Ką sode ir darže dar galima nuveikti iki šalnų, laidoje Delfi rytas kalbėjome su gėlininke Liucija Kunigiškyte.

„Svarbių darbų sode ir darže yra iki vėlyvo rudens. Šiuo metų laiku mums reikia ne tik nuimti derlių, bet ir galvoti apie pavasarį bei jam ruoštis“, – aiškina L. Kunigiškytė ir sako, kad dar galima kai ką pasodinti ir netgi nuimti derlių.

Išrovus vienmečius augalus lieka tuščia dirva. Jei daržą skirstysime į valgomąją ir dekoratyvinę zonas, tai valgomojoje šią ir ateinančią savaites dar galima pasėti greitai augančias daržoves: krapus, ridikėlius ir tikėtis, jog rudens pabaigoje dar nuimsime derlių.

Gėlių zonoje dar galima sodinti chrizantemas, viržius, našlaites. Jie sode džiugins labai ilgai.

„Chrizantemos asocijuojasi su Vėlinėmis, tačiau šiuolaikinės veislės labai spalvingos ir galime pasirinkti mėgiamą – nuo raudonos iki žalios. Kitas nuostabus daugiametis augalas viržiai. Jie gali būti žali, mėlyni, rausvi. Nors iš pirmo žvilgsnio tai kuklus augalas, bet galima suformuoti puikų gėlyną. Siūlau neatsisakyti ir našlaičių“, – aiškina L. Kunigiškytė ir sako, jog balkonuose žydinčias našlaites matė netgi sausio mėnesį.

Tačiau kitas gėles, kurios buvo balkone, dabar reikėtų arba perkelti į oranžerijas ar kambarius jei buvo iš ten išneštos. Mėginti kambariuose išsaugoti per žiemą petunijas ir pelargonijas neverta. Darbo ir vargo bus daug. Kur kas paprasčiau šioms gėlėms tiesiog leisti išeiti ir pavasarį pasodinti naujas.

Ieškantys egzotikos gali rinktis dekoratyvinius kopūstus.


I. Kunigiškytė pataria nedaryti tam tikrų klaidų – pavyzdžiui, iki šiol buvo labai sausa, lietūs prasidėjo neseniai, todėl lieti pakankamai. Būtina atlikti namų darbus – persodinti iš vazonėlių, kuriuose jie buvo pirkti, nes šie vazonėliai skirti tik transportavimui. Nuolatiniam auginimui reikia erdvesnių.

Dar viena sritis, kur galime ūkininkauti 12 mėn per metus, tai mūsų palangė, ant kurios vadinamieji mikrožalumynai sėkmingai dera ištisus metus. Jie auga greitai. Per 6-14 dienų jau bus suformuoti lapeliai, kuriais galėsime pagardinti kokteilius ir maistą.

Kitas būtinas darbas – reikia pasirūpinti tokių augalų kaip tulpės ir krokai svogūnėliai. Jie sodinami rugsėjo – spalio mėnesiais.

„Formuodami gėlyną turime rasti vietos tiek vienmečiams, tiek daugiamečiams augalams, tačiau patartina rinktis augalus ir gėlės, kurie žiemoja mūsų kraštuose“, – dėlioja gėlininkė ir sako, kad vienas iš daržininkų žinių patikrinimų tai jų dengimas žiemai.

Daliai augalų keičiantis temperatūrai didelės dangos nereikia ir per dideliu rūpesčiu juos galime tiesiog sunaikinti.

„Po truputį atsisakome ypatingai spalvingų gėlių. Grįžta natūralistiniai gėlynai, kuriuose sodinami varpiniai augalai, rugiagėlės, aguonos. Mane tai džiugina“, – apie kintančias madas pasakoja gėlininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)