Kaip prieš šventes tinkamai ir saugiai paruošti paukštieną pataria Ema Kerekeš, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė.

1. Ruošiant vištieną jos nereikėtų plauti. Plovimo metu bakterijos, kartu su vandeniu gali patekti ant šalia kriauklės esančių paviršių ir pasklisti pačioje kriauklėje. Tinkamai nenuvalius tai gali sukelti riziką, jog aplink esantis inventorius ar kiti indai, kurie bus plaunami kriauklėje gali užsiteršti bakterijomis.

2. Visada nusiplaukite rankas prieš ruošiant paukštieną ir po jos gaminimo. Naudokite muilą ir šiltu vandeniu plaukite rankas ne trumpiau nei 30 sekundžių. Nelieskite jokių įrankių ar paviršių neplautomis rankomis.

3. Prieš ir po gaminimo kruopščiai karštu vandeniu nuplaukite įrankius, lenteles ir lėkštes, kurias naudojate gamybai.

4. Po gaminimo kruopščiai nuvalykite virtuvės paviršius valikliu, esant galimybei dezinfekuokite.

5. Rekomenduojama plaunant paviršius ir indus nenaudoti virtuvinių kempinių, nes jas itin sudėtinga išplauti, kad neliktų jokių bakterijų. Esant galimybei naudokite vienkartines šluostes arba popierinius rankšluosčius. Jeigu vis tik naudojate daugkartinio naudojimo kempines, šluostes, dienos pabaigoje rekomenduojama jas keletą minučių sterilizuoti verdančiame vandenyje.

Kaip saugiai marinuoti ir įdaryti

Jeigu šventėms planuojate marinuoti paukštieną patys. Įsitikinkite, kad tai atliksite saugiai, pagal anksčiau išvardintas rekomendacijas. Pasirinktu marinatu įmasažavus paukštieną būtina užtikrinti, kad tolesnis procesas vyktų šaldytuve ir besimarinuojantys produktai butų atskirti nuo kitų šaldytuve esančių produktų. Jie turi būti sandariai uždaryti ir sudarytos sąlygos, kad lašeliai nuo paukštienos nepatektų ant kitų produktų ar šaldytuvo paviršių.

Marinuoti rekomenduojama ne ilgiau kaip 1 parą, laikant sandariai uždengtą ar suvyniotą šaldytuve.
Jeigu kepsite įdarytą paukštį rekomenduojama įdarą paruošti (iškepti ar išvirti priklauso nuo sudėtinių dalių) iš anksto ir paukštį prieš pat kepimą arba kepimo proceso pabaigoje.

Kaip kepti

Kad gaminamas patiekalas būtų saugus vartoti, reikia užtikrinti, kad kepama paukštiena visose dalyse būtų tinkamai iškepusi ir pasiektų ne žemesnę nei 75 °C temperatūrą. Kepant visą paukštį, temperatūrą reikia matuoti storiausioje dalyje (pvz., krūtinės ar šlaunies), temperatūra storiausioje dalyje turi būti ne žemesnė nei 82 °C. Jeigu kepamas visas paukštis su įdaru, įdaras taip pat turėtų būti ne žemesnės temperatūros. Jeigu neturite galimybės pasinaudoti smeigiamu maistiniu termometru, tada reikėtų įsitikinti, kad prapjauta mėsa nėra rožinės, būdingos šviežiai mėsai, spalvos, bėgančios mėsos sultys turėtų būti visiškai skaidrios, mėsa turėtų lengvai atsiskirti nuo kaulų.

Kaip saugiai laikyti likusį maistą

Jeigu ne visa paruoša paukštiena buvo suvalgyta iš karto, reikėtų pasirūpinti saugiu likusio maisto laikymu. Rekomenduojama paruoštą paukštieną kambario temperatūroje laikyti ne ilgiau nei 2 valandas. Likučius reikia sudėti į šaldytuvą, geriausia mėsą supjaustyti gabalėliais ir nuimti nuo kaulų, produktui atvėsus sudėti ją į sandarius indelius ir laikyti šaldytuve. Turi būti užtikrinta, kad jau pagaminta paukštiena nesilies su šviežia paukštiena. Geriausia likučius suvartoti per ne ilgiau nei 2 dienas, nerekomenduojama šildyti daugiau nei vieną kartą, šildymo metu vėl kaip ir kepant reikėtų pasiekti bent 75 °C temperatūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)