Tačiau hortenzijų augintojas džiaugiasi, kad žmonėms patinka jo idėja, ir sako, jog šios gėlės dabar itin populiarios. Todėl planuoja parką plėsti ir jį įteisinti.

Išvaizdi gėlė

Kai prigęsta ryškiaspalviai vasaros gėlynai, savo išdidžias galvas iškelia hortenzijos. Ne veltui daugelis jas vadina želdynų karalienėmis. Trapių nėrinių debesėlius primenančios hortenzijų žiedų kekės stebina dydžiu, formomis, džiugina spalvomis iki vėlyvo rudens.

Pastaruoju metu hortenzijos – vieni populiariausių dekoratyvinių augalų. Dažname kieme, sode, parke, urbanistinėje miesto erdvėje akį traukia vešlūs, pavieniai krūmų kerai ar grakštūs medeliai, žavi skirtingų hortenzijų rūšių ir veislių deriniai, mišrios jų kompozicijos su gėlėmis, kitais želdynų augalais.

M. Bilkio medelyne auga ir kiti įvairūs krūmai, lapuočių ir spygliuočių medeliai, tačiau hortenzijos užima bene didžiąją dalį medelyno plotų.

„Hortenzijas auginu todėl, kad jos žydi beveik tris su puse mėnesio. Labai reta gėlė, kuri tiek ilgai žydi. Parkas išėjo netyčia. Dariau sau, bet dabar pamačiau, kad bus visuomenei. Kadangi jau taip gaunasi, teks parką plėsti, nes žmonių susidomėjimas – be proto didelis“, – šypsosi hortenzijų mylėtojas.

Parke bus tik hortenzijos

Pasiteiravus, jei planuoja parką plėsti, ar tai bus vien hortenzijos, vyras patvirtina:

„Bus tik hortenzijos. Toks dabar laikas, kad ši gėlė ne tik mano mėgstamiausia, bet ir daugelio žmonių. Auginu dviejų rūšių hortenzijas: ‚Vanille Fraise‘ ir ‚Melba Fraise‘. Pradžioje jos žydi baltai, o po to žiedai virsta raudonais. Svarbiausia, kad joms nereikia ypatingos priežiūros. Vienintelis dalykas – per metus jas vieną kartą reikia apkarpyti. Jeigu jų augimvietėje dedi plėvelę ir užberi akmenukais, net tręšti jų nereikia, o drėgmės užtenka iš žemės.“

Pasak M. Bilkio, augalais užsiiminėja jau dvylika metų.

„Be hortenzijų, auginu ir kitus augalus. Tačiau hortenzijos – pagrindas. Todėl ir kilo tokia idėja apsodinti tvenkinio šlaitus hortenzijomis. Manau, kad tikrai darysiu didesnį parką. Dabar jame veši per 500 hortenzijų, o pardavimui turiu apie 50 tūkstančių“, – suskaičiavo Marius.

Hortenzijų augintojas sako, kad žmonės domisi ir smaragdinėmis tujomis.

„Jos labai tinka gyvatvorėms – greitai auga. Dar populiarios kalnapušės. Jos tinka pašlaitėms apsodinti. Galima drąsiai teigti, kad šie trys augalai – hortenzijos, tujos, kalnapušės – patys mėgstamiausi ir populiariausi. Antra vertus, žmonėms reikia ir kitų medelių – nuo žemaūgio iki aukštaūgio lapuočio arba spygliuočio“, – pristatė augalus M. Bilkis.

Marius Bilkis

Populiarėja valandomis

Hortenzijų augintojas M. Bilkis aiškina, kad plėsti parką vietos pakankamai.

„Turiu apie 11 ha žemės, todėl parkui plėstis vietos pakaks. Dabar hortenzijomis apsodinta tik 20 arų. Tik dar nežinau, į kurią pusę plėsti parką. Žinau tik, kad parką tikrai plėsiu. Tuomet darysiu takus, statysiu suoliukus, arkas. Žmonės nori fotografuotis, tai reikia kažkaip apipavidalinti hortenzijų parką – pritaikyti fotosesijoms. Apmąstymams, kaip turi atrodyti hortenzijų parkas, laiko turėsiu žiemą“, – sakė Marius ir tvirtino, kad parko atidarymo šventę planuoja kitąmet.

Anot pašnekovo, hortenzijos populiarėja ne dienomis, o valandomis.

„Pradžioje, kai pradėjau šį verslą, jų parduodavau po 10–20 per metus, o dabar parduodu dešimtimis tūkstančių, jų nori žmonės iš visos Lietuvos. Tai lėmė, kad hortenzijos ilgai žydi ir praktiškai žydi iki pat šalnų. Be to, nereikalauja ypatingos priežiūros. Kiekvienais metais krūmai vis didėja, vis skleidžiasi daugiau žiedų. Po kelerių metų čia bus jūra žiedų. Vienas krūmelis gyvena apie 75 metus ir kuo toliau, tuo darosi gražesnis, visas grožis atsiskleidžia su metais“, – vis gyrė hortenzijas M. Bilkis.

HORTENZIJA

šviesioji hortenzija (Hydrangea arborescens). Lietuvoje dažniausiai auginamos ‚Grandiflora‘ ir ‚Annabelle‘ veislės. Tai 1–1,5 m aukščio krūmas, žiedai balti ar žalsvai balti;

šluotelinė hortenzija (Hydrangea paniculata), o Lietuvoje auginamos ‚Brussel’s Lace‘, ‚Burgundy Lace‘, ‚Grandiflora‘ ir ‚Kyushu‘ veislės. Tai 2 m aukščio krūmas, žiedai šluotelės formos, balti, vėliau parausta;

laipiojančioji hortenzija (Hydrangea petiolaris). Tai aukšta laipiojanti liana. Žiedai žalsvai balti;

ąžuolialapė hortenzija (Hydrangea quercifolia). Tai 1,2–2,5 m aukščio krūmas. Žiedai baltai kreminiai, vertinama dėl dekoratyvių lapų, kurie keičia spalvą augalą pasodinus saulėtoje vietoje.