Be to, krituolių kaina tik keletas centų už kilogramą ir daugelis dėl to net neužsiima jų rinkimu. Tačiau palikti po obelimis šių vaisių taip pat negalime.

Apie tai kalbėjome laidoje Delfi 11.

„Soduose turime susirinkti supuvusius krituolius. Ten puikiai peržiemoja kenkėjai, ypatingai grybelinių ligų sukėlėjai. Dėl to ir ant obelų bei kriaušių negalime palikti vaisių“, – aiškina sodininkas Tautvydas Gurskas.

Jis sako, kad kitas darbas, kurį pageidautina atlikti, tai įdirbti žemę pomedžiuose, kad ten neliktų žolės. Tai leidžia šaknims kvėpuoti ir pasiruožti žiemai.

Krituolius patartina dėti į kompostą. Jei jis paruošiamas teisingai ir temperatūra pakyla, poros žūsta ir net piktžolių sėklos tampa nedaigiomis.

„Teisingas kompostas tai dėžė, stovinti ne ant saulės ir kurioje gyvena daug sliekų. Mesti galima viską, išskyrus žuvį ir mėsą. Lapai, šakos ir netgi sriubai, jei jos nesuvalgėte, gali į ten keliauti“< – dėsto T. Gurskas ir pabrėžia, kad kompostą reikia uždengti. Tai būtina sąlyga.

Tada nesikapstys paukščiai ir neles sliekų. Būtent tokioje vietoje susiformuos tinkamas humusas.

Dėžės apačioje turi būti durelės, kad po dviejų metų iš ten būtų galima imti susiformavusį humusą ir naudoti trąšai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)