Tad kokie darbai laukia darže rudenį?

Iš lysvių išravėkite dideles piktžoles, išrinkite sausus stiebus, likusius vaisius ir kitas šiukšles. Rudeninį dirvos ruošimą pradėkite vienu metu su derliaus nurinkimu ar iš karto po derliaus nuėmimo. Ilgam neatidėliokite – ant pūvančių augalų likučių dauginasi grybelių sporos, jos užkrečia žemę, besiruošdamos sėkmingai peržiemoti.

Dažnai skamba patarimas pomidorų stiebus ir kitas augalų dalis su infekcijos požymiais sudeginti, nedėti į komposto krūvą. Bet tai nebūtina – komposto krūvoje nėra tinkamų sąlygų daugintis patogenams, subrendęs kompostas sodo augalams nepavojingas.

Išpurenkite viršutinį dirvos sluoksnį

Nurinkus augalų likučius, kuo greičiau išpurenkite dirvą 3–4 cm gilumu, kad suardytumėte dirvos plutelę.

Tai reikia padaryti, kol pastoviai neatvėso. Išpurenus greičiau sudygsta piktžolių sėklos. Kuo daugiau jų sudygs rudenį, tuo geriau. Po rudeninio purenimo daigai žus, tad liks mažiau ravėjimo pavasarį.

Ar reikalingas rudeninis dirvos purenimas?

– Rudeninis purenimas naudingas ne visoms dirvos rūšims. Smėlingai, puriai dirvai jis nenaudingas, o molingai žemei labai naudingas.

– Purenimas gerina molingos dirvos struktūrą. Joje susidaro poros, oro ertmės, į kurias patenka deguonies. Tai labai svarbu, kad šaknys galėtų kvėpuoti, o augalai įsisavintų maistingas medžiagas. Jei trūksta deguonies, maistingieji elementai įgauna augalams neprieinamą formą, sumažėja augalų produktyvumas.

– Rudenį išpurenus dirvą, mažėja rizika daržui užsikrėsti kenkėjais ir ligomis. Purenant suardomi kenkėjų lizdai, į juos patenka šalto oro. Grumstai su kenkėjais, atsidūrę paviršiuje, sušąla, taigi pasidaro mažiau kenksmingi.

– Purenant sumažėja vienmečių piktžolių. Smulkūs piktžolių daigeliai žūva, išpurenus dirvą.

– Tinkamai panaudojama sniego drėgmė. Po dirvos purenimo ant kauburiuotų lysvių susikaupia daugiau sniego. O kai sniegas tirpsta, vanduo nenuteka į šonus, o suteka į poras, susidariusias po varpymo, susigeria giliai į žemę. Tada pavasarį augalai gali naudoti biologiškai aktyvios sniego drėgmės atsargas.

Išpurenkite dirvą, kol neprasidėjo rudens lietūs – kai žemė permirksta 10 cm gilumu, jau nebegalima jos purenti, nes tada suplūksite dirvą, tai suardys jos struktūrą. Patyrę daržininkai skuba suvarpyti dirvą iki spalio pradžios.

Suvarpykite lysves 15–20 cm gilumu, pagal galimybes apverskite gumbus, kad sudygusios piktžolės atsidurtų giliai. Nereikia kruopščiai išpurenti grumstų ir lyginti lysvių – ant nelygaus paviršiaus geriau kaupsis sniegas ir vanduo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)