Ruošiame žiemai krūmines begonijas

Šioje begonijų grupėje lyderiauja visažydės begonijos (begonia semperflorens), ypač jų pilnavidurės hibridinės rūšys. Iki šalčių iškaskite begonijas, o žiemą ir pavasarį auginkite kaip kambarinius augalus. Prieš įnešdami krūmines begonijas į vidų, nupurkškite nuo kenkėjų ir nuo miltligės. Jei maža šviesos, geriau laikyti augalus +10–12 laipsnių temperatūroje ant palangės, nuolat nugnybiant naujus ūglius. Vasario pabaigoje, kai bus šviesiau, išaugs tvirtesni begonijų daigai, o balandį jos jau pražys.

Visažydės begonijos

Jei pagrindinis augalo krūmas ims nykti, balandį nupjaukite nuo jo 7,5–10 cm auginių, įkiškite į smėlio ir durpių mišinį ir laukite, kol išleis šaknis. Temperatūra turėtų būti +18–21 laipsnių.

Per gausiai laistomos visažydės begonijos gali imti pūti. Žemė tarp laistymų turi gerai išdžiūti, o vazonai turi būti su ertme dugne ir ant kojelių, kad pernelyg ilgai nesilaikytų drėgmė.

Kaip paruošti šių begonijų krūmus žiemai

Vienos iš krūminės begonijų – hibridinės rūšys (begonia x tuberhybrida). Jų šaknys masyvios, stiebai sultingi (tarp jų būna ir stiebų su kabančiais ūgliais), žiedai įvairiaspalviai, skirtingo dydžio, atspalvių ir netgi formų. Vasarą krūmines begonijas augina lauke, o augdamos kambaryje jos būna kaprizingos.

Krūminių begonijų šakniagumbiai turi subręsti. Siekiant paspartinti šį procesą, nuo rugpjūčio vidurio nuskabykite visus žiedus. Kai lapai ims gelsti, imkite rečiau laistyti.

Gumbinės begonijos (Begonia X tuberhybrida Prima Donna)

Gumbus geriausia iškasti iki prasidedant rytinėms šalnoms.

Nupjaukite stiebus iki 2–3 cm ilgio, tada iškaskite gumbus ir, nenuvalę nuo šaknų žemių, sudėkite į dėžes ir perneškite į šiltą, gerai vėdinamą patalpą. Maždaug po dviejų savaičių stiebų likučius pašalinkite, nuvalykite nuo gumbų žemes, nuskabykite senas, sudžiūvusias šaknis. Sausus gumbus laikykite šiek tiek drėgnoje žemėje ar smėlyje rūsyje, kuriame temperatūra būtų 7 laipsniai šilumos, o drėgmė – 80–85 proc. Kartais šiek tiek apipurkškite juos vandeniu.

Galima ir kitaip apruošti begonijų krūmus žiemai: stiebus nupjaukite, palikite juos 5–10 cm ilgio, gumbus nuplaukite, apipurkškite fungicidu, palikite išdžiūti. Nuo pradžiūvusių gumbų lengvai atsiskiria sudžiūvę stiebai.

Laikykite begonijų krūmus popieriniuose paketuose ar kartoninėse dėžėse vėsioje, tamsioje ir sausoje vietoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)