Begalė sodininkų ir daržininkų metai iš metų džiaugiasi paprikų derliumi, sulauktu pasėjus parduotuvėje nusipirktų paprikų sėklas. Pirktinių daržovių skonis juos tiesiog užbūrė, tad jie nusprendė pamėginti tokių pačių užsiauginti. Pastangos, laimei, nenuvylė, kaip paprastai nenuvilia ir bandant taip užsiauginti pomidorų. Viskas atrodo ypač paprasta: jeigu patiko skonis, išsaugok sėklas, jas pasėk ir džiaukis derliumi. Deja, visiškai pasikliauti šitokia metodika neverta. Dalykas tas, kad yra tam tikrų niuansų, dėl kurių niekaip neišeina garantuoti puikaus rezultato. Derėtų visa tai aptarti, ar ne taip?

Pomidorai ir paprikos

Šios dvi kultūros paprastai puikiai uždera ir iš pirktinių daržovių sėklų. Visgi problemų gali kilti.

Visų pirma, neaišku, kas nutiks su augalais, kai jie bus perkelti į lauko žemę, todėl iš pirktinių paprikų ir pomidorų sėklų sudaigintus augalus dėl viso pikto geriau auginti šiltnamyje.

Antra, neįmanoma žinoti, kada pavyks sulaukti taip sudaigintų daržovių derliaus.

Trečia, hibridinių augalų sėklos yra linkusios išsaugoti iš pirmtakių perimtą paveldą, o šitai reiškia, kad sunokintų daržovių skonį gali paįvairinti nenuspėjami ir nebūtinai pageidaujami niuansai.

Ir, pagaliau, ketvirta, jeigu daržovė, kurios sėklas pasodinsite, bus užsimezgusi partinokarpijos būdu, apie padauginimą sėklomis beliks tik pasvajoti.

Bulvės

Bulvės, ypač importinės, dažnai specialiai apdorojamos, kad nesudyktų. Jas pasodinti, žinoma, pavyks, tačiau sulaukti derliaus – vargiai. Jei bulvės ekologiškos, jos gali ir sudygti, tačiau žinokite, kad apsauga nuo ligų neaprūpinti stiebagumbiai gali prilygti uždelsto veikimo minai.

Vaisiai: obuoliai, kriaušės, kaulavaisiai ir kt.

Vaisių sėklytes arba kauliukus verta sėti nebent dėl paties augalo, mat sunokinti vaisiai vargu ar bus panašūs į kažką valgomo. Pavyzdžiui, avokado kaulą, pritvirtinus dantų krapštukais ir įmerkus į vandenį, sudaiginti gana nesunku, bet vaisių gali tekti laukti net ir 15 metų. Ar tai jus tenkina?

Žalumynai

Salotas, svogūnus, česnakus ir salierus galima sėkmingai daiginti net ir namuose, ką jau kalbėti apie lysvę. Jie gali tapti nesenkančiu ant stalo keliaujančių šviežių žalumynų šaltiniu.

Melionai, moliūgai, aguročiai

Daugelis sodininkų tvirtina, kad šias kultūras daiginti iš pirktinių daržovių sėklų verta, tik reikia atsižvelgti į regioną, kuriame sunoko, pavyzdžiui, saldus melionas. Jeigu jis atkeliavo iš pietų, šaltoką vasarą tokio paties iš sėklos užsiauginti nepavyks.

Kukurūzai

Tik nepamirškite, kad kukurūzai tapatinami su GMO (genetiškai modifikuoti organizmai), todėl prieš eksperimentuodami pasistenkite kaip reikiant susipažinti su informacija šia tema.

Ankštinės kultūros

Daugelis ankštinių kultūrų rūšių puikiausiai sudygs ir augs darže, todėl pupas, pupeles ir kt. galite daiginti drąsiai, tiktai atminkite, kad sėklos turi būti išdžiovintos.

Agurkai

Atsakymas į klausimą, ar pavyks užsiauginti agurkų iš pirktinių daržovių sėklų, – nei „Taip“, nei „Ne“. Teoriškai parduotuvėje įsigytų agurkų sėklas sėti galima, bet tikimybė sulaukti derliaus – labai miglota. Tai, kas, tikėtina, išaugs, vargi ar bent iš tolo primins agurką, iš kurio išlupote sėklą. Dalykas tas, kad parduotuvėse pardavinėjamos hibridinės daržovės, todėl eksperimentai su jų sėklomis – tikra avantiūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)