Apie tai, kaip elgtis su šiuo augalu laidoje Delfi Tema kalbamės su profesionaliu sodininku Gediminu Cijūnaičiui, gediminosodai.lt savininku.

„Rinkoje avietės jau trečius metus iš eilės pakankamai brangios. Vadinasi, jų nesiseka lengvai užauginti. Jos paprastai būna vasarinės, uogos auga ant antramečių ūglių ir jei šis ūglis supleišėja nuo saulės spindulių, maistinės medžiagos nepasiekia pumpurų ir derliaus nėra. Be to, ši 2020 m. žiema avietėms buvo labai grėsminga. Neturėjome įšalo ir tie augalai, kurie buvo pasodinti rudenį, tiesiog prigėrė ar užmirko, nes pavasaris buvo šaltas“, – aiškina G. Cijūnaitis ir sako, kad sodyboje patartina sodinti skirtingoje dirvoje. Vienus priesmėlyje, kitus sunkesnėje dirvoje. Tada bet kokiais metais bus derliaus bent vienoje plantacijoje.

Jei yra galimybė, profesionalas pataria rinktis lengvesnes dirvas, ant kauburėlio, kad būtų galima išvengti užmirkimo.

Spalį galima parduoti tik konteineriuose išaugintus daigus. Iš dirvos iškastą dauginamąją medžiagą bus galima kasti tik po šalnų, kai vegetacija nustos. Šie daigai pigesni nei užauginti konteneriuose.

„Augalo vegetacija baigiasi, kai labai pradeda kristi, stiebas nusispalvina ruda spalva. Avietyne dabar stiebai sodriai žali. Jų liesti negalima“, – dėsto sodininkas.

G. Cijūnaitis sako, kad tradiciškai visi sodinimo darbai Lietuvoje buvo atliekami per spalio mėnesį, tačiau jau aišku, kad ši tradicija jau prasilenkia su realybe ir sezonas atsilieka bent trimis mėnesiais. Tinkamas sodinimo metas gali būti tik lapkritį. Per šį laiką galima pasiruošti vietą, kur bus sodinamos avietės. Atsivežti humuso, nusipirkti uogų, išsirinkti patikusias veisles.. Jos kol kas noksta puikiai.

Avietės sodinamos skaičiuojant, kad viename metre augs tris daigai, didžiausias leistinas atstumas pusė metro tarp daigų.

Avietės paprastai pjaunamos gruodį arba žiemą, kai būna įšalę. Kitas niuansas – Lietuvoje dirvos dažnai būna rūgščios ir jas patartina nukalkinti. Stebuklingų kelių ir metodų ieškoti neverta. Pertręšti taip pat nepatartina, nes uogose kaupsis nitratai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)