Svogūnų laikymo trukmė priklauso nuo to, kada jie nukasti.
Iškasti svogūnus, kuriuos planuojate laikyti per žiemą, galima tik tada, kai jie visiškai sunokę. Pagrindiniai sunokimo požymiai – džiūstantys laiškai, sausas išorinis lukštas.

Svogūnus reikia nukasti giedrą, sausą dieną. Neraukite galvučių – galite jas pažeisti. Atsargiai iškaskite juos, papurendami kauptuku žemę aplinkui.

Iškastus svogūnus kelioms valandoms palikite lysvėje, kad pradžiūtų. Paskui vieną–dvi savaites džiovinkite patalpoje.

Kaip laikyti svogūnus

Galimi du svogūnų laikymo būdai, esant skirtingoms temperatūroms:

1. Šaltasis būdas. Šiuo būdu svogūnai laikomi-3–0 laipsnių temperatūroje. Tada neatsiranda puvimas, o svogūno minkštimas nenukenčia, nes jį saugo sausi lukštai. Tai – patikimiausias būdas, jį taiko profesionaliuose ūkiuose, bet mėgėjams daržininkams jis neprieinamas, juk šaldiklyje vėsiau, o šaldytuve šilčiau – +4...+6 laipsniai, svogūnams tai daugoka. Be to, esant tokiai temperatūrai, ant svogūnų paviršiaus susikaupia drėgmė, jie ima pūti.

2. Šiltasis būdas. Svogūnai laikomi +18…+22 laipsnių temperatūroje, esant oro drėgnumui 60–70 proc. atrodytų, idealus variantas, galima laikyti svogūnus namuose, tačiau mūsų butuose oras sausesnis, svogūnai greitai vysta. Taigi reikia parinkti tinkamą jų laikymo būdą.

Kiek laiko galima laikyti svogūnus

Visų pirma, tai priklauso nuo svogūnų rūšies. Ilgiausiai laikomos vėlyvosios rūšys – jos gali išbūti iki balandžio, gegužės.

Geltonosios svogūnų rūšys išbūna ilgiau (jos – daugiausia vėlyvosios) nei raudonosios ir baltosios (jos – ankstyvosios, vidutinio sunokimo).

Pats paprasčiausias ir patikimiausias būdas – laikyti svogūnus kambario temperatūroje. Šaldytuvas tam netinka.

Laikymas bute

Dėžėse, krepšiuose. Gerai išdžiovintus svogūnus galima laikyti dėžėse ar krepšiuose, tik svarbu paberti nestoru sluoksniu, kad nepūtų.

Pabertus ant laikraščio, patiesto ant grindų. Jeigu svogūnų nedaug, galima paberti juos ant laikraščio ir laikyti ant grindų, po lova – kad netrukdytų.

Supintus į kasas. Tai – patikimiausias svogūnų laikymo būdas. Tik svarbu parinkti tinkamą laiką svogūnams nukasti. Laiškai turi neperdžiūti, antrai trupės ir nepavyks jų supinti į kasas. Skubėti irgi nevalia – nesunokę svogūnai neišbus. Laiškai turi būti geltoni, pavytę bet ne galutinai sudžiūvę. Nurinktus svogūnus pora valandų padžiovina saulėje, paskui supina į kasas ir pakabina jas namuose. Kad kasos išliktų tvirtos visą žiemą, galima įpinti špagato, ploną juostelę, šiaudų.

Svogūnų laikymas rūsyje

Tai netinkamiausias būdas – rūsyje svogūnams per drėgna. Bet jei nėra kito varianto, šalia svogūnų pastatykite kibirų su pelenais, kalkėmis ar drožlėmis, kad jie sugertų drėgmę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)