Fikusai, kaip jau minėta, – šilumą mėgstantys ir šalčiams nepakantūs augalai, todėl svarbiausia užduotis žiemą – neleisti jiems nunykti. Kaip rašoma portale „Delfi Dom Sad“, norus, kad augalas šaltuoju metų sezonu paaugtų ir suvešėtų, galima pamiršti. Idealus sprendimas – leisti fikusui užmigti žiemos miegu, kadangi perėjęs į tokią fazę jisai veikiausiai nemes lapų.

Pasirūpinkite sveikata

Sveikas augalas turi daug daugiau šansų sėkmingai peržiemoti negu nusilpęs arba pažeistas ligų. Fikusą taip pat būtina tinkamai patręšti. Jei augalą tenka įnešti iš lauko, patikrinkite, ar ant jo neapsigyveno kenkėjai, ar neužsiveisė pelėsis.

Parinkite tinkamą vietą

Fikusui parinkta vieta turi būti pakankamai apšviesta ir šilta, todėl drąsiai statykite gėlę ten, kur patenka tiesioginiai saulės spinduliai. Jei saulės šviesa kambarį užlieja retokai, pakabinkite virš fikuso nedidelę specialiai augalams skirtą lempą.

Pasirūpinkite, kad fikusas būtų apsaugotas nuo skersvėjų ir nestovėtų prie įkaitusio radiatoriaus, nes karštas ir sausas oras dažnai lemia lapų kritimą. Kiekvieną savaitę pasukite fikuso vazoną, kad gėlė iš visų pusių gautų po lygiai šviesos.

Kad nebyrėtų lapai

Lapų kritimas – žiemą įprastas reiškinys, su kuriuo jokiu būdu negalima kovoti gausiai laistant.

Pernelyg nerimauti tikrai nereikia, mat pažemėjus aplinkos temperatūrai vienas kitas lapas paprastai visada nukrenta: tai normali augalo reakcija, siekiant tausoti energiją. Nors gal ir neatrodo logiška, bet žiemą fikusą laistyti reikia kiek rečiau. Užtat oro drėgnumas turi būti pakankamas.

Fikusai kilę iš kraštų, kuriuose skirtumai tarp metų laikų ganėtinai ryškūs, tik pasireiškia ne temperatūros pokyčiais, o sausuoju arba liūčių laikotarpiais. Tikrai nebijokite praretinti fikuso laistymo: atminkite, kad idealiu atveju šiuos augalus derėtų laistyti ne dažniau kaip kartą per dvi savaites. Tačiau net ir tada, kai ilgai nepalyja, atogrąžose drėgna, todėl veikiantis oro drėkintuvas fikusą tikrai pradžiugins. Jei oro drėkintuvo neturite, rytais apipurkškite fikusą vandeniu: taip daryti patariama 2–3 kartus per savaitę.

Pavasarį, orams pradėjus šilti ir pailgėjus šviesiajam paros laikotarpiui, palepinkite fikusą trąšomis, jei reikia, persodinkite į didesnį vazoną ir pradėkite dažniau laistyti

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)