Deja, kaimynų tvoros už savo pinigus nepakeisi, todėl belieka viena išeitis – ją paslėpti. Toliau – keli portale Houzz.ru pasiūlyti tvoros maskavimo variantai.

Gyvatvorė

Įveisti visžalių augalų gyvatvorę – populiariausias paslėpti tvorą norinčių žmonių sprendimas. Mūsų klimato juostos kraštuose gyvatvores įprasta formuoti iš tujų (vakarinės rūšies „Brabant“). Jos pasižymi tankia laja, išlaiko stabilią formą ir gana greitai auga, todėl dažniausiai nenuvilia.

Visgi nedera pamiršti ir kitų variantų. Gyvatvorę pavyks suformuoti ir iš „Blue Arrow“ arba „Skyrocket“ veislės uolinių kadagių, išsiskiriančių patraukliu sidabrišku atspalviu.

Vientisą sieną pavyks suformuoti ir iš elementarių eglių, o ažūrinę užsklandą – iš pušų.

Galima derinti ir kelių rūšių augalus.

Dažniausiai pasitaikanti gyvatvorės formavimo klaida – netinkamas augalų susodinimas. Jei tarp jų paliksite per plačius tarpus, teks pernelyg ilgai, kartais net bergždžiai laukti, kol gyvatvorė sutankės. Todėl privalu žinoti, kad tujas ir kadagius reikia sodinti kas 0,7 metro, egles – kas metrą, o pušis – kas 1,5 metro.

Pamiškės iliuzija

Lygi gyvatvorė dažnai sudaro griežtumo įspūdį, todėl dera ne prie kiekvieno sodo. Štai kodėl maskuoti tvorą kartais verta sukuriant dekoratyvias pamiškę primenančias saleles.

Norint išgauti pamiškės iliuziją, patartina laikytis pakopinio komponavimo principo, t. y. rinktis skirtingo aukščio augalus ir aukščiausius sodinti toliausiai, o žemiausius – arčiausiai.

Didelių medžių negalima sodinti arčiau nei per 3 metrus nuo tvoros, juolab kad užmaskuoti jos kamienais vis viena nepavyks. Kompozicijos pagrindą turėtų sudaryti stambūs krūmai (putinai, alyvos, ožekšniai, pūsleniai ir sedulos), taip pat spygliuočiai (kalninės pušys, tarpiniai kadagiai („Mint Julep“), baltosios eglės („Conica“) ir kt.).

Kuo didesnis sklypas, tuo platesnį ruožą gali okupuoti „pamiškė“ ir tuo įvairesnius augalus galima rinktis. Pastaruoju metu dekoratyvinius krūmus tapo madinga derinti su vaisius arba uogas nokinančiais augalais, tokiais kaip melsvauogiai sausmedžiai, veltininės kryklės, serbentiniai agrastai, medlievos, juodavaisės aronijos ir kt. Tokiais augalais papildytas plotas ne tik paslepia tvorą bei gražiai atrodo, bet ir duoda naudos.

Geoplastika

Jei sodo sklypas didelis, norint paslėpti neišvaizdžią tvorą galima taikyti geoplastiką, t. y. kurti kraštovaizdį iš dirbtinių pakylų ir supilamų kalvų. Ant iškilių vietų pasodinti net ir ne ypač aukšti augalai užstos vaizdą į kaimyninį sodą.

Aukštesnėse kalvose patogu įrengti sandėliukus, tarkim, sodo inventoriui saugoti, o jų papėdes paversti alpinariumais. Net paprasčiausia veja arba pažeme slenkančiais augalais apželdintos kalvos atrodo unikaliai ir efektingai.

Gyvasienės ir pergolės

Jei sodo sklypas nėra didelis, šalia neišvaizdžios tvoros galima įrengti gyvasienę arba pergolę – apželdintą sodo pavėsinę su ažūriniu stogu ir sienelėmis.

Gyvasienių ir pergolių konstrukcijos gali būti metalinės, medinės arba suformuotos iš lynų, ištemptų ant metalinio karkaso.

Tokios konstrukcijos taps puikia atrama vijokliniams augalams – vynvyčiams, raganėms, apskritalapiams sausmedžiams, aktinidijoms ir t. t.

Jei vieta pakankamai saulėta, priešais tvorą galima suformuoti gyvą tvorelę iš obelų arba kriaušių. Ji atrodo ypač dekoratyviai, be to, taip auginamus medžius lengva prižiūrėti. Šiuo tikslu tinkamais medžiais laikomi ir šermukšniai bei gluosniai.

Sava tvora

Norint paslėpti kaimyno tvorą, nebūtina sodinti augalus: priešais ją galima ką nors pastatyti. Tai gali būti pavėsinė, vaikams skirta laipiojimo sienelė, piešimo lenta ar kt.

Jei tvorą galima pakeisti, lengviausia išeitis – ją nudažyti. Jei tvoros spalva derės prie kitų sklypo statinių, vaizdas kaipmat pasikeis. Ypač stilingai atrodo baltos ir juodos tvoros. Nors jos gana greitai išsipurvina, todėl kiekvienais metais tenka perdažyti, dėl efekto pasistengti verta. Šiuolaikiško stiliaus sodą gali papuošti ir iššaukiančių spalvų – raudona, geltona, violetinė tvora.

Jeigu pasirinkta spalva sutaps su greta augančių augalų atspalviais, tvora natūraliai įsilies į bendrą vaizdą ir taps neatsiejama bendros koncepcijos dalimi. Tereikia pagalvoti, kaip efektingai atrodo sodas, kuriame vyrauja balta arba violetinė spalva.

Ypač įdomiai ir monumentaliai atrodo atitvarai iš gabionų – akmeninės sienelės.

Jei visą sklypą juosiančios tvoros pakeisti neįmanoma, galima rinktis skirtingus apipavidalinimo variantus. Pavyzdžiui, vienoje pusėje tvorą gali maskuoti vaikų žaidimų aikštelė arba poilsio zona, kurią nors tvoros atkarpą galima perdažyti, na, o tai, kas nepatraukliausia, tegul užstoja augalai.

Taigi, išlaisvinkite fantaziją! Kūrybingai pritaikytos idėjos neatrodo nuobodžiai – jos sukuria tam tikrą nuotaiką ir paverčia sodo sklypą autentiška lauko erdve.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)