Koks jų pasirinkimo ir priežiūros pradžiamokslis kalbėjome laidoje Delfi Tema.


„Kalbant apie kolonines obelis, tai rudenį renkantis sodinuką būtina atkreipti dėmesį, kad ant vainiko būtų daug žiedinių pumpurų. Tai reiškia, kad ji teisingai padaugintas, tinkamai pasirinktas poskiepis ir įskiepis bei augalas derės“, – dėsto Gediminas Cijūnaitis, gediminosodai.lt savininkas.

Profesionalas pabrėžia, kad nors koloninių obelų veislių jau pakankamai daug, išvesta viena kita koloninė kriaušė, tačiau slyvos, trešnės ir kiti vaismedžiai, kurias pardavėjai mėgina įsiūlyti kaip koloninius, yra tik tokios formos. Praktikoje tai reiškia, kad jie augs kaip įprastiniai medžiai ir formuoti gyvatvorės ar auginti mažuose sklypuose jų nepavyks.

„Obelų vien mano ūkyje 40 veislių. Jų pagalba galime išspręsti kelias užduotis. Gauti kokybiškų vaisių derlių ir suformuoti gyvatvorę, kurios nuo kaimyno ar gatvės skirs visą sezoną, nuo pavasario iki rudens“, – dėlioja G. Cijūnaitis.

Koloninės obelys

Norint atskirti tikrą koloninį augalą reikia žiūrėti į „bambliukus“, augančius nuo stiebo. Jie turi būti tik vieno centimetro ar šiek tiek ilgesni ilgio.

Trešnės ar vyšnios, jei jas pirksite kaip koloninius augalus, augs sparčiau nei laukiate. Teoriškai profesionalai jas gali auginti kaip kolonines, tačiau mėgėjai tai bus per sunki užduotis.

Koloninės obelys sodinamos nuo pusės metro iki metro atstumu viena nuo kitos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)