Internete kiek „pagūglinus“ aptikau, kad 15 kilogramų ir 5 gramus svėrusį arbūzą daugiau nei prieš dešimtmetį išaugino Kėdainių rajono gyventojas, tad Daivos augintinis net 400 gramų sunkesnis…

Jei šią žinią skaitys agentūros fiksuojančios Lietuviškus rekordus, „Faktum“ atstovai bei ji juos sudomins, informuoju, jog D. Macijauskaitė pažadėjo rekordinio dydžio arbūzą kurį laiką dar neprapjauti…

Pasak pašnekovės, turinčios daugiau nei dešimt metų lietuviškų arbūzų auginimo patirties, ji tik vieną kartą per sezoną yra patręšusi „per lapus“ „Delfan“ trąšomis visą arbūzų lauką ir visai jo nelaisčiusi bei neravėjusi, nes negalima. Ji sako , jog užauginti lietuviškų arbūzų plantaciją jai visuomet atrodė egzotiška. Pradžioje ne viskas klostėsi tarsi sviestu tepta, teko nemažai eksperimentuoti, kol perprastos tam tikros šiltųjų kraštų augalo, aklimatizuoto Lietuvoje auginimo subtilybės. Daug naudingų patarimų kaip auginti lietuviškus arbūzus rasta internete. Pasirodo tam šiltnamio klimatas yra visiškai netinkamas, nors atrodytų svečiui iš šiltų kraštų jis turėtų būti ypač priimtinas. Deja, ne. Žemė, kurioje augo arbūzai lengva ir laidi vandeniui. Be šio milžino arbūzų lauke dar užaugo koks pusšimtis mažesnių, o net dvidešimt 11-13,5 kg svėrusių jo „brolių“, tiksliau „seserų“, nes žinia, arbūzas yra uoga.

Arbūzas rekordininkas

Daiva Macijauskaitė nieko neslėpdama papasakojo, jog kasmet ji iš didžiausio jos lauke išaugusio arbūzo susirenka sėklas, jas išdžiovina ir per žiemą laiko sausai kambario temperatūroje. Pavasariui artėjant iš sėklų išaugina arbūzų daigus, po to juos perkelia į atskirus indelius ir gegužės – birželio mėnesių sandūroje, kai jau nebegresia šalnos naktimis, daigus perkelia į dirvą. Štai ir viskas. Tad jei vasara būna tokia kaip praėjusi galima tikėtis rekordinio didumo lietuviškų arbūzų derliaus.

Delfi 2018 m. rašė, kad josvainiškiui Valerijui Jarošenko pavyko užauginti netgi Lietuvos rekordininką. Jo darže užaugęs vaisius svėrė daugiau nei 15 kilogramų. Prieš tai rekordas priklausė 2011 metais zarasietės Valerijos Šalnienės darže išaugintam arbūzui. Šis svėrė – 8,73 kilogramo.