Ar galima rudenį tręšti mėšlu?

Jeigu neturite kur laikyti ir kompostuoti didelio mėšlo kiekio, galite nusipirkti jo rudenį ir dalį išdėlioti šiltnamyje ir lysvėse, o dalį sukrauti krūvą, kad subręstų. Šviežio mėšlo rudenį galima įdėti ten, kur augo agurkai ir kitos moliūgų šeimos daržovės (moliūgai, cukinijos, melionai), taip pat krapai, salierai, vėlyvieji kopūstai. Jeigu mėšle daug šiaudų ir pjuvenų, pirmais metais po jo uždėjimo daržovėms reikės azoto trąšų, nes grubios organinės medžiagos šutimo metu naikina azotą.

Didžiausią šviežio mėšlo naudą pajausite praėjus sezonui, kai patręštose vietose galėsite pasodinti tas pačias kultūras: agurkus, kopūstus, burokėlius, ridikėlius, žalumynus.

Mėšlas darže

Įprastai mėšle būna daug piktžolių sėklų. Todėl patogu jo uždėti ne pavasarį, o rudenį – didžioji dalis piktžolių suspės sudygti, tad galėsite jas sunaikinti perkasdami dirvą dar prieš pagrindinių augalų sodinimą. Be to, rudenį uždėtas mėšlas per žiemą prisigers drėgmės, pamažu pradės šusti ir gerai susimaišys su dirvožemiu.

Kai tręšti kompostu ir perpuvusiu mėšlu

Perpuvusio mėšlo ir subrendusio komposto į dirvą galima pridėti tiek pavasarį, tiek rudenį. Kiekvienas būdas turi savų privalumų ir savų trūkumų. Tai darant rudenį, dalį maistingųjų medžiagų išplaus polaidžio vanduo, tačiau organinės medžiagos bus maksimaliai drėgnos ir paskui lengvai susimaišys su žeme. Rinkitės jums patogesnį būdą.

Įprastai po avietėmis, serbentais, braškėmis, obelimis ir kitais daugiamečiais vaismedžiais ir vaiskrūmiais perpuvęs mėšlas ir kompostas dedamas purenant dirvą, kai jau nurinktas derlius.

Daugiametes gėles suirusiomis organinėmis trąšomis irgi tręšia rudenį. Trąšų su žeme nesumaišykite, dėkite jas kaip mulčą – žiemą jis šildys. Daržo lysves patogiau rudenį tik perkasti, nesutrupinant grumstų, o mėšlo ar komposto pavasarį įdėti prieš sodinant daržoves. Taupumo sumetimais organinių trąšų galima įdėti tik į duobutes ir griovelius sėkloms.

Durpės

Durpėse maža maistingų medžiagų, bet jos puikiai tinka kaip dirvožemį gerinantis priedas. Žemumų durpės daro puresnę sunkią, molingą žemę, padeda geriau susigerti drėgmei į smėlingą žemę.

Sausos durpės sunkiai drėksta, vanduo į jas geriasi lėtai, todėl kartais sunku tolygiai paskirstyti drėgmę dirvoje. Jei turite laiko, patogu įmaišyti durpių rudenį. Jeigu jūsų darže labai sunki žemė, bus naudingas šis patarimas: 4–5 l (pusę kibiro) durpių įmaišykite į 1 kvadratinį metrą dirvožemio per rudeninį perkasimą, o paskui pavasarį – dar tiek pat durpių ar mėšlo ir dar kartą perkaskite. Taip organinės medžiagos tolygiau susimaišys su dirva, bus lengviau susmulkinti didelius molio grumstus.

Dirvožemio kalkinimas rudenį: kalkės, kreida, pelenai, dolomito miltai ir kitokios kalkinės medžiagos.
Hidratinių kalkių į dirvą įmaišoma tik rudenį, nes jos lėtina fosforo įsisavinimą. Kad nepakenktumėte augalams, nuo šių kalkių įmaišymo iki aktyvios vegetacijos pradžios turi praeiti keli mėnesiai.
Dolomito miltai, kalkės, pelenai, kiaušinių lukštai.

Dabar dirvožemio rūgštingumui sumažinti dažniau naudoja ne kalkes, o dolomito miltus ar kalkių miltus, kreidą, pelenus. Šių priedų galima įmaišyti į dirvą bet kokiu metu. Dažnai tai daro pavasarį – kruopščiai purenant dirvą, lengviau joje paskirstyti kalkinančią medžiagą. Pelenų pageidautina įmaišyti tik pavasarį – juose yra vandenyje tirpstančių maistingų medžiagų, kurias išplauna polaidžio vanduo.

Mineralinės trąšos

Geriausia mineralinėmis trąšomis tręšti pavasarį, prieš daržovių sėjimą ir sodinimą. Daugiametes kultūras mineralinėmis trąšomis patartina tręšti rudenį.

Rudeninių trąšų sudėtyje turi būti ne tik fosforo ir kalio, bet ir azoto (tiesa, kitokiomis proporcijomis nei vasarinėse trąšose).

Nukritus lapams, daugiamečių augalų medžiagų apykaita sulėtėja, bet visiškai nesustoja. Daugelis augalų toliau vartoja azotą, kaupia jį intensyviam augimui pavasarį. Šaltoje dirvoje azotas įsisavinamas labai lėtai, o pavasarį jis labai reikalingas, ypač vaismedžiams, azoto poreikio nepatenkintų vien pavasarinis tręšimas.

Rudenį galima tręšti azoto, fosforo, kalio trąšomis atskirai, bet patogiausia naudoti rudeninius mineralinius kompleksus – jų rasite visose daržo ir sodo reikmenų parduotuvėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)