Apie tai kalbėta laidoje Delfi Tema.


Tačiau tai nereiškia, jog nukritusius lapus reikia tiesiog palikti, kad vėjas juos nešiotų po savo ir kaimynų sklypus.

„Turiu traktoriuką, kuris lapus smulkina ir išbarsto žolėje. Tada jie tampa tarsi trąša. Lapai, kuriuos surenkame, kompostuojame. Siūlyčiau taip elgtis ir kitiems. Lapus galima smulkinti, užkasti darže ir taip pagerinti dirvos aeraciją, arba kompostuoti“, – aiškina sodininkas.

Jis sako, kad kompostuojantis jie supus ir ligų užkratas, jei toks yra, žus. Dėl to lapų nereikia tiesiog palikti, kad jie būtų nešiojami po sklypą. Deginti populiaru buvo anksčiau. Dabar taip švaistyti savo turto, kai yra modernios kompostinės, nebeverta, nes tai puikus humusas. Tuo pačiu taip pavyks sutaupyti. Nereikės bėgti į parduotuvę pagerinto dirvožemio.

„Patys lapai supūva labai greitai, tačiau mes juos maišome su šakomis ir kitomis atliekomis, todėl reikia palaukti dvejus ar trejus metus, kol viskas pilnai supus ir bus galima naudoti kaip kompostą“, – aiškina profesionalas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)