Privalumai ir trūkumai

Ne visi turi galimybių įsigyti mėšlo ar perpuvusio mėšlo, tad vertėtų pagalvoti, kuo pakeisti šias trąšas. Realiai gamta siūlo nemokamą variantą, kuris – ne mažiau efektyvi trąša nei mėšlas ar vištų mėšlas.

Visų pirma, ant miško ir sodybų medžių nenusėda sunkiųjų metalų junginių, taigi jūsų sklypo lapai yra puiki trąša žemei.

Šviežias kompostas iš suirti nespėjusių lapų naudingas praktiškai visiems augalams, netgi gėlėms. Viena vertus, ant lapų gali būti medžių ligų, kita vertus, daržovės tomis ligomis neserga, tada drąsiai dėkite šio komposto ant daržovių ir ant gėlių.

Minusas – gana didelis šio komposto rūgštingumas, todėl rekomenduotina jį praskiesti nedideliu kiekiu kalkių.

Kaip pasigaminti

Idealiu atveju lapams reikėtų trijų talpų. Į pirmą talpą sudėkite šviežius lapus, į antrą – pernykščius, į trečią – dvejų metų senumo (būtent jie laikomi vertingiausiais). Pirmoje talpoje jau po dviejų mėnesių pamatysite daug sliekų. Tai – požymis, kad puvenos geros.

Nuo tokio komposto nesklinda nemalonus kvapas, tiesiog juntamas lengvas pūvančių lapų aromatas. Truputį kalkių ar kreidos galima įdėti iš karto – tada rūgštingumas nebus per didelis.

Štai tokį paprastą, nieko nekainuojantį kompostą galima pasigaminti iš nukritusių lapų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)