Naudingos šilauogių ypatybės

Šilauogėse gausu vitaminų C, E, K, karotino, pektinų, organinių rūgščių, B grupės vitaminų, flavonidų, geležies, cinko, kalio, magnio ir ląstelienos.

Džiovinto uogos gerina virškinimą, jomis gydo ir viduriavimą, nors apie tai retai kur užsimenama.

Šilauogės turi antioksidacinių savybių, jų ekstraktas palaiko regėjimą. Šilauogių ypač reikėtų valgyti tiems, kad daug dirba su kompiuteriu, vairuoja, daug skaito ar žiūri televizorių.

Antioksidantai, kuri yra šiose uogose, saugo nervų ląsteles nuo sudirgimo, padeda neutralizuoti chroninius uždegimus. Žinoma, kad uždegimai spartina senėjimo procesus.

Uogos stiprina imunitetą, gerina atmintį, saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Šilauogės skanios, jų galima dėti į įvairius desertus, į kompotus, užšaldyti žiemai. Jų deda į košes, pusryčių dribsnius, kokteilius ir trintų vaisių kokteilius.

Šilauogių lapeliai mažina gliukozės kiekį kraujyje, jų deda į vaistus nuo diabeto, iš jų gamina nuovirą. Lapelių preparatai turi antiuždegiminių ypatybių. Augalinei žaliavai dažnai naudoja ir uogas, ir lapelius.

Liaudies medicinoje šilauogių ir lapelių nuovirą vartoja išoriškai – skalauja burną, gerklę, esant dantenų užegimui, deda kompresus nuo odos ligų.

Stiklinė šilauogių per dieną

Specialistų teigimu, lyginant su namuose užaugintomis šilauogėmis, mėlynės turi daugiau antioksidatų, kita vertus, tai nemenkina šilauogių vertingumo. Vasarą, turint galimybių pasirinkti mėlynių, patartina per dieną suvalgyti jų stiklinę – aprūpinsite organizmą daugybe vertingų medžiagų. Iš mėlynių gamina papildus sportininkams, aromatizatorius ir pan.

Mėlynių ekstrakto būna pirkti kapsulėmis, jis įeina į vitaminų kompleksus, ypač į vitaminus ir lašus akims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)