Kai kuriems žmonėms šis profesija tapo pragyvenimo šaltiniu, nešančiu pajamas nuo gruodžio iki gegužės.

„Profesionalių darbo rankų trūksta. Jei žinai, kaip reikia genėti, turi įrankius ir nusimanai arboristikoje, darbo turėsi. Paklausa milžiniška. Žmonės užimti, nors ir supranta, kad medžius ir sodus prižiūrėti reikia, tačiau mieliau pinigus uždirba savo darbe ir samdo profesionalus“, – apie pasikeitusį mentalitetą pasakoja Tautvydas Gurskas, Lietuvos uogų augintojų asociacijos vadovas.

Genėjimo sezonas tęsiasi nuo gruodžio iki gegužės pradžios, obelų žydėjimo. Tačiau jei žmogus ar įmonė specializuojasi ne tik soduose, tai vasarą tvarko medžius prie daugiabučių, kapinėse, parkuose.

Nedidelės obelies genėjimas 15–20 eurų, didelės 40–50 eurų. Profesionalas, turintis gerus įrankius iki pietų lengvai išgeni 10 vaismedžių.

„Taip padirbėjus rankos nusvyra iki kelių ir daugiau nieko nenori. Kojos šlapios, slidu, rizikinga, o dienos trumpos, ilgai nepadirbėsi“, – aiškina T. Gurskas ir sako, kad kita veiklos sritis – mėgėjų klaidų taisymas.

Tautvydas Gurskas

Dažnai žmonės šios profesijos imasi neturėdami kvalifikacijos. Jie tada „pririša“ klientus ir kiekvieną pavasarį važiuoja genėti vilkūglius, kurie stipriai auga dėl nekvalifikuoto dirbant padarytų klaidų. Taip iš kliento pinigai imami praktiškai kiekvienais metais. Dažnai sugadinami seni medžiai prieš daug metų įkurtose sodybose.

„Medis naujus ūglius turi leisti, tam reikalingas pavasarinis genėjimas. Tačiau neteisingas genėjimas paskatina masinį jų augimą, atsiranda kelios viršūnės, šakos konkuruoja viena su kitais. Vasarą jie pravalomi. Jei žmogus sodą augina sau, tai 3–4 savaitės prieš skynimą šakos praretinamos ir tada vaisiai būna didesni, geriau laikosi sandėliuose“, – sodininkų paslaptis praskleidžia T. Gurskas.

Asociacijos vadovas sako, kad žinomi genėtojai per mėnesį nesunkiai uždirba 1500 eurų. Normalus įrankių komplektas, reikalingas šiai veiklai, apie tūkstantis eurų. Tai jau profesionalūs įnagiai. Norint užsiimti arboristika, kur reikia dirbti su senais aukštais medžiais nepatogiose vietose, pavyzdžiui, kapinėse, suma didėja kartais. Ten prisireikia ir bokštelių.

„Kai pradėjom, trise vieną obelį genėjome dvi valandas. Bijojome suklysti. Dabar, kai išmokau, vieną medį vienas sutvarkau per 20 min.“, – patirtimi dalinasi T. Gurskas ir sako, kad kartais yuotube pamokų prisižiūrėję žmonės medžius geni tol, kol nebepasiekia apatinių šakų. Ištaisyti šias klaidas užtrunka keletą metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)