Senus vazonėlius ar daiginimo talpas reikia išplauti ir dezinfekuoti kiekvieną kartą, kai ketinate juos naudoti. Kaip greitai ir lengvai išplauti vazonėlius prieš kiekvieną sodinimą?

Prieš pradėdami auginti daigus, atidžiai patikrinkite sodinimo indus: vazonėlius, stiklinaites, konteinerius ir kitas talpas. Mineralinės druskos yra akivaizdžiausiai matomas įrodymas, kad tuščiuose vazonėliuose toliau tęsiasi atskiras gyvenimas. Druskos prasismelkia pro molinių vazonėlių sieneles ir išorinėje pusėje sudaro baltą plėvelę. Jos taip pat gali kauptis aplink molinių ir plastikinių vazonų kraštus. Rimtos ligos, kuriomis, galbūt, jūsų augalai sirgo praėjusiu sezonu, per organinius likučius gali persiduoti naujiems daigams. Taigi tam, kad išvengtumėte rūpesčių dėl ligų, senus vazonus ir kitus sodinimo indus prieš naująjį sezoną reikia dezinfekuoti. Iš karto atidėkite į šoną ir išmeskite tuos vazonėlius, kurie yra suskilę, nuskilusiais kraštais ar sulaužyti.

Siūlome penkis paprastas vazonų dezinfekavimo būdus.

1. Chloro turinčios priemonės

Kad dezinfekuotumėte keraminius ir molinius vazonus, kuriuose auginsite daigus, kruopščiai nuplaukite nuo jų žemių ir organikos liekanas ir pamerkite juos į chloro tirpalą. Jį pasigaminkite iš vienos dalies baliklio su chloru ir devynių dalių vandens. Šiame tirpale vazonus mirkykite mažiausiai 10 minučių. Patogiausia tokį tirpalą pasiruošti kibire – tuomet sunaudosite mažiau tirpalo. Pamirkytus vazonus perplaukite su indų plovikliu ir gerai nuplaukite švariu vandeniu.

Norėdami pašalinti mineralines nuosėdas ir kitus likučius nuo molinių vazonų, pasitelkite šepetį su vieliniais šereliais. Mineralinių nuosėdų likučius nugremžkite peiliu. Kruopščiai perplaukite vazonus ir pamerkite juos į kibirą su švariu vandeniu. Gerai išdžiovinkite, sugrupuokite pagal dydį ir sudėkite rietuvėmis švarioje ir sausoje vietoje. Idealiausia būtų, jei vazonus iš dūžtančių medžiagų laikytumėte atskirai, o ne sustatytumėte vieną į kitą.

2. Actas

Actas yra puikus pagalbininkas buityje. Nuostabu ir tai, kad jis labai gerai sterilizuoja bei valo vazonus. Be to, kad actas yra pigi ir ekologiška priemonė, jis visuomet būna po ranka. Džiugina ir tai, kad actu galima valyti tiek molinius, tiek plastikinius vazonus.

Sumaišykite kibire actą ir vandenį santykiu 1:1. Tirpalo turėtų būti tiek, kad jis visiškai apsemtų vazoną. Palikite vazoną šiame tirpale 3 – 4 valandoms. Tuomet nušveiskite vazoną šepečiu, kad pašalintumėte nešvarumus ir dėmes. Nuplaukite šaltu vandeniu. Laikykite vazoną švarioje vietoje, kad jis savaime išdžiūtų.

Jei nuosėdos ir nešvarumai yra įsisenėję, jums prireiks stipresnio acto tirpalo. Veiksmų eiga turėtų būti tokia: dubenyje sumaišykite ¾ stiklinės acto ir vieną stiklinę vandens. Paimkite kempinėlę ir šiuo tirpalu įtrinkite nešvarumus bei dėmes. Apvyniokite vazoną drėgnu audiniu ir palikite valandai. Galiausiai perplaukite vazoną šaltu vandeniu.

Jei valote molinius vazonus, prieš naudodami šį metodą sušlapinkite vazonus vandeniu.

3. Vazonų kaitinimas orkaitėje

Jūsų orkaitė gali būti skirta ne tik kepsniams ir pyragams gaminti. Dezinfekavimas karščiu yra patogus metodas ir šiuo būdu galite sterilizuoti molinius vazonus. Įkaitinkite orkaitę iki 100 laipsnių karščio, sustatykite vazonėlius ant grotelių ir palikite juos orkaitėje vienai valandai. Tuomet išjunkite orkaitę ir vazonėlius ištraukite tik tuomet, kai jie atvės. Atminkite, kad šis dezinfekavimo būdas tinka tik moliniams vazonams.

4. Vandenilio peroksidas

Vandenilio peroksidas yra universalus dezinfekantas. Šis metodas tinka tuomet, kai reikia skubiai dezinfekuoti kokius nors gražius ir vienetinius vazonus, kurie nėra itin užteršti ir kurių nereikia įnirtingai trinti. Dėl antimikrobinių savybių vandenilio peroksidą (H2O2) galima naudoti indų dezinfekavimui. Vazonus reikėtų tiesiog apipurkšti 6 – 9 proc. stiprumo vandenilio peroksidu. Tai sumažins tikimybę apkrėsti augalus kokiais nors patogenais.

5. Kalio permanganatas

Kalio permanganatą galima naudoti ne tik augalų apsaugai ir gydymui nuo grybelinių ligų – jis puikiausiai tinka ir vazonams dezinfekuoti. Prieš kiekvieną pakartotinį sodinimą vazonus reikėtų praplauti didelės koncentracijos kalio permanganato tirpalu. Šiuo atveju žinoti tikslių proporcijų nebūtina: pakanka ištirpinti kristalus, kad gautųsi bordinės spalvos skystis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)