai žemiau nei vazonėlio dirvos paviršius, jis konkuruos su langu ir stiebsis į saulę. Net nesuprasit, kodėl jie stypsta.

Mitas ir tai, kad geriau auga tankiau pasėti augalai. Jie tiesiog konkuruos tarpusavyje ir išstyps.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)